direct naar inhoud van 3.4 Regionaal
Plan: Buitengebied Gemeente Dalfsen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0148.BgemDalfsen-vs01

3.4 Regionaal

3.4.1 Ruimte voor de Vecht - Masterplan Ruimte voor de Vecht

De doelstellingen van het programma Ruimte voor de Vecht hebben betrekking op de waterveiligheid in het Vechtdal, het creëren van een sociaal-economische impuls en het integraal realiseren van de natuur opgaven. Om deze doelstellingen te bereiken is het Masterplan Ruimte voor de Vecht opgesteld. De gemeente Dalfsen is één van de programmadragers en investeert de komende jaren samen met de waterschappen en de provincie in een groot aantal samenhangende impulsen rond de Vecht.

3.4.2 Regionaal Waterplan

De Omgevingsvisie Overijssel bevat het provinciale waterbeleid en is daarmee ook het Regionaal Waterplan op basis van de Waterwet. Waterbeheerplannen van waterschappen vormen met het Regionaal Waterplan van de provincie een tandem; aan de ene kant doelen, kaders en afstemming met onder andere de ruimtelijke ordening (provincie) en anderzijds (het waterschap) om concrete maatregelen om doelen te realiseren binnen de nagestreefde termijn.

In de Omgevingsverordening zijn onder andere normen voor wateroverlast en grondwaterbescherming opgenomen. Bij de Omgevingsverordening hoort de functiekaart Water. Voor het plangebied zijn de volgende onderwerpen van belang:

  • continu en herkenbaar watersysteem: in het plangebied liggen verschillende wateren waarvoor KRW-doelen zijn opgesteld;
  • waterveiligheid: het plangebied ligt in dijkringgebieden 9 (Vollenhove) en 53 (Salland), deze sluiten aan op de hoge gronden in het oosten van het plangebied;
  • waterveiligheid: de Vecht is gelegen tussen twee primaire waterkeringen;
  • grondwater: in Vechterweerd (ten westen van Dalfsen) is een gebied ingericht om grondwater te winnen. Hieromheen liggen een intrekgebied voor waterwinning en een grondwaterbeschermingsgebied. In de gemeente Dalfsen mogen ten zuiden van de Vecht geen boringen plaatsvinden in het diepe pakket van Salland;
  • waterberging: ten westen van de kern Dalfsen ligt een primair watergebied dat van nature, vanwege de lage ligging, optreedt als waterbergingsgebied onder extreem natte omstandigheden;
  • het Overijsselsch Kanaal heeft een wateraanvoerfunctie, de Vecht heeft een recreatievaartfunctie en bij Lemelerveld ligt de openbare zwemplas Heidepark. In de Omgevingsvisie zijn weidevogelbeheer- en ganzengebieden aangewezen, in deze gebieden mag geen waterpeilverlaging plaatsvinden.
3.4.3 Beleidslijn Ruimte voor de Rivier

Na overdracht van de Vecht van Rijkstwaterstaat naar Waterschap Groot Salland heeft het waterdschap de beleidslijn Ruimte voor de Rivier op alle nieuwe activiteiten (bouw- en andere werkzaamheden) in het winterbed van de Vecht van toepassing verklaard. De beleidslijn is opgesteld om ook in de toekomst hoge rivierafvoeren te kunnen opvangen en potentiële hoogwaterschade te beperken. De beleidslijn beoogt verder te voorkomen, dat in het winterbed van genoemde rivieren de nog aanwezige ruimte verder afneemt. Voor riviergebonden functies geldt de ‘Ja, mits-regeling’ en voor de overige functies de ‘Nee, tenzij-regeling’. De beleidslijn ruimte voor de Rivier wordt op dit moment aangepast naar de Beleidslijn Overijsselse Vecht. In deze nieuwe beleidslijn wordt onderscheid gemaakt tussen het stroomvoerende, bergende en hoogwatervrije deel van het winterbed van de Vecht. De mogelijkheden voor ontwikkeling worden vooral inde bergende en hoogwatervrije delen groter.

Voor het gebied Hessum geldt een bijzondere situatie. Dit gebied ligt binnen de regionale kering met een beschermingsniveau van 1:100 jaar, maar buiten de primaire waterkering met een beschermingsniveau van 1:1250 jaar. Het waterschap is van plan hier het beschermingsniveau feitelijk op 1:1250 jaar te brengen, maar formeel blijf Hessum wel buiten bescherming van de primaire kering.

3.4.4 Gebiedsuitwerking Dalmsholte

Het gebied Dalmsholte was in beeld als een gebied voor Ruilverkaveling met een Administratief Karakter. Met de inwerkingtreding van de Reconstructiewet is het plan stilgelegd. Het gebied kwam later in beeld als een gebiedsuitwerking in het Reconstructieplan Salland-Twente. Voor de landbouw zijn maatregelen gericht op het verbeteren van de structuur en het perspectief van de grondgebonden landbouw en de intensieve veehouderij. Dit wordt onder andere bereikt door een verbetering van de verkaveling, boerderij verplaatsing, verbreding van de bedrijfsvoering, vergroting en extensivering en vermindering van de ammoniakuitstoot. Ten aanzien van de recreatie wordt ingezet op kwaliteitsverbetering, het verbeteren van het routenetwerk. Er wordt ingezet op de ontwikkeling van een nieuw waterhuishoudingsplan. Natuur en landschap worden op de daartoe aangewezen plaatsen (zoals bijvoorbeeld in het Natuurgebiedsplan) versterkt, het gaat dan onder andere om het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur de Robuuste verbindingszones en het beschermen van weidevogels.

3.4.5 Beleidskader Gedragscode Flora- en Faunawet gemeente Dalfsen, Staphorst en Zwartewaterland

De gemeente Dalfsen, Staphorst en Zwartewaterland beschikken over een gezamenlijke gedragscode Flora- en Faunawet. Het betreft een gedragscode voor de beschermde soorten en activiteiten die binnen deze gemeenten van toepassing zijn. De gedragscode geeft aan hoe er bij ontwikkelingen binnen de gemeente moet worden gehandeld om schade aan beschermde soorten te vermijden of in elk geval zo klein mogelijk te houden.