direct naar inhoud van 4.5 Ontwikkelingsvisie Potmarge
Plan: Achter de Hoven
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0080.05003BP00-VG01

4.5 Ontwikkelingsvisie Potmarge

De ontwikkelingsvisie Potmarge is in 2007 door de gemeenteraad vastgesteld. De visie beschrijft de gewenste ontwikkeling van het gebied aan weerszijden van het riviertje de Potmarge. Het gebied is opgedeeld in zogenaamde rakken. Uitgangspunt van de visie is dat de ontwikkelingen in de rakken een bijdrage leveren aan het karakter en de sfeer van de Potmargezone. Ieder rak heeft zijn eigen karakter en een aansluitende plas-draszone met een voetgangersverbinding langs de noordoever. In onderstaande figuur wordt een overzicht gegeven van de verschillende rakken. Daaronder volgt een beschrijving van de voorgestelde ontwikkeling per rak.

afbeelding "i_NL.IMRO.0080.05003BP00-VG01_0006.png"

Figuur 4: Vlekkenplan ontwikkelingsvisie Potmarge

A1 Locatie Leeuwarder Courant

Uitbreiding van de bebouwing is mogelijk aansluitend op de bestaande bouwmassa. Het gevelbeeld en de inrichting aan de oostzijde en de groene natuurlijke oevers langs de Potmarge worden gehandhaafd. De huidige maximale hoogte wordt gehandhaafd.

B. Locatie Atoglas

Dit rak maakt geen deel uit van dit bestemmingsplan maar volgt een afzonderlijke planologische procedure. Voor dit rak is dan ook geen beschrijving opgenomen.

C. Locatie Comenius

In dit bouwvlak is vrijwel geen bebouwing voorzien. De westzijde blijft in gebruik als sportlocatie bij Comenius. De oostzijde blijft in gebruik bij kweker De Haan. Indien hier sprake is van een bedrijfsbeëindiging wordt een soortgelijk gebruik (bijvoorbeeld leskwekerij mogelijk in relatie tot aangrenzende onderwijsinstellingen) gezocht. Bij een toekomstige herinrichting wordt rekening gehouden met de mogelijkheid voor een openbaar wandelpad en aansluitende plas-dras oevers langs de Potmarge. Er wordt ruimte geboden om in de bestaande kas een kleinschalige horecavoorziening op te nemen.

D. Locatie Smeding

Op deze locatie is grondgebonden woningbouw mogelijk. Dit bouwvlak wordt ontsloten vanaf de bestaande route naar het woonwagenterrein. Deze route zal hiertoe worden aangepast. Langs de noordzijde van deze bouwkavel loopt een auto-ontsluiting naar kavel E. De woonbebouwing is compact en richt zich met de voorgevel (zonder voortuinen) naar de oost-, zuid- en westzijde van de bouwkavel. Bebouwing in 2 lagen, eventueel met kap. Parkeren aan de achterzijde van de woningen, aansluitend op de ontsluitingsroute. Aansluitend op het wandelpad over de waterspeelplaats wordt aan de zuidzijde van dit bouwvlak rekening gehouden met de mogelijkheid voor een openbaar wandelpad met plas-drasterreinen, evenwijdig aan de Potmarge.

E. Locatie Parkhove

Indien Parkhove vertrekt is ook hier woningbouw voorzien. Deze kavel wordt ontsloten vanaf kavel D en vanaf de Knoopstraat. De ontsluitingsroute vanaf kavel D wordt in oostelijke richting doorgetrokken naar kavel F. De voorgestelde woonbebouwing wijkt qua typologie af van kavel D. Gekozen wordt voor vrijstaande woongebouwen in een (semi-)openbaar gebied. Parkeeroplossingen worden zoveel mogelijk opgenomen in de woonbebouwing en privé-tuinen worden beperkt gehouden (bijvoorbeeld veranda's als buitenruimte). Er zijn zowel compacte blokjes grondgebonden woningen als kleine appartementsgebouwen mogelijk. Bebouwing in 3 tot 5 bouwlagen.

Aansluitend op het mogelijk te realiseren wandelpad over kavel D wordt ook aan de zuidzijde van dit bouwvlak rekening gehouden met de mogelijkheid voor een openbaar wandelpad met plas-drasterreinen, evenwijdig aan de Potmarge.

