direct naar inhoud van 7.2 Overleg
Plan: Jirnsum
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0055.BPJirnsum2010-OH01

7.2 Overleg

In het kader van het overleg ex artikel 3.1.1 Bro heeft de gemeente het voorontwerpbestemmingsplan "Jirnsum" ter beoordeling voorgelegd aan de diensten van Rijk en provincie en overige instanties die betrokken zijn bij de zorg voor de goede ruimtelijke ordening. Het plan is voorgelegd aan het Ministerie van VROM, Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, brandweer Fryslân, Gasunie. Ter informatie is het voorontwerpbestemmingsplan ook voorgelegd aan Plaatselijk Belang Irnsum.

De Gasunie heeft geen overlegreactie ingediend. De reacties van de overige instanties zijn onderstaand samengevat en beantwoord. De volledige overlegreacties zijn weergegeven in Bijlage 5.

  • 1. Ministerie van VROM (met verzamelde reactie van alle Rijksdiensten)

Het voorontwerpbestemmingsplan “Jirnsum” geeft de betrokken rijksdiensten geen aanleiding tot het maken van opmerkingen, gelet op de nationale belangen in de Realisatieparagraaf Nationaal Ruimtelijk Beleid (RNRB).

Reactie gemeente

Wij nemen het advies van de Rijksdiensten ter kennisgeving aan.

  • 2. Provincie Fryslân

De provinciale belangen in het plan geven aanleiding tot het maken van de volgende opmerkingen:

Bedrijventerrein (cat. 1)

Jirnsum valt in de categorie “overige kernen”. In de Verordening Romte is opgenomen dat in overige kernen bedrijven in de milieucategorie 3.1 en hoger niet zijn toegestaan. In de regels dient dan ook te worden opgenomen dat bedrijven in de categorieën 1 en 2 zijn toegestaan en dat bestaande bedrijven in een hogere categorie specifiek worden bestemd, tenzij het vigerende plan reeds categorie 3.2 bedrijven mogelijk maakte. Wij verzoeken u hierover duidelijkheid te geven.

Reactie gemeente

Naar aanleiding van de overlegreactie van de provincie hebben wij de mogelijkheden op het bedrijventerrein binnen de vigerende bestemmingsplannen nader onderzocht. In de voorschriften van het geldende bestemmingsplan zijn bedrijven t/m klasse III mogelijk. Dit betreft handels-, nijverheids- en ambachtelijke bedrijven (met uitzondering van detailhandel) en industriële bedrijven (met uitzondering van de in de bijlage behorende bij de voorschriften opgesomde bedrijven).

Op grond van de vigerende bestemmingsplannen is met de provincie overeengekomen dat bij recht bedrijven in de categorieën 1, 2 en 3.1 mogelijk zijn.

De provincie geeft aan dat op grond van de verordening alleen bedrijven in de categorie 1 en 2 bij recht zijn toegestaan. Aangezien op grond van de geldende regeling de mogelijkheden voor bedrijven al ruimer zijn dan de Verordening Romte, gaat de provincie akkoord met het bij recht opnemen van bedrijven in de categorie 3.1 binnen de bestemming 'Bedrijventerrein'. De bestaande bedrijven in een hogere categorie zullen specifiek worden aangeduid met een omschrijving van de activiteiten.

Op grond van voorgaande zal het bestemmingsplan worden aangepast.

Ontgrondingen (cat. 3)

Binnen de bestemming Bedrijventerrein wordt onder artikel 6.4.1. (toegestaan gebruik) aangegeven dat voor aan water gelegen percelen geldt dat maximaal 75% van het perceel mag worden afgegraven. Wij willen u erop wijzen dat onder bepaalde omstandigheden hiervoor een ontgrondingsvergunning nodig kan zijn.

Reactie gemeente

In de toelichting (paragraaf 5.2) wordt een passage toegevoegd over de mogelijkheid tot het realiseren van water binnen de bestemming Bedrijventerrein. Hierbij zal tevens worden vermeld dat hiervoor onder bepaalde omstandigheden een ontgrondingsvergunning nodig kan zijn.

  • 3. Wetterskip Fryslân

Het Wetterskip Fryslân heeft geen opmerkingen op het voorontwerpbestemmingsplan Jirnsum.

Reactie gemeente

Wij nemen het advies van het Wetterskip Fryslân ter kennisgeving aan.

  • 4. Brandweer Fryslân

1) Hogedruk aardgasleidingen

In de nabijheid van het plangebied lopen hogedruk aardgasleidingen. De plaatsgebonden risicocontouren 10-6 van de relevante leidingen lopen niet over het plangebied. Op basis van het Besluit externe veiligheid buisleidingen moet het groepsrisico berekend en verantwoord worden bij nieuwe bestemmingsplannen binnen het invloedsgebied. Voor dit plan is verantwoording van het groepsrisico echter niet van toepassing omdat er geen bebouwing of bouwvlakken aanwezig zijn binnen het invloedsgebied van deze leidingen.

2) Vervoer gevaarlijke stoffen over het water

Er vindt geen toename plaats van het aantal personen binnen het invloedsgebied van het Prinses Margrietkanaal op basis van dit ruimtelijke plan. De verantwoording van het groepsrisico is om die reden niet van toepassing.

3) Bestemmingsplan

In de bestemming “Bedrijventerrein” worden Bevi-inrichtingen en vuurwerkbedrijven uitgesloten. Gezien de aard van het bedrijventerrein en de omliggende bebouwing vinden wij dit een goede keuze.

Advies

In overeenstemming met bovengenoemde opmerkingen adviseert Brandweer Fryslân om:

  • Bij nieuwe ontwikkelingen rekening te houden met de invloedsgebieden van de buisleidingen en het vervoer van gevaarlijke stoffen.
  • Bij nieuwe ontwikkelingen binnen de bovengenoemde invloedsgebieden Brandweer Fryslân vroegtijdig om advies te vragen.

Brandweer Fryslân ziet verder geen noodzaak om bij dit voorontwerpbestemmingsplan opmerkingen te plaatsen. Dit omdat er geen toename plaatsvindt van het aantal personen binnen de invloedsgebieden van de waterweg en de buisleidingen. Binnen het invloedsgebied van de buisleiding en het plasbrandaandachtsgebied van het Prinses Margrietkanaal is geen bebouwing aanwezig. De zelfredzaamheidsaspecten en bestrijdbaarheidsaspecten zijn dan ook niet beoordeeld voor dit plangebied.

Reactie gemeente

Wij nemen het advies van Brandweer Fryslân ter kennisgeving aan.