direct naar inhoud van Hoofdstuk 4 Juridische aspecten
Plan: Meppel - herziening Buitengebied (reparatie)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0119.repbuitengebied-BPC1

Hoofdstuk 4 Juridische aspecten

In dit hoofdstuk zijn de juridische aspecten van de planaanpassingen weergeven. De planaanpassingen zijn per perceel danwel gebied behandeld.

Algemeen

Het voorliggende bestemmingsplan is een geheel nieuw, zelfstandig bestemmingsplan dat opgezet is conform de RO standaarden voor digitaal raadpleegbare bestemmingsplannen: IMRO2008, SVBP2008 en STRI2008.

Voor wat betreft de plansystematiek is zoveel mogelijk aangesloten bij het bestemmingsplan "Buitengebied".

Daar waar in het bestemmingsplan "Buitengebied" is aangegeven "aanlegvergunning" is dit een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2, lid 1 onder b van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

Daar waar in het bestemmingsplan "Buitengebied" is aangegeven "vrijstelling" is dit een afwijking als bedoeld in artikel 3.6 lid 1 onder c van de Wet ruimtelijke ordening.

Het voorliggende bestemmingsplan is hierop aangepast.

Kolderveen 4, 6, 8, 10, 12 en 14

Voor het perceel Kolderveen 4 is de bestemming "Maatschappelijk" met de aanduiding "gezondheidszorg" (gz) opgenomen. Hiermee is vastgelegd dat de gronden kunnen worden gebruikt voor gezondheidszorg en een bedrijfswoning.

Gelet op het voortbestaan van de bestaande bedrijvigheid, is de voor het buitengebied gebruikelijke uitbreidingsmogelijkheid van 10% van toepassing en is de toegestane oppervlakte aan gebouwen vastgelegd. Hiervoor is de aanduiding "maximum bebouwd oppervlak" opgenomen.

In het bestemmingsplan "Buitengebied" maakt het perceel Kolderveen 4 deel uit van een groter bestemmingsvlak, namelijk het bestemmingsvlak "Wonen" met een aanduiding voor maximaal 6 woningen. Dit betreffen de woningen Kolderveen 4, 6, 8, 10, 12 en 14.

Aangezien het bestemmingsvlak wordt aangepast voor Kolderveen 4, dient ook de rest van het bestemmingsvlak te worden meegenomen in het voorliggende bestemmingsplan omdat het aangegeven maximum aantal woningen moet worden aangepast. Voor de woningen Kolderveen 6, 7, 10, 12 en 14 is daarom de bestemming "Wonen" opgenomen met een aanduiding "maximum aantal wooneenheden" voor maximaal 5 woningen. De regeling voor deze woningen is gebaseerd op het geldende bestemmingsplan "Buitengebied".

In de bestemming "Wonen" is geregeld dat gebouwen niet binnen een afstand van 3 m tot de zijerfgrens mogen worden gebouwd. Voor de woningen Kolderveen 12 en 14 geldt deze bepaling niet, omdat deze woningen aaneengebouwd zijn. Daarom is voor deze woningen een uitzondering gemaakt en als gevolg daarvan is de aanduiding "twee-aaneen" opgenomen.

Vanwege de ligging nabij de Kolderveen, geldt voor een deel van de percelen de aanduiding "geluidzone - weg". Dit is gebaseerd op het bestemmingsplan "Buitengebied".

Over nagenoeg de gehele bestemmingsvlakken ligt de dubbelbestemming "Waarde - Archeologie 2" in verband met de hoge archeologische verwachtingswaarde.

Schiphorsterweg 12

Voor het agrarisch bedrijf op het perceel Schiphorsterweg 12 is de bestemming "Agrarisch met waarden - Landschap" (AW-L) met een bouwvlak opgenomen.

De boerderij heeft een rijksmonumentale status. Het behoud, het herstel en de ontwikkeling van het monument vindt regeling in de Monumentenwet.

De regeling voor de bestemming "Agrarisch met waarden - Landschap" met daarbij de regeling voor het agrarisch bedrijf, is gebaseerd op het bestemmingsplan "Buitengebied". In deze bestemming is ook het besluit van Gedeputeerde Staten (de delen waaraan goedkeuring is onthouden) verwerkt.

