direct naar inhoud van 4.4 Groen
Plan: Spijkvoorderenk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D126-VG01

4.4 Groen

Voor het plangebied is een beeldkwaliteitsplan opgesteld waarin de gekozen groenoplossingen zijn weergegeven. De bestaande bomenlanen langs de Oerdijk en de Nieuwedijk en de houtwallen in het plangebied zelf, worden zo mogelijk in de toekomstige groenstructuur opgenomen.

4.4.1 Algemeen

Het streefbeeld voor de Oerdijk is een herkenbare aaneengesloten laanbeplanting. Het bomenbeleidsplan geeft aan dat de Amerikaanse eik vervangen moet worden door inlandse eik. Dit geldt voor de bomen buiten de bebouwde kom. In verband met het oprukken van de eikenprocessierups, die het juist in de bebouwde kom goed doet, wil de gemeente binnen de bebouwde kom geen lanen met inlandse eik (ook geen Amerikaanse Eik). Hier kan een gevarieerd bomensortiment voorkomen in aansluiting op de reeds bestaande situatie (Paardenkastanje, Linde, Iep).

De Nieuwedijk kent een landschappelijke lanenstructuur. Deze landschappelijke lanen zijn belangrijke structuur-, beeld- en sfeerbepalende elementen en zorgen voor een geleding van verkeersroutes in de stad en het buitengebied. Het laanpatroon hiervan dient behouden en hersteld te worden. De gemeente streeft naar een kenmerkende laanstructuur met inheemse boomsoorten, aansluitend op de beeldkwaliteiten - bermflora en boomsoorten - van het dekzandlandschap.

De Leonard Springerlaan is een stedelijke verbinding. Het streefbeeld heeft een overzichtelijk groen karakter met een herkenbare uniforme laanstructuur met bomen van de 1e en 2e grootte. Het karakter dient afgestemd te worden op de functie in de wijk en de landschappelijke onderlegger. Voor de Leonard Springerlaan wordt een herkenbare laanstructuur met stedelijke uitstraling voorgestaan (bomen in het groen).

Er staat een particuliere boom in het plangebied die opgenomen is op de lijst met bijzonder beschermenswaardige bomen. Het betreft een Walnoot in het noordoosten van het plangebied dichtbij de Oerdijk. Met de bomen op deze lijst moet zeer respectvol worden omgegaan. Ze dienen gehandhaafd te blijven en er zijn zeer zwaarwegende argumenten nodig om eventueel een kapvergunning te krijgen.

Eikenbosje

Het noordwestelijk deel van het bosje is vanuit ecologisch oogpunt het meest waardevol en wordt opgenomen in het voorlopig ontwerp. In het zuidelijke en oostelijke deel vindt enige kap plaats, o.a. om de aanleg van een weg mogelijk te maken. Dit wordt gecompenseerd door de nieuwe lanen en het gebied rondom de speelplaats met eiken te beplanten. Hiermee is een stevige basis gelegd voor de aanwezigheid van natuur in de stad. De veelal oude eiken en beuken zorgen voor smaak, kleur en beleving van natuur in de wijk. De samenhang tussen de houtwallen, het bosje, de rest van het groen in de wijk en het aangrenzende onbebouwde landschap zijn daarbij essentieel.

4.4.2 Deelgebied Ny Fetlaer

De woonstraten in Ny Fetlaer zijn omzoomd met dubbele hagen. Hierdoor ontstaat enerzijds een eenduidige overgang van privé naar openbaar en anderzijds een buffer tussen trottoirs en verkeer/parkeren. De trottoirs vormen hierdoor een informele speelgelegenheid, ook voor de allerkleinsten.

Langs de woonstraten worden tussen de parkeervakken, in ruime plantvakken, bomen van de 2e orde aangeplant met sierwaarde. Het gaat hierbij om soorten met fraai verkleurende bladeren en/of bijzondere vruchten. Doordat per straat één boomsoort wordt aangeplant krijgen de woonstraten een uniek karakter.

