direct naar inhoud van 4.4 Landschappelijke inpassing
Plan: Anreperstraat 204
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.99BP20111002B-C001

4.4 Landschappelijke inpassing

Op de overgang naar het beekdal van het Anreperdiep liggen de essen van Schieven. Voor behoud en ontwikkeling van de landschapskwaliteit is het belangrijk om elementen, die een verbinding met het verleden hebben, zoveel mogelijk te behouden en hun herkenbaarheid te versterken. Er zijn twee elementen bij het desbetreffende eigendomsperceel, die in dit verband speciale aandacht verdienen: de knik in de Anreperstraat, die de oude grens van de es van Schieven (Groote Kamp) markeert en de houtwallen in het zuidelijk deel bij het Anreperdiep, die te beschouwen zijn als restant van de vroegere beekdalbossen en randbeplanting van de es.

Landschapsontwikkeling

In aansluiting op de historische ontwikkeling worden er naar de toekomst wel enkele lijnen uitgezet. Het uitwaaierend beekdal (zijdal), in de richting van het Anreperdiep tussen de es (Groote Kamp) en de historische bosjes langs het Ossenbroekloopje wordt versterkt. Ook voortbordurend op het project Amelte (uitwerking visie “Assen aan de Aa), wordt de natte laagte van het Ossenbroekloopje aan weerszijden aangevuld met houtsingels. De Anreperstraat karakteriseert zich van west naar oost als een historische lint, die overgaat in een slingerend profiel met bomen met hier en daar met boerderijen aan weerszijden. Tussen de percelen van de boerderijen door opent zich het landschap met open zichten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.99BP20111002B-C001_0006.jpg"

Figuur 6: Bestaande situatie Anreperstraat 204

In het ruimtelijk beleving van de Anreperstraat is het waardevol dat deze zichtlijnen in stand blijven richting het diep, de boerderijen van Anreep en de omgeving. Een belangrijke zichtlijn hierbij is die over de es tussen nr. 204 en 206. Hoewel in een ver verleden hier een zware esrandbeplanting is geweest, is het in de huidige context van belang dat dit uitzicht op de es en op Anreep in de toekomst open wordt gehouden. In aansluiting op het project Amelte (uitwerking visie “Assen aan de Aa”) worden de randen van de essen van Schieven beplant. De overgang van de essen naar het beekdal van het Anreperdiep worden zo weer in het landschap zichtbaar. Stevige randbeplanting wordt aangebracht op de rand van de es in zuidzuidoostelijk richting naar de bestaande houtwallen bij het Anreperdiep. Door omzoming van de es met nieuwe randbeplanting wordt het contrast tussen beslotenheid en doorzicht in het landschap versterkt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.99BP20111002B-C001_0007.jpg"

Figuur 7: Perceel nr. 204 in samenhang met Anreperstraat en landschappelijke context

Het nieuwe erf

Bij de ontwikkeling van het perceel Anreperstraat 204 wordt uitgegaan van de ontwikkeling van twee woningen met bijgebouwen geconcentreerd rondom één collectief erf. De collectieve ruimte fungeert hierbij als voorportaal richting de Anreperstraat. Het erf zal door de aanleg met eenduidige erfverharding en het overeenkomstig materiaalgebruik van de bebouwing één samenhangend geheel vormen. Met een ensemble van gebouwen wordt een Drents erf met boerderij met schuren benaderd. Qua beeld zal het nieuwe erf aansluiten bij de voor Drenthe karakteristieke clustering nabij de es en het beekdal.

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.99BP20111002B-C001_0008.jpg"

Figuur 8: ‘Het nieuwe erf’ in landschappelijke context