direct naar inhoud van 4.2 Cultuurhistorie
Plan: Loon 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.99BP20095500-C001

4.2 Cultuurhistorie

4.2.1 Inleiding

De rijksmonumenten worden beschermd door de Monumentenwet (1988). Met monumenten worden alle 'onroerende zaken' bedoeld. Tot die onroerende zaken horen gebouwen en objecten, zoals vaarten, bruggen, wegen, bomen en pleinen. Zij moeten van belang zijn door hun schoonheid, de wetenschappelijke en/of hun cultuurhistorische betekenis. Een monument kan worden aangewezen als rijksmonument wanneer het aan deze regels voldoet en als het een nationale, unieke waarde heeft. Naast rijksmonumenten worden op provinciaal niveau en gemeentelijk niveau monumenten aangewezen op grond van de respectievelijke provinciale- en gemeentelijke monumentenverordening.

4.2.2 Onderzoek

Het oude deel van Loon is van cultuurhistorisch belang vanwege het samenspel tussen de bestaande bebouwing, de agrarische weides en de doorzichten naar het omliggende landschap. Daarnaast is ook op perceelsniveau sprake van cultuurhistorisch belang vanwege de karakteristieke bebouwing. De cultuurhistorische kwaliteiten van Loon vormen een belangrijke basis voor de ruimtelijke kwaliteit in de kern. In dit bestemmingsplan heeft de borging van de cultuurhistorische waarde van structuren en objecten dan ook een belangrijk uitgangspunt voor de bestemmingsplansystematiek gevormd.

In paragraaf 3.4 zijn de cultuurhistorische kwaliteiten en de beleidsmatige kaders voor cultuurhistorie integraal beschreven, waarbij is aangegeven welke regeling in het bestemmingsplan is opgenomen ter behoud van de (cultuurhistorische) kwaliteiten van het dorp.

4.2.3 Conclusie

Met het aspect cultuurhistorie is rekening gehouden door bestaande historische structuren en bebouwing in te passen en een specifieke bestemmingsregeling op te nemen voor het cultuurhistorisch waardevolle bebouwingspatroon met open ruimtes.