In Ny Fetlaer zijn haaks op de woonstraten nog twee bijzondere groenstructuren aanwezig. Allereerst gaat het hierbij om een meanderend, berijdbaar voetpad in het verlengde van de G.H. Breitnerweg. Dit voetpad heeft een asymmetrisch profiel met aan één zijde een grasberm met een variabele breedte. Deze grasberm loopt door tot aan de haag op de overgang van privé naar openbaar. Visuele doorsnijdingen van grasbermen door inritten dienen te worden voorkomen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van grastegels. Voorts zijn op een tweetal plekken in de grasbermen speelvoorzieningen voor de allerkleinsten gesitueerd. Deze speelvoorzieningen worden van het berijdbare voetpad gescheiden (nader te bepalen in inrichtingsplan).

Ten tweede wordt in het stedenbouwkundig plan de groenstrook langs de Vincent van Goghstraat doorgetrokken in het plangebied. Deze groenstrook bestaat uit gras met boomgroepen van de 1e orde met een roodbruine kleurstelling. In deze groenstrook zijn twee speelvoorzieningen voor de allerkleinsten opgenomen. De speelplek bij de basisschool bestaat uit een bescheiden trapveld en speeltoestellen langs de wadi die ook door de schoolkindeen gebruikt kunnen worden. Tot slot worden in Ny Fetlaer enkele wadi’s aangelegd. De wadi's zijn gesitueerd langs de bestaande landschappelijke elementen en hebben een landschappelijk karakter.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D126-VG01_0007.png"

Groenstructuur Ny Fetlaer (Bron: Beeldkwaliteitplan, d.d. 8 april 2010)

4.4.3 Deelgebied Spijkvoorderhout

De randen van Spijkvoorderhout bestaan uit monumentale houtwallen en lanen met voornamelijk Hollandse Zomer- en Wintereiken. Om deze markante rand ook in de toekomst herkenbaar te laten zijn, worden in het interieur van Spijkvoorderhout andere loofbomen van de 1e orde aangeplant, zoals bijvoorbeeld Amerikaanse -, Moeras- en Scharlakeneiken. De zone langs de Oerdijk krijgt ten opzichte van de lanen een ‘eigen’ karakter. Hier worden Amerikaanse eiken ingepland.

In Spijkvoorderhout liggen twee bijzondere groene plekken voor sport en spel. Allereerst gaat het hierbij om het bestaande eikenbosje dat is opgenomen in het stedenbouwkundig plan. Door dit bosje worden enkele (onverharde) wandelpaden aangelegd, zodat bewoners er een ommetje kunnen maken. Ook heeft het bosje betekenis voor kinderen als een avontuurlijke plek voor informele spelvormen en natuureducatie. De tweede plek ligt in het noordwesten van Spijkvoorderhout, direct ten noorden van een rij monumentale bomen die in het stedenbouwkundig plan zijn opgenomen. Hier is ruimte gereserveerd voor een multifunctionele sport- en speelplek.

Het Landje van Niets, ten oosten van Spijkvoorderhout, blijft met uitzondering van de zuidelijke punt in gebruik als paardenweide. Aan de zuidzijde is ruimte gereserveerd voor een hondenlosloopgebied. Terughoudende wijzigingen in de inrichting van het Landje van Niets om beiden functies goed te kunnen accommoderen zijn toegestaan, mits het landelijke, agrarische karakter van het Landje van Niets behouden blijft.

Vanuit de waterhuishouding zijn op diverse plekken in Spijkvoorderhout wadi’s gewenst. Deze wadi’s worden zorgvuldig ingepast en dragen bij aan het natuurlijke karakter van Spijkvoorderhout.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D126-VG01_0008.png"

Groenstructuur Spijkvoorderhout (Bron: Beeldkwaliteitplan, d.d. 8 april 2010)