direct naar inhoud van 5.2 Verantwoording
Plan: Kwelvijver Noodwaterberging Ossehaar
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0109.001BP00006-0004

5.2 Verantwoording

Ter plaatse van de gewenste locatie van de kwelvijver ligt een cultuurhistorisch waardevolle dekzandrug. Deze dekzandrug geeft een indicatie voor bewoningsgeschiedenis (zie par 4.4). De dekzandrug zal plaats maken voor de benodigde kwelvijver.

In dit geval gaat het om een afweging tussen het belang van het in stand houden van de dekzandrug versus het belang van de aanleg van de kwelvijver. De noodzaak van de kwelvijver is aangetoond in het geohydrologisch onderzoek dat voor de noodwaterberging is uitgevoerd. De grondwaterstromen zorgen bij gebruik van de noodwaterberging voor een te hoge grondwaterstand onder de woningen in de wijk Ossehaar. Dit met kans op (vocht)schade aan de woningen. Er is dan ook een waterpartij nodig die ligt tussen de noodwaterberging en de woonwijk en zo de kweldruk kan opvangen.

De kwelvijver moet zich bevinden tussen de woonwijk en de noodwaterberging om optimaal te werken. Er is nagegaan of een andere locatie een optie is, bijvoorbeeld aan de zuidzijde binnen de grenzen van de noodwaterberging Ossehaar. Dit is om de volgende redenen niet wenselijk:

  • het verkleint de oppervlakte van de noodwaterberging Ossehaar, die op zich al niet ruim bemeten is;
  • aan de binnenzijde van het bergingsgebied ligt ook een dekzandrug (plaatselijk bekend als de 'Zutphense berg'). Deze dekzandrug is in de huidige situatie in oorspronkelijke toestand zichtbaar en niet bedolven onder een berg grond zoals het geval is bij de dekzandrug ter plaatse van het plangebied. Verplaatsing van de kwelvijver naar het bergingsgebied toe betekent dat deze zichtbare dekzandrug afgegraven moet worden.

De locatie tussen het gebied van de noodwaterberging en de woonwijk Ossehaar is dan ook het meest voor de hand liggende alternatief. Zeker gelet op de functie van de kwelvijver, namelijk het voorkomen dat het kwel- c.q. grondwater in de woonwijk boven het maaiveld komt te staan in situaties waarin de noodwaterberging in gebruik wordt genomen.

De dekzandrug heeft een waardevolle cultuurhistorische betekenis, maar het beschermen van bewoners tegen een te hoge grondwaterstand is in dit opzicht belangrijker. Om eventueel aanwezige cultuurhistorische en archeologische waarden te documenteren, dient tijdens de aanleg archeologische begeleiding plaats te vinden.