direct naar inhoud van 4.2 Bouwprogramma
Plan: Spijkvoorderenk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D126-VG01

4.2 Bouwprogramma

4.2.1 Deelgebied Ny Fetlaer

Het programma in de buurt bestaat uit circa 260 woningen, verdeeld in circa 55 dure koopwoningen, circa 60 middeldure koopwoningen en circa 145 goedkope huur- en koopwoningen.

Ongeveer 30 tot 40 van de goedkope woningen zijn appartementen. De overige woningen in Ny Fetlaer hebben een grondgebonden karakter, variërend van rijwoningen en twee-onder-eenkappers tot vrijstaande woningen.

Naast woningen is in het zuidoosten van deze buurt ruimte gereserveerd voor een basisschool met 20 lokalen met enkele aanvullende ruimten voor een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf en voor- en naschoolse opvang. Nadat de permanente school is gerealiseerd kan de tijdelijke school worden gesloopt en de aldaar geplande woningbouw plaatsvinden.

Verkaveling

De woningdichtheid van Ny Fetlaer neemt in de richting van het landschap af. Bovendien is er tussen de wijk en de Oerdijk een ruime afstand aangehouden in de vorm van een groene berm/wadi. Hierdoor wordt de geleidelijke overgang naar de Oerdijk en het achterliggende landschap vanuit de woonstraten voelbaar gemaakt. De bebouwing staat in de woonstraten in één rooilijn. Doordat de bebouwing in de woonstraten meebeweegt met het meanderende, berijdbare voetpad ontstaan logische verbijzonderingen in de woonstraten.

Ongecoördineerde variatie in de architectuur leidt niet tot een verrijking van de buurt maar juist tot verarming. Dat geldt niet alleen in ruimtelijk maar ook in markttechnisch opzicht. Ny Fetlaer kenmerkt zich door een collectieve uitstraling van de bebouwing, waar een tweetal gebouwen zich van onderscheiden: het woongebouw bij de buurtentree en de basisschool. Deze gebouwen worden de boegbeelden van de buurt.

Woningen

De standaard bouwhoogte in Ny Fetlaer bedraagt twee bouwlagen met een platte kap of met een flauwe lessenaarskap met dakoverstekken. Langs de Leonard Springerlaan wordt van deze bouwhoogte afgeweken. De bouwhoogte bedraagt drie bouwlagen met een lessenaarskap. Ook de eerder genoemde boegbeelden krijgen een afwijkende bouwhoogte. Het woongebouw en de basisschool zijn respectievelijk drie bouwlagen met een terugliggende vierde bouwlaag en twee bouwlagen met een lessenaarskap. In Ny Fetlaer komen op diverse plekken rijwoningen voor. Voor deze woningen geldt in het bijzonder dat omwille van de differentiatie en schaalverkleining toevoegingen zoals verspringende gevels, erkerkozijnen, luifels en dergelijke ruimtelijk noodzakelijk zijn.

Tijdelijke basisschool

In het najaar van 2009 is een projectbesluit genomen voor de bouw van een tijdelijke school met 15 lokalen op de hoek van de Johannes Bosboomstraat en de Vincent van Goghstraat in de uiterste zuidwesthoek van het plangebied nabij de rotonde op de Leonard Springerlaan. Deze school mag conform de ingediende bouwaanvraag maximaal 5 jaar blijven staan.

Basisschool

In het stedenbouwkundig plan is ruimte gereserveerd voor een basisschool langs de Leonard Springerlaan, tegen de bestaande houtwal. De basisschool bestaat uit 20 lokalen met enkele aanvullende ruimten voor een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf en voor- en naschoolse opvang.

