direct naar inhoud van 4.5 Water
Plan: Grou
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0055.BPGROU-OH01

4.5 Water

Vanwege het grote belang van het water in de ruimtelijke inrichting wordt van gemeenten een sterke betrokkenheid met water bij het opstellen van ruimtelijke plannen verwacht. De watertoets is een verplicht onderdeel in bestemmingsplannen geworden. De gemeente heeft Wetterskip Fryslân geïnformeerd over het plan Actualisatie bestemmingsplan Grou via de Digitale watertoets (www.dewatertoets.nl). Hiermee is bepaald dat het plan geen invloed heeft op de waterhuishouding en de afvalwaterketen. Verder overleg met Wetterskip Fryslân is niet nodig. Wetterskip Fryslân geeft een positief wateradvies.

Beleid

Het beleid met betrekking tot water is onder meer beschreven in het "Nationaal Waterplan", het provinciaal "Waterhuishoudingsplan 2010-2015, getiteld: Wiis mei wetter" en het waterbeheerplan 2010-2015 van het Wetterskip Fryslân met de titel "Wetter jout de romte kwaliteit".

Als beleidsuitgangspunt geldt de kwantiteitstrits "vasthouden-bergen-afvoeren": Bij de ruimtelijke inrichting wordt rekening gehouden met de waterhuishoudkundige situatie. Vertrekpunt is dat de huidige situatie niet nadelig wordt beïnvloed. Hemelwater zal zoveel als mogelijk binnen het plangebied worden vastgehouden en/of worden geborgen.

Verbreed Gemeentelijk Riolerings Plan (vGRP) 2012-2016.

De gemeente heeft een nieuw (verbreed) GRP opgesteld voor de periode van 2012 t/m 2016. Dit vGRP is op 3 april 2012 door de raad vastgesteld. In het vGRP is als beleid opgenomen dat de gemeente bij nieuwbouw- en herstructureringsprojecten een doelmatige inspanning levert of vereist ten aanzien van het niet aansluiten of afkoppelen van schoon regenwater. Hiermee wil de gemeente primair hinder en overlast door bijvoorbeeld water op straat, voorkomen of verminderen. Daarnaast wil de gemeente op deze wijze duurzaam met regenwater omgaan (door het schone water niet naar de rioolwaterzuivering te laten afvoeren) en de verontreiniging van het oppervlaktewater vanuit de riooloverstorten verminderen.

Waterplan Boarnsterhim

De gemeente heeft in samenwerking met Wetterskip Fryslân een waterplan opgesteld. Het Waterplan Boarnsterhim is op 7 juli 2010 door de gemeenteraad vastgesteld.

Het doel van het Waterplan Boarnsterhim luidt als volgt:
'Het ontwikkelen van een gemeenschappelijke visie van gemeente en Wetterskip op integraal en duurzaam waterbeheer in Boarnsterhim.'

Gemeente en Wetterskip werken nauw samen op alle niveaus en er is sprake van integrale beleidsvorming. In het Waterplan wordt een aanzet gegeven voor projecten die kunnen worden uitgevoerd om knelpunten in de huidige situatie op te lossen, kansen te benutten en de visie te bewerkstelligen.

Strategische waterstructuurvisie Grou

In de opstap naar een regenwaterstructuur en waterbeheersplan voor Grou is een Strategische waterstructuurvisie Grou opgesteld. In het plan worden de volgende knelpunten benoemd:

  • onvoldoende profiel van het Nij Djip;
  • plaatselijke grondwateroverlast;
  • rioleringsopgave;
  • onvoldoende waterkwaliteit.

Kansen die benoemd zijn:

  • rioolvervanging en herstructurering combineren met aanpak grondwateroverlast;
  • afkoppelwater benutten voor doorspoeling van watersysteem;
  • het maken van een verbinding tussen het boezemwater van de Grundaam en het Nij Djip Er is een aanvang gemaakt met het realiseren van deze verbinding tussen de Grundaam en het Nij Djip.
  • vergroten hydraulisch peil leidt tot verbeterde waterkwaliteit.

Een eerste uitwerking van verbeterpunten en kansen in het toekomstige (regen)waterstructuur is gemaakt in de waterstructuurvisie.

