direct naar inhoud van 5.7 Luchtkwaliteit
Plan: Stationsgebied, deelplan bedrijvenpark Toldijk 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20128026002-VG01

5.7 Luchtkwaliteit

Nederland heeft de Europese regels ten aanzien van luchtkwaliteit geïmplementeerd in de Wet milieubeheer. De in deze wet gehanteerde normen gelden overal, met uitzondering van een arbeidsplaats. Op 15 november 2007 is het onderdeel luchtkwaliteit van de Wet milieubeheer in werking getreden.

Bij ieder besluit dat de kwaliteit van de lucht kan beïnvloeden moet worden gekeken naar de verwachte luchtkwaliteit. Bij bestemmingsplannen is het van belang te bezien hoe de luchtkwaliteit zich gedraagt gedurende de planperiode. Hierbij worden de volgende stoffen beoordeeld: benzeen, kool(stof)monoxide (CO), lood, stikstofdioxide (NO2), zwaveldioxide (SO2) en zwevende deeltjes als PM10 (ook wel fijn stof genoemd).

Het betreft een conserverend bestemmingsplan en er worden geen ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Een toetsing van de grenswaarden uit de Wet luchtkwaliteit is dan ook niet noodzakelijk. In het kader van een goede ruimtelijke ordening is toch inzicht gewenst in de luchtkwaliteit ten gevolge van de wegen in het plangebied.

Ingenieursbureau Spreen heeft een luchtkwaliteitsonderzoek uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek zijn vastgesteld in het rapport 'Luchtkwaliteitsonderzoek Bestemmingsplan Stationsgebied' (rapportnr.: 080185.07L ) van 21 september 2010 (Bijlage 4 Luchtkwaliteit).

De concentraties aan luchtverontreinigende stoffen zijn berekend met het rekenprogramma CARII, versie 9.0 voor het jaar van vaststelling van het plan 2010 en aan het einde van de planperiode (2020). De maatgevende wegen in het plangebied zijn de A28, de Middenveldsweg en Toldijk. Bij de beoordeling van de luchtkwaliteit in Nederland zijn vooral de concentraties stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10) van belang. De overige stoffen leiden in het algemeen niet tot overschrijding van de grenswaarden.

Uit het onderzoek blijkt dat de maximale jaargemiddelde concentratie PM10 24 µg/m3 bedraagt in 2010 en 21 µg/m3 in 2020. De norm van 40 µg/m3 voor de jaargemiddelde concentratie fijn stof (PM10) wordt gedurende de planperiode dus niet overschreden. Het aantal overschrijdingsdagen van de 24-uursgemiddelde concentratie voor PM10 bedraagt ten hoogste 7 dagen en ligt ruimschoots onder de norm van 35 overschrijdingsdagen.
De maximale jaargemiddelde concentratie NO2 bedraagt 32 µg/m3 in 2010 en 20 µg/m3 in 2020. De norm van 40 µg/m3 voor stikstofdioxide wordt niet overschreden.

Uit de bijlagen behorende bij het rapport blijkt dat de in de Wet luchtkwaliteit opgenomen grenswaarden met betrekking tot zwaveldioxide (SO2), benzeen, koolmonoxide (CO) en Benzo(a)pyreen (BaP) ook niet worden overschreden.

Kortom, er vindt gedurende de planperiode dan ook geen overschrijding van de grenswaarden voor luchtkwaliteit plaats.