Op basis van de gemeentelijke archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart geldt voor het perceel een hoge of een middelhoge archeologische verwachtingswaarde. Voor het perceel zijn dan ook de respectievelijke dubbelbestemmingen "Waarde - Archeologie 2" en "Waarde - Archeologie 3" opgenomen.

Een klein deel van het perceel is aangemerkt met de dubbelbestemming "Waterstaat - Waterstaatkundige functie". Dit is gebaseerd op het bestemmingsplan "Buitengebied". Deze bestemming is gegeven aan voorzieningen ten behoeve van waterstaatswerken alsmede voor opslag ten behoeve van het beheer van waterstaatswerken.

Vanwege de ligging nabij de Schiphorsterweg, is voor een klein deel van het perceel de aanduiding "geluidzone - weg". Dit is gebaseerd op het bestemmingsplan "Buitengebied".

Kolderveense Bovenboer 36

Voor het agrarisch bedrijf op het perceel Kolderveense Bovenboer 36 is de bestemming "Agrarisch met waarden - Cultuurhistorische waarden" (AW-CW)" met een bouwvlak opgenomen.

De boerderij heeft een rijksmonumentale status. Het behoud, het herstel en de ontwikkeling van het monument vindt regeling in de Monumentenwet.

De regeling voor de bestemming "Agrarisch met waarden - Cultuurhistorische waarden" met daarbij de regeling voor het agrarisch bedrijf, is gebaseerd op het bestemmingsplan "Buitengebied". In deze bestemming is ook het besluit van Gedeputeerde Staten (de delen waaraan goedkeuring is onthouding) verwerkt.

Op basis van de gemeentelijke archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart geldt hier een lage archeologische verwachtingswaarde. Daarom is hiervoor geen dubbelbestemming voor archeologie opgenomen.

AMK-terreinen en terreinen met middelhoge en hoge archeologische verwachtingswaarden

Voor de AMK-terreinen waaraan door GS goedkeuring is onthouden, is de dubbelbestemming "Waarde - Archeologie 1" opgenomen voor de bescherming van de archeologische waarden en een archeologisch monument. Dit betreffen het terrein met sporen uit het Neolithicum en een Celtic field (gelegen in het uiterste noordoosten van het plangebied) en het terrein met daarop de kerk van Kolderveen.

Voor de AMK-terreinen geldt dat geen bouwwerken mogen worden gebouwd, tenzij het betreft bouwwerken ten behoeve van archeologisch onderzoek en bouwwerken waarbij de bodem niet dieper dan 30 cm wordt geroerd. Middels een afwijkingsbevoegdheid kan hiervan worden afgeweken. Ter bescherming van de archeologische waarden is een stelsel voor een "omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde of van werkzaamheden" opgenomen.

Naast de dubbelbestemming zijn voor deze gronden ook de andere daar voorkomende (basis)bestemmingen van het bestemmingsplan "Buitengebied" opgenomen.

Terrein met sporen uit het Neolithicum en een Celtic field

Het terrein met sporen uit het Neolithicum en een Celtic field (gelegen in het uiterste noordoosten van het plangebied) heeft voor het agrarisch gebied de bestemming "Agrarisch met waarden - Cultuurhistorische waarden" gekregen en voor de weg de bestemming "Verkeer".

In verband met de ligging van de hoogspanningsverbinding en de waterleiding, gelden voor dit terrein ook nog de dubbelbestemmingen "Leiding - Hoogspanningsverbinding" en "Leiding - Water". Bouwen ten behoeve van samenvallende bestemmingen is alleen mogelijk na afwijking. Alvorens burgemeester en wethouders over een verzoek om afwijking beslissen, winnen zij advies in bij de desbetreffende leidingbeheerder(s). Ter bescherming van aanwezige leidingen is een omgevingsvergunningstelsel opgenomen.

Vanwege de ligging van de nabijgelegen snelweg A32 en de spoorlijn Meppel-Leeuwarden, zijn voor delen van het terrein geluidszones opgenomen. Dit betreffen respectievelijk de aanduidingen "geluidzone - spoor" en "geluidzone - weg".

Terrein met kerk van Kolderveen

Het AMK-terrein bij de kerk van Kolderveen heeft de bestemming "Maatschappelijk" voor de kerk en bijbehorende gronden en de bestemmingen "Agrarisch met waarden - Cultuurhistorische waarden" en "Verkeer" voor het deel ten noorden van de kerk.

