direct naar inhoud van 3.3 Regionaal beleid
Plan: Tusveld 77
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0141.BP00089-0601

3.3 Regionaal beleid

3.3.1 Waterschap

Het waterbeheerplan 2010 - 2015 is een beleidsdocument dat is opgesteld door 5 verschillende waterschappen (Waterschappen Rijn-Oost) waaronder het Waterschap Regge en Dinkel.

De omgevingsvisie van de provincie Overijssel vormt het kader voor het te voeren waterkwaliteits- en waterkwantiteitsbeheer van Regge en Dinkel.

Daarbij zijn in het bijzonder van belang:

  • 1. gebiedsperspectieven: de door de provincie geformuleerde ontwikkelingsperspectieven als middel om de provinciale ruimtelijke beleidsambities en kwaliteitsambities te realiseren;
  • 2. gebruiksfuncties.

Het plangebied ligt in het buitengebied accent veelzijdige gebruiksruimte, kortweg mixlandschap. Mixlandschappen met landbouw, natuur, water en wonen als goede buren. Het waterbeheer wordt hier afgestemd op het aanwezige grondgebruik. Er geldt een ontwikkelingsopgave naar een meer natuurlijk en veerkrachtig watersysteem, waarbij de provincie een belangrijke rol ziet voor geselecteerde zogenaamde kleine wateren (zie verder onder de gebruiksfuncties).

De provincie onderscheidt voor het oppervlaktewater de volgende gebruiksfuncties, die voor het beheergebied van Regge en Dinkel van belang zijn:

a. waterkwaliteit en ecologie.

Het gaat hierbij met name om het functioneren van de oppervlaktewateren voor de er in thuishorende planten en dieren (de waterfunctie). Hierin is de Kaderrichtlijn Water leidend.

De provincie onderkent dat kleine waterelementen als bovenlopen, vennen en bronnen vanwege de werking van het hele watersysteem van wezenlijk belang zijn voor het bereiken van de gewenste condities in de grotere benedenstroomse wateren/waterlichamen, bijvoorbeeld als paaigebied voor beekspecifieke vissoorten.

De provincie kent aan de overige wateren beleidsmatig een bijzondere betekenis toe:

de kleine wateren in het gebied "buitengebied accent veelzijdige gebruiksruimte", voor zover aangegeven op de kaart Ontwikkelingsperspectieven Omgevingsvisie. In dit gebied wordt ingezet op een ontwikkeling naar een compleet en meer natuurlijk watersysteem.

Het algemene doel is een zo hoog mogelijke ecologische kwaliteit te ontwikkelen en te behouden. De wateren staan niet op zichzelf, maar hebben een vitale functie binnen leefgebieden van provinciale doelsoorten. Dat betekent dat de provincie graag wil dat breder wordt gekeken. Daarbij wordt onder andere gedacht aan een passende beekdalbrede inrichting, bijvoorbeeld elzenbroekbos of dotterbloemhooiland.

De provincie vraagt aan de waterbeheerder de kleine wateren te inventariseren, te beoordelen, maatregelen en ecologische doelen te formuleren.

b. gebiedsgebonden functies.

Hierbij gaat het erom dat het waterbeheer de gewenste watercondities in een gebied realiseert. Hierbij zijn de bovengenoemde gebiedsperspectieven leidend. Concreet gaat het hier om de realisatie van gewenste grondwaterstandsverlopen via de inrichting en het peilbeheer van de oppervlaktewateren (waterkwantiteitsbeheer), maar ook om realisatie van natuur- en landschapsdoelen en gebruiksdoelen (landbouw, stedelijk gebied, beleving en recreatie, cultuurhistorie).

Plan

De voorgenomen ontwikkeling past binnen het gestelde beleid van het waterschap Regge en Dinkel. Huidige bebouwing wordt gesloopt en op dezelfde plek komt de nieuwe bebouwing. In het landinrichtingsplan is een nieuwe natte laagte opgenomen, overtollig water zal of in deze natte laagte of in de poel worden opgenomen. Binnen het plangebied zal opvang komen voor het eventuele extra verharde oppervlak.