direct naar inhoud van 4.7 Lucht
Plan: Bentinckspark, deelplan Kalkoven 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20087016002-OH01

4.7 Lucht

Met betrekking tot luchtkwaliteit moet rekening worden gehouden met het gestelde in de Wet Milieubeheer (Wm), hoofdstuk 5, titel 5.2 Luchtkwaliteitseisen en de bijbehorende bijlagen. Op basis van artikel 5.16 Wm kan, samengevat, een bestemmingsplan worden vastgesteld, indien:

  • a. aannemelijk is gemaakt dat de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt niet leiden tot het overschrijden van een in bijlage 2 van de Wet Milieubeheer opgenomen grenswaarde,
  • b. aannemelijk is gemaakt dat de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt, leiden tot een verbetering per saldo van de concentratie in de buitenlucht van de desbetreffende stof dan wel, bij een beperkte toename van de concentratie van de desbetreffende stof, de luchtkwaliteit per saldo verbetert door een samenhangende maatregel of een optredend effect,
  • c. aannemelijk is gemaakt dat de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt niet in betekenende mate bijdragen aan de concentratie in de buitenlucht van een stof waarvoor in bijlage 2 een grenswaarde is opgenomen,
  • d. het project is genoemd of beschreven dan wel past binnen een programma van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Zie Bijlage 9.

Van een verslechtering van de luchtkwaliteit “in betekenende mate” als bedoeld onder c is sprake indien zich één van de volgende ontwikkelingen voordoet:

  • woningbouw: 1500 woningen netto bij 1 ontsluitende weg of 3000 woningen bij 2 ontsluitende wegen;
  • infrastructuur: 3% concentratiebijdrage (verkeerseffecten gecorrigeerd voor minder congestie);
  • kantoorlocaties: 100.000 m2 brutovloeroppervlak bij 1 ontsluitende weg, 200.000 m2brutovloeroppervlak bij 2 ontsluitende wegen.

In het plangebied zullen in totaal 8 woningen worden geprojecteerd. Dit aantal ligt ruimschoots beneden de drempelwaarde van 1500 woningen, waardoor dit project als niet in betekenende mate kan worden beschouwd.

Om de kwaliteit van de leef- en woonomgeving te kunnen garanderen, is op basis van de voorgaande regelgeving op dit punt in opdracht van het aannemingsbedrijf Ter Stege B.V. door Tauw een luchtkwaliteitonderzoek uitgevoerd voor de toekomstige herontwikkeling van de De Vos van Steenwijklaan 28 t/m 38 te Hoogeveen.

De berekeningen zijn uitgevoerd met het model CAR II, versie 9.0, voor de huidige situatie (i.c. 2010) en de jaren 2015 en 2020 en de stoffen uit het de Wet Luchtkwaliteit. Het CAR II programma toetst de resultaten van de berekeningen aan de normen, zoals die in de Wet luchtkwaliteit zijn opgenomen.

Uit de CAR II berekeningen blijkt dat er geen overschrijdingen van de grenswaarden uit de Wet Luchtkwaliteit te verwachten zijn na realisatie van de voorgenomen herontwikkeling van het plangebied ter plaatse van de De Vos van Steenwijklaan 28 t/m 38 te Hoogeveen. Daarom concluderen wij dat er geen bezwaren zijn op basis van de Wet Luchtkwaliteit voor de herontwikkeling van dit plangebied en wordt aangetoond en inzichtelijk gemaakt dat die garantie gegeven kan worden voor de gehele planperiode. Voor meer informatie wordt verwezen naar het luchtkwaliteitsrapport van Tauw. Zie Bijlage 9.

4.7.1 Externe veiligheid

Externe veiligheid heeft betrekking op het risico dat mensen lopen die zich in de buurt bevinden van locaties waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, dan wel waar sprake is van opslag en transport van gevaarlijke stoffen. In dat kader is door Tauw een onderzoek uitgevoerd met betrekking tot dit aspect. In dit kader wordt opgemerkt dat er geen sprake is van stationaire bronnen, transportroutes voor gevaarlijke stoffen en buisleidingen in het plangebied. Bovendien is er geen invloed van deze bronnen van buiten het plangebied op de onderhavige locatie. Een vervolgonderzoek is daarom niet noodzakelijk.

Voor het volledige onderzoek wordt verwezen naar Bijlage 3.