Het vergroten van het hydraulisch profiel is inmiddels grotendeels gerealiseerd met het baggeren van het Nij Djip in 2010/2011.

Situatie

Grou wordt omringd en doorsneden door water: Aan de zuidzijde ligt het Prinses Margrietkanaal. Door het bedrijventerrein stroomt de Rjochte Grou. Het hele noordoostelijke deel van Grou bestaat uit water en watergebonden activiteiten aan en rond het Pikmeer ((verblijfs-)recreatie, recreatievaart, jachthaven, watergebonden bedrijvigheid). Het woongebied van Grou wordt doorsneden door het Nij Djip. Deze watergang met een waterpeil van bijna 1 meter beneden boezempeil speelt een prominente rol in de waterhuishouding van Grou, maar is ook ruimtelijk gezien een opvallend element.

Voor het Prinses Margrietkanaal is de Vaarwegverordening Friesland (1991) van toepassing. Voor deze wateren geldt een zone, afgebakend door de zogenoemde beheersgrens, waarbinnen het verboden is "een werk te maken, op te richten of te hebben" zonder ontheffing. Ook wijzigingen in de bestaande bebouwing zijn niet zonder toestemming van de provincie als vaarwegbeheerder toegestaan.

Effecten op de waterhuishouding

Om eventueel negatieve effecten van nieuwe ontwikkelingen op de waterhuishouding te ondervangen zullen onderstaande maatregelen genomen worden. Er is onderscheid gemaakt tussen de aspecten waterkwaliteit, waterkwantiteit en veiligheid.

Waterkwaliteit

Om het oppervlaktewater schoon te houden zal getracht worden bij herstructurering en nieuwbouw toepassing van milieubezwaarlijke bouwmaterialen te voorkomen.

Waterkwantiteit

Bij herstructurering en bij nieuwbouw zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden met voldoende drooglegging voor wegen en gebouwen. Bij herstructurering zal waterberging in de vorm van 10% oppervlaktewater ten opzichte van de toename van verhard oppervlak gerealiseerd worden. Is hiervoor binnen het plangebied geen ruimte, dan zal elders in het peilvak of bemalingsgebied deze berging worden gezocht. Bij de aanleg van nieuwe watergangen of waterlichamen wordt bij voldoende ruimte en indien in het plan inpasbaar een talud aangehouden van 1:2 en anders een minimaal talud van 2:3.

Veiligheid

De hoofdwatergangen, de waterkeringen en de rioolpersleidingen in het plangebied zijn afdoende beschermd in de Keur en de Legger van Wetterskip Fryslân, dan wel door middel van een zakelijk recht. De Prinsessenbuurt ligt tot dusver buiten de (formele) regionale waterkering. De gemeente heeft met Wetterskip Fryslân vastgesteld (bestuurlijk) dat dit een onlogische situatie is die moet worden aangepast. Wetterskip Fryslân zal in combinatie met de herstructurering van de Prinsessenbuurt de waterveiligheid van dit gebied op orde brengen en de nieuwe waterkering in de Legger opnemen.

Daarnaast werkt het wetterskip aan verbetering van de regionale waterkeringen van recreatiegebied Yn 'e Lijte. Aanleiding hiervoor is de dreigende overstroming van dit gebied in januari 2012.

Watergebiedsplan Alde Feanen en omgeving

Wetterskip Fryslân stelt watergebiedsplannen op. Hierin komt te staan hoe het waterschap het waterbeheer de komende tien jaar wil uitvoeren en hoe (toekomstige) knelpunten in het waterbeheer voor agrarische gronden, natuurterreinen en bebouwing in het buitengebied worden opgelost. Hierbij houdt het waterschap rekening met de waterkwaliteit en het tegengaan van wateroverlast. De plannen worden in overleg met de streek opgesteld en afgestemd met de andere plannen die voor het gebied worden gemaakt. In totaal wordt voor 19 gebieden een plan opgesteld. Grou valt in het watergebiedsplan Alde Feanen en omgeving.

afbeelding "i_NL.IMRO.0055.BPGROU-OH01_0011.png"

afbeelding Kaart Beheersgebieden