direct naar inhoud van Regels
Plan: Meppel - Oosterboer - herziening Oosterboerweg 35B
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0119.Oosterboerweg35B-BPC1

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 bestemmingsplan

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.

1.2 plan

het bestemmingsplan 'Meppel - Oosterboer - herziening Oosterboerweg 35B' met identificatienummer NL.IMRO.0119.Oosterboerweg35B-BPC1 van de gemeente Meppel.

1.89 evenement

een voor publiek toegankelijke gebeurtenis op of aan de weg, binnen gebouwen of op het openbare water, met uitzondering van betogingen, samenkomsten en vergaderingen, jaar- en weekmarkten, bioscoop- en theatervoorstellingen, waarbij volgens het gemeentelijke evenementenbeleid onderscheid kan worden gemaakt in de volgende categorieën:
Categorie A: lokale evenementen op dorps/wijk en buurtniveau. Deze evenementen dragen in belangrijke mate bij aan de binding tussen inwoners in de stad. Deze evenementen zijn vooral gericht op participatie, ontmoeting tussen burgers en toeristisch-recreatieve promotie van de stad;
Categorie B: lokale en regionale evenementen met groeipotentie. Dit zijn middelgrote evenementen die zich kenmerken door een min of meer vaste deelnemers/publieksgroep en die zich door een onderscheidende programmering/activiteiten richten op groei. De economische spin-off is er wel maar kan nog verder in omvang toenemen. Het programma richt zich in eerste instantie op een duidelijke hoofdactiviteit maar heeft kansen om door het toevoegen van side-events en/of versterking van de promotie verder te groeien. Bij deze categorie evenementen is een sterke variatie in bezoekersaantallen van een paar honderd tot enkele duizenden;
Categorie C: boegbeeldevenementen. Dit zijn (jaarlijks) terugkerende evenementen met een internationaal karakter, bovenregionale uitstraling die een belangrijke bijdrage leveren aan de promotie van de stad. De evenementen vinden vooral plaats in het historisch centrum, in en rond het water en hebben een economische spin-off voor de stad. De evenementen kenmerken zich door authenticiteit, uitstraling, goede organisatie en promotie. Evenementenorganisaties zoeken hierbij een actieve samenwerking met andere partijen (bedrijfsleven, onderwijs, sport, cultuur, recreatie en toerisme) in de stad.

Artikel 2 Relatie plan met het bestemmingsplan Oosterboer

2.1 Algemeen

De regels van het bestemmingsplan Oosterboer (NL.IMRO.0119.Oosterboer-BPC2) blijven onverminderd van kracht, met dien verstande dat onderstaande aanvullingen van de planregels van toepassing zijn:

2.2 Begrippen

In hoofdstuk 1 van het bestemmingsplan Oosterboer wordt het in dit plan gegeven begrip 1.89 aan de regels van het bestemmingsplan Oosterboer toegevoegd:

2.3 Bestemmingsregels
  • a. in hoofdstuk 2 van het bestemmingsplan Oosterboer vervangt de in dit plan gegeven tekst de tekst in artikel 7.1, onder m van het bestemmingsplan Oosterboer;
  • b. in hoofdstuk 2 van het bestemmingsplan Oosterboer vervangt de in dit plan gegeven tekst de tekst in artikel 7.2.2, onder b van het bestemmingsplan Oosterboer;
  • c. in hoofdstuk 2 van het bestemmingsplan Oosterboer wordt de in dit plan gegeven bestemming Sport als artikel 8a aan de regels toegevoegd.
2.4 Algemene regels

Aan hoofdstuk 3 Algemene regels van het bestemmingsplan Oosterboer wordt de in dit plan gegeven regel (Overige regels) als artikel 21a aan de regels van het bestemmingsplan Oosterboer toegevoegd.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 7 Maatschappelijk

7.1 Bestemmingsomschrijving

De voor 'Maatschappelijk' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • m. bestemming, met dien verstande dat deze ter plaatse van de aanduiding 'overige zone - evenemententerrein' tevens ten dienste staan aan:
    • 1. de sportvoorzieningen als bedoeld in artikel 8a;
    • 2. de evenementen als bedoeld in artikel 21a.1.
7.2 Bouwregels

7.2.2

Voor het bouwen van gebouwen gelden de volgende regels:

  • b. de goot- en bouwhoogte mogen niet meer bedragen dan de ter plaatse van de aanduiding 'maximum goothoogte (m), maximum bouwhoogte (m)' aangegeven goot- en bouwhoogte.

Artikel 8a Sport

8a.1 Bestemmingsomschrijving

De voor 'Sport' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a. Sport, uitsluitend in de vom van jeu de boules banen;

met daaraan ondergeschikt:

  • b. groenvoorzieningen;
  • c. water en waterhuishoudkundige voorzieningen;
  • d. wegen en paden;
  • e. nutsvoorzieningen.

met de daarbij behorende:

  • f. erven en terreinen;
  • g. bebouwing.
8a.2 Bouwregels
8a.2.1 Algemeen

Op of in de tot 'Sport' bestemde gronden mogen uitsluitend worden gebouwd:

  • a. bouwwerken, geen gebouwen zijnde, in de vorm van erf- en terreinafscheidingen, alsmede lichtmasten.
8a.2.2 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde

Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde gelden de volgende regels:

  • a. de bouwhoogte van erf- en terreinafscheidingen mag ten hoogste 2 meter bedragen.
  • b. de bouwhoogte van lichtmasten mag ten hoogste 10 meter bedragen.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 3 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 20 Algemene aanduidingsregels

20.1 Geluidzone - spoor
20.1.1 Aanduidingomschrijving

De gronden ter plaatse van de aanduiding 'geluidzone - spoor' zijn, behalve voor de daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor de bescherming van het woon- en leefklimaat in verband met de geluidsbelasting van de spoorweg.

20.1.2 Bouwregels

In afwijking van het bepaalde bij bestemmingen als opgenomen in hoofdstuk 2 mogen geen nieuwe woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen worden gebouwd.

20.1.3 Afwijking van de bouwregels

Bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 20.1.2 voor het bouwen van nieuwe woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen overeenkomstig de andere bestemmingen, mits de geluidsbelasting vanwege de spoorweg van de gevels van deze woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen niet hoger zal zijn dan de daarvoor geldende voorkeursgrenswaarde of een vastgestelde hogere grenswaarde.

Artikel 21a Overige regels

21a.1 Evenemententerrein

Ter plaatse van de aanduiding 'overige zone - evenemententerrein' zijn evenementen van categorie A als bedoeld in het gemeentelijk evenementenbeleid, toegestaan, mits hiervoor een vergunning dan wel toestemming op grond van andere regelgeving is verleend.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 4 Overgangsrecht

4.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het bestemmingsplan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gedaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het bepaalde onder a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk met maximaal 10%.
  • c. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
4.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld onder a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld in onder a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Het bepaalde onder a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 5 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als: Regels van 'Meppel - Oosterboer - herziening Oosterboerweg 35B'.