direct naar inhoud van 4.4 Functionele structuur
Plan: Achter de Hoven
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0080.05003BP00-VG01

4.4 Functionele structuur

4.4.1 Wonen

Bestaande situatie

Achter de Hoven heeft 2.660 inwoners (2011). De afgelopen jaren is het aantal woningen licht gestegen. Tegelijkertijd is ook de bevolking toegenomen. In Achter de Hoven bestaat circa 30% van de woningen uit sociale huurwoningen. De woningvoorraad verschilt daarmee weinig van het Leeuwarder gemiddelde. De wijk is in het recente verleden onderdeel van stedelijke vernieuwing geweest, waarin de woningvoorraad en de woonomgeving behoorlijk gewijzigd zijn. Er is fors geïnvesteerd in nieuwbouw en particuliere woningverbetering, waarmee de wijk als geheel een flinke kwaliteitsimpuls heeft gekregen.

Ontwikkelingen

In het bestaande bebouwde gebied worden geen grote veranderingen voorzien. In de ontwikkelingsvisie Potmarge uit 2007 is eerder door de gemeente, in samenspraak met de omwonenden, eigenaren en gebruikers van dit gebied, een studie gemaakt over mogelijke en gewenste ontwikkelingen. Wonen is een van de mogelijke functies. De noordelijke oever van de Potmarge biedt hier ruimte voor. Op dit moment zijn er nog geen concrete projecten voor de beoogde nieuwe invulling. Door middel van een wijzigingsbevoegdheid wordt het op een aantal locaties mogelijk gemaakt om woningbouw te realiseren.

Uitgangspunten

De woonfunctie moet als belangrijkste functie in het plangebied gehandhaafd blijven en de huidige woningvoorraad wordt in stand gehouden. Andere functies in een woning zijn in beperkte mate toegestaan, mits deze wordt gecombineerd met het wonen. Voor het al dan niet toestaan van een andere functie bij een woning, zijn in het gemeentelijk beleid diverse criteria geformuleerd waaraan getoetst kan worden. Met dit plan worden aan-huis-verbonden beroepen en -bedrijfsactiviteiten toegestaan.

4.4.2 Bedrijvigheid en dienstverlening

Bestaande situatie

De bedrijvigheid is geconcentreerd in de zone ten noorden van de Potmarge. Meest westelijk ligt het bedrijfspand van de Leeuwarder Courant. Verder is er nog een aantal kwekerijen gevestigd.

Ontwikkelingen

Naast de voorziene uitbreiding van de Leeuwarder Courant wordt geen verdere toename van bedrijvigheid en dienstverlening in de wijk Achter de Hoven voorzien. De ontwikkelingen op gronden van de bestaande kwekerijen zijn afhankelijk van particulier initiatief.

Voor de ontwikkelingen op de voormalige Atoglas-locatie -die buiten dit bestemmingsplan is gelaten- in de vorm van de Watercampus wordt een afzonderlijke planologische procedure gevoerd.

Uitgangspunten

Het pand van de Leeuwarder Courant wordt bij recht geregeld, evenals een mogelijke toekomstige uitbreiding. De kwekerijen worden als zodanig inbestemd, maar voorzien van een wijzigingsbevoegdheid waarmee in de nabije toekomst een wijziging naar wonen is voorzien.

4.4.3 Detailhandel, horeca, voorzieningen en instellingen

Bestaande situatie

De detailhandel in de wijk is beperkt. Aan Achter de Hoven 113 bevindt zich een slagerij. In de wijk bevindt zich een snackbar op Achter de Hoven 223. Aan de oostzijde van het plangebied bevindt zich een aantal onderwijsinstellingen. Concreet gaat het om de Willem de Zwijgerschool, OBS De Potmarge en de Buitenschool. Verder is aan de J.H. Knoopstraat het Wijkcentrum 't Knooppunt gevestigd, waarin onder andere een peuterspeelzaal wordt gehuisvest. Ook is er aan de Knoopstraat 4 een Medisch kleuterdagverblijf gevestigd. Aan de westzijde van het plangebied is scholengemeenschap Comenius gevestigd aan Achter de Hoven 118. In de zone langs de Potmarge is het verpleeghuis Parkhove gevestigd. Verder is activiteitencentrum 't Trefpunt (Noorderbreedte) gevestigd aan de Knoopstraat 2. Op Achter de Hoven 272 is een kerk gevestigd (Opstandingskerk). Ook is er een kaatsvereniging gevestigd in de wijk op Knoopstraat 8. Het betreft een kleinschalig veldsportcomplex.

Ontwikkelingen

Achter de bebouwing van scholengemeenschap Comenius wordt een nieuwe sportzaal gerealiseerd. De Buitenschool en verpleeghuis Parkhove zullen op termijn naar elders worden verplaatst. De vrijgekomen ruimte biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van woningbouw.

In het vorige bestemmingsplan was voor enkele (woon)panden een mogelijkheid opgenomen voor het uitoefenen van detailhandel. Het grootste deel van deze panden wordt echter niet meer als zodanig gebruikt. Voor die panden is dan ook geen mogelijkheid voor detailhandel meer opgenomen in dit nieuwe bestemmingsplan. Door de in dit bestemmingsplan opgenomen regeling voor beroepen en bedrijven aan huis worden al ruimere mogelijkheden voor functiemenging in deze omgeving geboden. Verder bestaat altijd nog de mogelijkheid om via een in het plan opgenomen wijzigingsbevoegdheid het gebruik voor detailhandel (weer) uit te oefenen.

Uitgangspunten

De nieuwe sportzaal wordt bij recht in dit bestemmingsplan geregeld. De bestaande situatie wordt vastgelegd. Vanwege het voorgenomen vertrek van het verpleeghuis en de Buitenschool wordt hier door middel van een wijzigingsbevoegdheid de mogelijkheid geboden tot een wijziging naar wonen.