direct naar inhoud van 5.4 Natuur en Ecologie
Plan: Buitengebied Noord, deelplan Wijsbersche Hooge 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20108006002-OH02

5.4 Natuur en Ecologie

In het bestemmingsplan dient rekening te worden gehouden met Europese en nationaal beleid en wetgeving ten aanzien van de natuurbescherming. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen gebiedsbescherming en soortenbescherming. De gevolgen van natuurwet- en regelgeving voor dit bestemmingsplan zijn in beeld gebracht in een natuurtoets.

Gebiedsbescherming

Voor wat betreft de gebiedsbescherming geldt dat in en in de nabijheid van het plangebied geen sprake is van gebieden die zijn aangewezen als Speciale Beschermingszone (SBZ) in de zin van de Europese Vogel- of Habitatrichtlijn.

Volgens de kaart 'Concretisering EHS' uit de Atlas van Drenthe (2008) ligt het plangebied in een ecologische verbindingszone, maar het is nog geen Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het is ook geen robuuste verbindingszone. De spelregels van de EHS gelden (nog) niet voor dit gebied.

Ecologische verbindingszones komen volgens de Provincie Drenthe als EHS op kaart als ze voldoende ingevuld en uitgewerkt zijn. Ecologische verbindingszones zijn regionale verbindingszones die vooral gebruik maken van bestaande landschapsstructuren. Ook enkele beekdalen (zoals in deze situatie het dal van het Oude Diep) zijn aangewezen als ecologische verbindingszone.

Het naast het plangebied gelegen Spaarbankbos maakt wel onderdeel uit van de EHS. De aard van de plannen (realisatie van een landgoed) leidt naar verwachting niet tot een negatief effect op het functioneren van de EHS. De voorgestelde plannen met ruimte voor bos, heischrale milieus en water kunnen zelfs een positieve bijdrage aan de EHS leveren. Er zijn geen waardevolle ecologische structuren aanwezig zoals vermeld op de POP II-kaart 7.

Soortenbescherming

Bij de soortenbescherming is de Flora- en faunawet van belang en eventueel het provinciaal soortenbeleid. In de Flora- en faunawet wet is bepaald dat beschermde dieren die in de wet zijn of worden aangewezen, niet gedood, gevangen of opzettelijk verontrust mogen worden, dat planten niet geplukt of verzameld mogen worden en dat het niet is toegestaan om nesten, holen of andere vaste rust- verblijfplaatsen van dieren te beschadigen, vernietigen of te verstoren. Het bevoegd gezag kan onder voorwaarden een ontheffing van de verbodsbepalingen verlenen.

Uit de natuurtoets komt naar voren dat de ecologische kwaliteiten van het plangebied beperkt zijn. Binnen het bestemmingsplangebied zijn – met uitzondering van broedvogels – geen juridisch zwaarder beschermde soorten van Flora- en faunawet tabel 2/3 of ´bedreigde´ of ´ernstig bedreigde´ soorten van Rode lijsten bekend. In het aangrenzende Spaarbankbos zijn de strikt beschermde Das, middelhoog beschermde Eekhoorn, mogelijk Levendbarende hagedis en broedvogels met jaarrond beschermde nesten aanwezig (Buizerd, Boomvalk, Torenvalk, Ransuil en Bosuil). De functionaliteit voor de leefomgeving is voor geen van deze soorten in het geding. De voorgenomen plannen zullen geen negatieve effecten hebben op middelhoog en strikt beschermde soorten en vogelsoorten met een jaarrond beschermde nestplaats. Er is sprake van een bestemmingsplanwijziging. Het nieuwe bestemmingsplan wordt op het punt van vigerende natuurwet- en regelgeving uitvoerbaar geacht.

De uitgevoerde "Quickscan natuurtoets nieuw landgoed Hoogeveen" van Eco Groen Advies B.V. d.d. 1 februari 2010 is als bijlage 3 toegevoegd aan deze toelichting.