In het bestemmingsplan "Buitengebied" maakt het AMK-terrein deel uit van een groter bestemmingsvlak "Maatschappelijk", daarom is in het voorliggende bestemmingsplan het gehele bestemmingsvlak "Maatschappelijk" opgenomen. Het gehele bestemmingsvlak is aangeduid als "religie" ten behoeve van de religieuze doeleinden en de kerk.

Voor het deel van het bestemmingsvlak dat tot het AMK-terrein behoort, is de bestemming "Waarde - Archeologie 1" opgenomen (voor de bescherming en veiligstelling van de archeologische waarden). In deze dubbelbestemming worden veel bouwmogelijkheden afhankelijk gesteld van een afwijkingsbevoegdheid. De afwijkingsbevoegdheid wordt verleend indien door onderzoek is aangetoond dat op de betrokken locatie geen archeologische resten aanwezig zijn. Voor een klein deel van het bestemmingsvlak geldt "Waarde - Archeologie 2".

Terreinen met middelhoge en hoge archeologische verwachtingswaarden

Op basis van de gemeentelijke archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart heeft een aantal gebieden in het buitengebied een middelhoge of hoge archeologische verwachtingswaarde. De gebieden met de hoge en middelhoge verwachtingswaarde hebben respectievelijk de dubbelbestemmingen "Waarde - Archeologie 2" en "Waarde - Archeologie 3" gekregen.

Percelen Het Drentse Landschap

De percelen van de stichting "Het Drentse Landschap" liggen globaal gezien aan de Rijksweg A32 (zuidelijk deel van de gemeente), de Schiphorsterweg en de Reestweg. Het gaat om natuurgebieden en percelen die agrarisch in gebruik zijn.

Voor de natuurgebieden is de bestemming "Natuur" opgenomen. De gebieden die agrarisch worden gebruikt, zijn bestemd als "Agrarisch met waarden - Landschap". De percelen hebben diverse dubbelbestemmingen en aanduidingen.

Voor een groot deel van de percelen gelden een hoge en middelhoge verwachtingswaarde op basis van de gemeentelijke archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart. Voor deze gebieden zijn respectievelijk de dubbelbestemmingen "Waarde - Archeologie 2" en "Waarde - Archeologie 3" opgenomen.

Voor de percelen nabij de Rijksweg A32 gelden geluidzones vanwege de ligging van de snelweg en de spoorlijn Meppel-Leeuwarden. Hiervoor zijn de aanduidingen "geluidzone - weg" en "geluidzone "spoor". Ook liggen enkele percelen onder de hoogspanningsleiding en daarom geldt daarvoor de dubbelbestemming "Leiding - Hoogspanningsverbinding".

Bij de percelen aan de Schiphorsterweg is eveneens de aanduiding "geluidzone - weg" opgenomen. Voor enkele delen geldt op basis van het bestemmingsplan "Buitengebied" ook de dubbelbestemming "Waterstaat - Waterstaatkundige functie", voor voorzieningen ten behoeve van waterstaatswerken alsmede voor opslag ten behoeve van het beheer van waterstaatswerken.

Het perceel bij de Reestweg heeft ook de aanduiding "geluidzone - weg" in verband met ligging van de Rijksweg A28.

Kolderveense Bovenboer 12

Voor het perceel Kolderveense Bovenboer 12 is het bestemmingsvlak "Bedrijf" aangepast, conform het kadastraal eigendom.

Ter plaatse is een rietdekkersbedrijf toegestaan. Een bouwvlak is opgenomen voor de plaatsbepaling van de bedrijfsgebouwen. De bedrijfswoning is toegestaan. Het aanduidingsvlak "bijgebouwen" is uitsluitend bedoeld voor gebouwen en dergelijke, hier is geen bedrijfswoning toegestaan.

Op het perceel is de aanduiding "maximum bebouwd oppervlak (m2)" opgenomen voor de maximale oppervlakte van de bebouwing. Gelet op het voortbestaan van de bestaande bedrijvigheid, is de voor het buitengebied gebruikelijke uitbreidingsmogelijkheid van 10% van toepassing. Daarmee is voor dit perceel de toegestane oppervlakte aan gebouwen bepaald op 490 m2. Voor het gehele bestemmingsvlak geldt de dubbelbestemming "Waarde - Archeologie 2", vanwege de hoge archeologische verwachtingswaarde.