direct naar inhoud van 4.2 Water
Plan: West-Terschelling - Dennenweg (Brede School)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0093.BPWET12DENNENWG-VG01

4.2 Water

Een bestemmingsplan doorloopt verplicht de watertoets. Deze is ook voor de ontwikkeling in het plangebied van dit bestemmingsplan aangevraagd. Het Wetterskip Fryslân is hiervoor het bevoegd gezag, zij hebben op 7 maart 2012 een wateradvies gegeven. In haar advies gaat het Wetterskip in hoofdlijnen in op de waterkwantiteit (compensatie, wateropvang, infiltratie) en de waterkwaliteit (afvalwatersysteem, regenwatersysteem).

Waterkwantiteit

Het Wetterskip hanteert de regel dat 10% van iedere vierkante meter toename van verhard oppervlak gecompenseerd moet worden als nieuw oppervlaktewater. Het oppervlaktewater dient voor de opvang van regenwater, zodat wateroverlast wordt voorkomen. Het Wetterskip onderkent dat de realisatie van oppervlaktewater in het plangebied lastig is, omdat geen watersysteem in de buurt is waarop aangesloten kan worden. Dit is echter niet problematisch, omdat de ondergrond goede infiltrerende eigenschappen en een lage grondwaterstand (4 meter onder maaiveld) heeft.

Voorkomen moet worden dat in de nieuwbouw en door de nieuwbouw wateroverlast van grond- en regenwater ontstaat.

Om overlast van grondwater in de bebouwing te voorkomen, moet het gebouw voldoende hoog staan. Hierom adviseert het Wetterskip om in de nieuwbouw voldoende drooglegging te realiseren. Drooglegging is het verschil tussen het maaiveld en het polderpeil. Wanneer bij het gebouw een kruipruimte wordt gerealiseerd adviseert het Wetterskip een drooglegging van minimaal 1,10 meter, zonder kruipruimte is dit minimaal 0,70 meter.

Overlast van regenwater kan worden voorkomen door in het plangebied een goede infiltratiemogelijkheid te realiseren. Het Wetterskip adviseert deze infiltratie aan de zuidzijde van het plangebied te laten plaatsvinden. Zo wordt overlast op het noordelijk gelegen perceel voorkomen. Voor de infiltratie kunnen bestaande laagtes worden gebruikt, maar is het ook mogelijk om bijvoorbeeld wadi's aan te leggen. Tot slot bestaat de mogelijkheid een meer open terreinverharding te gebruiken, zodat het water hierdoor in de ondergrond geïnfiltreerd

Waterkwaliteit

De kwaliteit van het grondwater mag door de nieuwe ontwikkeling niet verslechteren. Het Wetterskip adviseert dan ook gebruik te maken van een gescheiden afvalwater- en regenwatersysteem, waarbij alleen het afvalwater via het riool wordt afgevoerd. Het regenwater wordt geloosd op oppervlaktewater, of geïnfiltreerd inde bodem. Daarbij is het van belang dat het regenwater niet vervuild is. Om die reden adviseert het Wetterskip het gebruik van milieuvriendelijke en duurzame materialen bij de nieuwbouw.