direct naar inhoud van 5.2 Dit bestemmingsplan
Plan: Meppel - Ziekenhuis e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0119.ZiekenhuisEO-BPC1

5.2 Dit bestemmingsplan

Algemeen

Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting (met bijbehorende bijlagen). De verbeelding en de regels vormen tezamen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld.

De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Tot slot is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.

Inhoudelijke opzet

Door de gemeente Meppel is een handboek opgesteld. Dit handboek vormt de basis voor de inhoudelijke opzet van de regels en verbeelding van onderhavig bestemmingsplan. Hiernaast geldt als belangrijk uitgangspunt, dat het bestemmingsplan zoveel mogelijk probeert de bestaande situatie vast te leggen. Nieuwe ontwikkelingen worden niet toegestaan.

De bebouwingsmogelijkheden zijn binnen het gehele plangebied over het algemeen gelijk aan de vigerende juridisch-planologische regelingen.

Regels

De opbouw van de regels van de verschillende bestemmingen is overal hetzelfde, deze is als volgt:

  • Bestemmingsomschrijving: in dit onderdeel worden de toegestane doeleinden en het toegestane gebruik omschreven.
  • Bouwregels: hierin worden de regels voor wat betreft het bouwen uitgewerkt.
  • Nadere eisen: in deze bepaling is opgenomen dat burgemeester en wethouders nadere eisen kunnen stellen inzake de plaats en afmeting van gebouwen, bijvoorbeeld in het kader van een goede woonsituatie, de verkeersveiligheid, de sociale veiligheid of de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden. Deze bepaling maakt het mogelijk voor het gemeentebestuur om waar nodig sturing te geven aan de ruimtelijke ontwikkeling.
  • Afwijking bouwregels: in dit onderdeel kan bij omgevingsvergunning worden afgeweken van de bouwregels, waarmee ruimere bouwmogelijkheden kunnen worden gegeven.
  • Specifieke gebruiksregels: in dit onderdeel worden enkele specifieke ongewenste gebruiksmogelijkheden uitgesloten, zoals zelfstandige bewoning van bijgebouwen, het gebruiken van gronden als stortplaats en (bepaalde vormen van) detailhandel.
  • Afwijking van de gebruiksregels: in dit onderdeel zijn mogelijkheden voor het bij omgevingsvergunning afwijken van de gebruiksregels opgenomen, bijvoorbeeld voor het toestaan van aan huis gebonden bedrijven.
  • Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde en werkzaamheden: dit onderdeel (de voormalige aanlegvergunning) is van toepassing op de dubbelbestemming "Waarde - Archeologie 3".

Verbeelding

Voor de vormgeving van de verbeelding geldt een aantal uitgangspunten. Zo worden de kaarten in kleur opgezet, waarbij de kleuren worden ondersteund met een letteraanduiding. De kleuren en letters zijn afgestemd op de kleur en letteraanduiding in de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen 2008 (SVBP2008). De schaal van de analoge kaart is 1:1.000.

Ten behoeve van de gebruiksvriendelijkheid en digitale raadpleegbaarheid wordt waar mogelijk informatie op de verbeelding vermeld (bouwvlakken, goot-/bouwhoogten, eventueel bebouwingspercentages).

5.2.1 Bijzonderheden in dit bestemmingsplan

Dit bestemmingsplan regelt de bestaande situatie en de daarbij behorende planologische mogelijkheden. De regels in dit bestemmingsplan zijn opgezet aan de hand van hetgeen hiervoor is beschreven. Dit bestemmingsplan kent de bestemmingen Bedrijf - Verkooppunt motorbrandstoffen, Groen, Maatschappelijk - Gezondheidszorg, Verkeer en Waarde - Archeologie 3.

Onderstaand wordt per bestemming een toelichting gegeven.

Bedrijf - Verkooppunt motorbrandstoffen

Deze bestemming is gebruikt voor een in het plangebied aanwezig benzineservicestation. De verkoop en opslag van LPG is niet toegestaan.

Voor de eventueel te bouwen gebouwen is een bouwvlak aangegeven en de bouw van een luifel is expliciet geregeld.

Groen 

De bestemming Groen is gelegd op de belangrijkste groenvoorzieningen binnen het plangebied. Binnnen de bestemming Verkeer vindt het 'bermgroen' nadere regeling.

Maatschappelijk - Gezondheidszorg 

Deze bestemming is toegekend met het oog op het in het plangebied aanwezige ziekenhuis en de verpleeghuizen. In de bestemmingsomschrijving hebben de daarbij voorkomende bedrijvigheid, dienstverlening en educatieve doeleinden, alsmede de daaraan ondergeschikte horeca- en detailhandel, regeling gevonden.

Voor nader aangegeven terreingedeeltes gelden verschillende bouwhoogtes en voor de bouwvlakken gelden bebouwingspercentages.

Gebouwen mogen uitsluitend binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak worden opgericht

Verkeer

Deze bestemming is van toepassing op alle openbare wegen in het plangebied en met name de wegen waar 50 km/uur mag worden gereden. Deze gronden zijn in hoofdzaak bestemd voor wegen en fiets- en voetpaden, en daarnaast voor parkeervoorzieningen, nutsvoorzieningen, groenvoorzieningen enz.

Op de gronden met deze bestemming mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. De bouwhoogte van lichtmasten mag ten hoogste 15 meter bedragen. Voor alle overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt een maximale bouwhoogte van vijf meter.

Waarde - Archeologie 3

De archeologische (verwachtings)waarden worden door deze bestemming geborgd. Ter voorkoming van aantasting van waardevolle informatie in de bodem is een omgevingsvergunningstelsel opgenomen.

Voor de gronden geldt dat een afwijking bij een omgevingsvergunning alleen nodig is indien de te verrichten (bouw)werkzaamheden een oppervlak bestaan van meer dan 1.000 m2 en dieper reiken dan 30 cm beneden maaiveld.