direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Partiële herziening Wonen-werken en Werk aan huis
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0090.PP2014GSL001-0401

Toelichting

Herziening

De onderhavige partiële herziening heeft betrekking op diverse bestemmingsplannen, zoals genoemd op bladzijde 2. Deze bestemmingsplannen zijn digitale bestemmingsplan in de zin van de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Op grond van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is het mogelijk om een partiële herziening vast te stellen.


De partiële herziening heeft tot doel enerzijds de regeling voor werk aan huis te actualiseren. Anderzijds wordt de regeling voor de woon-werk locaties aangepast, in die zin dat er op deze locaties

ook uitsluitend mag worden gewoond.

De regeling is bedoeld om de verhuurbaarheid en/of verkoopbaarheid van woon-werkkavels te verbeteren en om mogelijke leegstand te voorkomen.

De onderliggende bestemmingen blijven ongewijzigd, de genoemde regelingen worden op onderdelen aangepast en aangevuld.

Dat betekent dat in deze toelichting niet hoeft te worden ingegaan op beleid en omgevingsaspecten.

Wonen-werken

Werk is een speerpunt uit het collegeprogramma 2010-2014. Verschillende bestemmingsplannen bieden ruimte aan woon-werk locaties. Er is echter een mismatch tussen enerzijds de mogelijkheden die bestemmingsplannen bieden en anderzijds de behoefte uit de markt, hetgeen blijkt uit de slechte verkoopbaarheid van deze kavels. De verkoopbaarheid zou verbeteren als er op deze locaties ook uitsluitend gewoond mag worden, zonder de verplichte combinatie met 'werk'. Deze partiële herziening past de woon-werk regeling aan in die zin dat uitsluitend wonen ook toegestaan wordt.

Werk aan huis

De werk aan huis regeling behoeft actualisatie. Er bestond geen regeling voor webwinkels. Dit wordt nu opgenomen in de werk aan huis regeling. Hierin wordt ook een aanvulling opgenomen dat de hoofdbewoner het beroep aan huis uitoefent en dat hij bij recht geen personeel in dienst mag hebben. Er wordt een afwijking opgenomen voor het in dienst hebben van personeel, onder voorwaarde dat de activiteiten geen onevenredige belastende invloed op de woonomgeving hebben.


Exploitatieplan

Omdat in de voorliggende partiële herziening geen ontwikkelingen bij recht worden toegestaan waarvoor de gemeente kosten moet maken, is het opstellen van een exploitatieplan in de zin van de Wro niet aan de orde.


Procedure

Deze partiële herziening is in het kader van het wettelijk vooroverleg (het Overleg ex artikel 3.1.1 Bro) voor een reactie voorgelegd aan een aantal instanties en heeft ter inzage gelegen voor inspraak. De binnengekomen reacties zijn in bijlage 1 samengevat en voorzien van een gemeentelijke reactie. Dit leidt niet tot aanpassingen van de partiële herziening.


Vervolgens is de partiële herziening op basis van de wettelijke voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht) gedurende 6 weken ter inzage gelegd. Binnen deze termijn is een zienswijze ontvangen. Dit heeft geleid tot een gewijzigde vaststelling van de partiële herziening. Hierbij is de woon-werklocatie aan 't Deel uit het plangebied verwijderd. De raadsstukken van de vaststelling zijn opgenomen in bijlage 2.