direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Lemsterpark, fase 2
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0082.000600-0004

2.4 Gemeentelijk beleid

2.4.1 Structuurvisie

De gemeente Lemsterland heeft een structuurvisie conform de Wro opgesteld. Deze structuurvisie bouwt voort op het Ontwikkelingsperspectief van de gemeente uit 2006. Waarbij de informatie is geactualiseerd en aangevuld. De visie geeft in grote lijnen weer welke ontwikkelingen de gemeente voor ogen heeft voor de komende 10 jaar (tot 2020), waarbij de projecten per thema behandeld worden en visueel worden weergegeven op de visiekaart. Op deze visiekaart is de ontwikkeling van Lemsterpark, fase 2 weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0082.000600-0004_0002.png"

Uitsnede Uitvoeringskaart structuurvisie Lemsterland

Onder het thema werken wordt de ambitie van de gemeente besproken voor wat betreft de werkgelegenheid en worden de verschillende bedrijventerreinen behandeld.

De bedrijvigheid in Lemsterland heeft een duidelijke relatie met de watersport, maar ook met droge en natte industrie. De ligging van de gemeente aan de A6, relatief lage grondprijzen, de verscheidenheid in maat, schaal en type bedrijven vormen een aantrekkelijk vestigingsklimaat.

Economische ontwikkeling is een belangrijke ambitie van de gemeente. Hierbij wordt ingezet op de uitbreiding van de bestaande bedrijventerreinen aan de rand van Lemmer.

Het bedrijventerrein dat in dit bestemmingsplan wordt mogelijk gemaakt wordt door de structuurvisie als volgt beschreven:

Lemsterpark betreft de 2e fase van een nieuwe, hoogwaardige uitbreiding van het bedrijventerrein Lemsterpark van circa 6 hectare netto tussen de A6 en de Straatweg te Lemmer. Het terrein kan een impuls geven aan de dienstensector in Lemmer. De invulling van Lemsterpark, bestaat uit licht-modern-gemengde bedrijvigheid en detailhandel in volumineuze goederen.

Uiteindelijk ontstaat er volgens de visie het volgende eindbeeld: aan de periferie van Lemmer, goed bereikbaar over de weg en/of via breed vaarwater liggen de bedrijventerreinen die verschillen van aard wat betreft de bedrijvigheid die we er aantreffen. De meer traditionele, zware en watergebonden bedrijvigheid vinden we rond de oudere havens aan de zuidoostzijde van Lemmer. De modernere bedrijvigheid in combinatie met bedrijfswoningen is te vinden aan de westzijde in Lemsterhoek. De lichte moderne bedrijvigheid en perifere detailhandel is gevestigd aan de oostzijde van het dorp op een zichtlocatie langs de Rijksweg A6, in het Lemsterpark.

2.4.2 Centrumvisie

In de raadsvergadering van 27 februari 2006 is ter voorbereiding op het nieuwe bestemmingsplan voor het centrum van Lemmer een beslissing genomen over een aantal punten. Deze zijn mede gebaseerd op het rapport “Lemmer Centrumstructuur” dat door de Ondernemers Vereniging Lemmer (OVL) in 2005 is vervaardigd in samenwerking met het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Genoemd kunnen worden:

  • de op dat moment bestaande winkels gelegen binnen het bestemmingsplangebied “Lemmer-Kom” in het nieuwe bestemmingsplan voor het centrum van Lemmer positief bestemmen;
  • alleen ruimte bieden voor de vestiging van nieuwe winkels in het centrum van Lemmer (zie voor de begrenzing van het gebied Bijlage 2 Begrenzing centrumgebied);
  • alleen aan de Stationsweg en aan de Lijnbaan/Bantegastraat, voor zover gelegen binnen de begrenzing van het winkelgebied, ruimte bieden voor grotere winkels dan 500 m2 winkelvloeroppervlakte (wvo).

Dat betekent dat binnen het grootste deel van het centrumgebied de winkels kleiner zijn dan 500 m2 wvo.

2.4.3 Welstandsnota (2004)

Om de kwaliteit van de gebouwde omgeving te waarborgen is door de gemeente Lemsterland in 2004 een welstandsnota opgesteld. In deze welstandsnota wordt getoetst door middel van zogenaamde gebiedsgerichte criteria. Deze criteria zijn gebaseerd op de bestaande ruimtelijke kwaliteiten van de gebieden en het gewenste toekomstbeeld.

Voor bedrijventerreinen is het uitgangspunt dat de ruimtelijke inrichting een optimaal functioneren van de bedrijventerreinen mogelijk maakt. In Lemmer komen verschillende typen bedrijventerreinen voor, qua omvang en qua bedrijvigheid.

Voor de 2e fase van het Lemsterpark is een afzonderlijk beeldkwaliteitsplan opgesteld. De welstandsnota is voor dit gebied dus niet van toepassing. In paragraaf 2.4.4 wordt verder op het beeldkwaliteitsplan ingegaan.

2.4.4 Beeldkwaliteitsplan

Het "Beeldkwaliteitsplan Lemsterpark, fase 2 Lemmer" beschrijft de beoogde beeldkwaliteit van het plangebied. Hierin wordt gestreefd naar een meer dan gemiddelde beeldkwaliteit en een bedrijventerrein met een parkachtig karakter.

Qua opzet is er sprake van een voortzetting van de structuur van de 1e fase van Lemsterpark en er is sprake van 3 deelgebieden met elk een eigen kwaliteitsregime.

  • Gebied 1: Zichtlocatie langs de straatweg, is bedoeld voor bedrijfswoningen.
  • Gebied 2: Binnengebied, heeft een iets minder streng regime.
  • Gebied 3: Zichtlocatie langs de A6, uitstraling van een bedrijvenpark, extra aandacht.

Voor meer inhoudelijke uitwerkingen wordt verwezen naar het beeldkwaliteitsplan, dat als bijlage is opgenomen bij de planregels.