F. locatie Buitenschool

Naast de buitenschool zijn hier verschillende instellingen gevestigd. Op deze kavel worden nog verschillende ontwikkelingsmogelijkheden opengehouden. Er zijn hier verschillende instellingen gevestigd waarvan het moment van eventueel vertrek nog niet zeker is. Verder ligt hier een speelplaats die, al dan niet, aangepast op deze kavel wordt meegenomen. Daarnaast is de buitenschool een bijzonder bouwwerk, waarvan de mogelijkheid tot herbestemming zal moeten worden onderzocht. Indien hier sprake is van herontwikkeling is ook hier een herbestemming naar woningbouw voorzien. De verschijningsvorm daarvan ligt in dezelfde bandbreedte als kavel D en E. Wel is het uitgangspunt van de ontwikkelingsvisie dat de bebouwing qua verschijningsvorm afwijkt van de aangrenzende kavel. Dit kan door middel van architectuur of bebouwingstypologie. Wanneer herontwikkeling van deze kavel aan de orde is, zal dit nader moeten worden bepaald. Aansluitend op het mogelijk te realiseren wandelpad over kavel E wordt ook aan de zuid-oostzijde van dit bouwvlak rekening gehouden met de mogelijkheid voor een openbaar wandelpad met plas-drasterreinen, evenwijdig aan de Potmarge.

Uitvoering

De gronden zijn in het bezit van verschillende eigenaren. De toekomstplannen en de planning van de verschillende kavels zijn nog niet duidelijk, met name voor de rakken E en F. Om die reden zijn binnen deze rakken verschillende ontwikkelingsrichtingen binnen de bouwvlakken mogelijk. Hierdoor kan worden ingespeeld op de specifieke wensen van de eigenaren en wordt ruimte geboden om tot een financieel haalbaar plan te komen. Wel wordt door de begrenzing van de bouwvlakken een minimale niet te bebouwen zone aangegeven. Het plan is dusdanig opgesteld dat de rakken los van elkaar ontwikkeld kunnen worden. Hierdoor hoeft de uitvoering van de verschillende deelgebieden niet op elkaar te wachten.

In zijn algemeenheid geldt dat de gemeente in de Potmargezone niet actief als ontwikkelaar optreedt. Vrijwel alle percelen zijn immers in het bezit van derden. Het initiatief van de verschillende perceeleigenaren om tot herontwikkeling te komen wordt daarom afgewacht. Wel wordt in de ontwikkelingsvisie aangegeven onder welke condities de gemeente planologisch bereid is, medewerking te verlenen aan initiatieven.

Uitwerking in bestemmingsplan

  • Locatie Leeuwarder Courant: de uitbreidingsmogelijkheden zoals die in de visie zijn verwoord worden bij recht mogelijk gemaakt door het opnemen van een bouwvlak dat groter is dan de aanwezige bebouwing.
  • Locatie Comenius: het huidig gebruik wordt vastgelegd. De achterliggende gronden worden bestemd voor een combinatie van onderwijs en kwekerij. De nieuwe sportzaal wordt bij recht in het bestemmingsplan geregeld door het opnemen van een bouwvlak.
  • Locatie Smeding: de kwekerij op de locatie Smeding wordt inbestemd. Op de locatie is grondgebonden woningbouw gewenst. Omdat er nog geen concrete bouwplannen zijn voor dit gebied wordt een wijzigingsbevoegdheid naar “Wonen” opgenomen.
  • Locatie Parkhove: het verpleeghuis wordt als zodanig inbestemd. Op de locatie is woningbouw gewenst. Omdat er nog geen concrete bouwplannen zijn voor dit gebied wordt een wijzigingsbevoegdheid naar “Wonen” opgenomen.
  • Locatie Buitenschool: volgens het huidige gebruik wordt de locatie als maatschappelijke voorziening inbestemd, inclusief de functie van huisartsenpost. Door middel van een wijzigingsbevoegdheid worden de uitgangspunten uit de visie in het bestemmingsplan vertaald. De bouwhoogte ter hoogte van de buitenschool is afgestemd op de visie.