Voor deze locatie is om een viertal redenen gekozen:

  • 1. Op deze locatie is ruimtelijk een tegenhanger van het hoogteaccent bij het begin van de Leonard Springerlaan wenselijk;
  • 2. Deze locatie is goed bereikbaar voor fietsers en voetgangers vanuit Spikvoorde en het Fetlaer/ Ny Fetlaer. De bereikbaarheid per auto is eveneens gunstig. omdat het halen en brengen grotendeels langs de Leonard Springerlaan plaatsvindt en de woonwijk op deze manier zoveel als mogelijk wordt ontzien. Daarnaast is het op deze locatie goed mogelijk om dubbelgebruik van parkeerplaatsen voor zowel de school als de woningen toe te passen.
  • 3. De locatie ligt op een steenworp afstand van het Andriessenplein zodat scholieren gebruik kunnen blijven maken van het gymlokaal aldaar;
  • 4. De ligging aan de houtwal biedt kansen om prettige buitenruimten voor spel en educatie, met bijvoorbeeld buitenklassen, te maken.
  • 5. De basisschool vormt in functioneel opzicht een bijzonder onderdeel van de Spijkvoorderenk, de gekozen zichtlocatie aan de Leonard Springerlaan is om die reden het meest passend.

De hoofdentree van de school is aan de Leonard Springerlaan gesitueerd. Vanaf de buurtzijde en de zuidzijde is de basisschool voor fietsers en voetgangers bereikbaar. Op de overgang van school naar woningbouw bevindt zich de fietsenstalling met een capaciteit van circa 350 fietsen. Voor het personeel worden geen afzonderlijke parkeerplaatsen aangelegd. Het beleid is erop gericht dat zij zoveel als mogelijk met de fiets komen of dat zij gebruik maken van de aanwezige parkeerplaatsen (middels dubbelgebruik) in de buurt welke tijdens schooltijden niet gebruikt worden. Ten noorden van de school is een kiss and ride zone geprojecteerd. Ten noorden en zuiden van de school is in formele en informele parkeerplaatsen voorzien voor het halen en brengen met auto's.

De school beschikt over een verhard schoolplein op het binnenterrein. Tussen de basisschool en de houtwal ligt een tweede, onverhard, schoolplein. Dit onverharde schoolplein kan buiten schooltijden ook gebruikt worden door kinderen uit de buurt.

4.2.2 Deelgebied Spijkvoorderhout

In dit deelgebied is ruimte voor circa 90 vrije kavels waarop toekomstige bewoners hun eigen villa kunnen bouwen. Daarnaast is aan de zuidrand van de buurt, langs de Leonard Springerlaan, ruimte gereserveerd voor een wooncomplex met maximaal woonzorgeenheden of (als alternatief) 7 reguliere woningen.

Verkaveling

In de structuurschets van De Vijfhoek is Spijkvoorderhout aangemerkt als een woonmilieu in het groen met een lage woningdichtheid. Spijkvoorderhout ademt het karakter van een villapark in een lommerijke, bosachtige omgeving. In de buurt wordt gewoond aan licht geknikte lanen die zijn opgespannen tussen de centrale houtwal en de houtwal en het eikenbosje bij het Landje van Niets. De zone langs de Oerdijk met de korte doodlopende straatjes wijkt hiervan enigszins af.

Per bouwveld wordt een mix van kavels van diverse grootte uitgegeven, de zogenaamde juwelen en kroonjuwelen. De kavels zijn ongeveer tussen de 450-1000 vierkante meter. De positie van de grootste kavels, de kroonjuwelen, is vooraf bepaald. Deze kroonjuwelen liggen op markante plekken in de verkaveling en versterken het luxe karakter van de buurt als geheel.

De bouwvlakken van de woningen zijn bepaald zodat de woningen niet te dicht op de bestaande en nieuwe eikenbomen komen te staan. Ook wordt op deze manier de tussenruimte tussen woningen onderling gewaarborgd.

Woningen

Kenmerkend aan de toekomstige villa's zijn de beperkte goothoogte en de verplichte, steile kappen waardoor de villa's uit de aarde lijken op te rijzen. Garages zijn vrijstaand en eveneens voorzien van een kap (zie ook de paragraaf 4.3 Beeldkwaliteit).