direct naar inhoud van 3.5 Flora & fauna
Plan: Brandweerkazerne Winsum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0053.BPWI2009INBR3-VA02

3.5 Flora & fauna

Alle ruimtelijke ontwikkelingsprojecten in Nederland dienen getoetst te worden in het kader van de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet. Veel planten en dieren zijn beschermd door deze wetten. Vernietiging of verstoring van populaties en leefgebieden van beschermde soorten is niet toegestaan zonder ontheffing. Ruimtelijke ontwikkelingen moeten getoetst worden op mogelijke effecten op beschermde soorten. Dit vindt in eerste instantie plaats middels een verkennende toets, de zogenaamde Ecoscan.

In februari 2008 is een dergelijke Ecoscan uitgevoerd ten behoeve van de nieuw te bouwen brandweerkazerne te Winsum.2 Dit onderzoek heeft de volgende conclusies opgeleverd:

  • Het plangebied is van belang voor enkele zwaarder beschermde soorten, namelijk voor meerdere soorten broedvogels en mogelijk voor vleermuizen, steenmarter en kleine modderkruiper.
  • Ten aanzien van broedvogels en de kleine modderkuiper worden mogelijk verbodsbepalingen overtreden.
  • Mitigeren van negatieve effecten op broedvogels is volledig mogelijk door de werkzaamheden buiten het broedseizoen uit te voeren, of de werkzaamheden voor het broedseizoen te starten en continu uit te voeren.
  • Effecten op de kleine modderkruiper kunnen gemitigeerd worden door de vissen voorafgaand aan de werkzaamheden weg te vangen. Het dempen van het deel van de sloot dient te gebeuren in de periode 15 juli tot 1 november of in november en december wanneer de watertemperatuur boven de 10 °C is.
  • De staat van instandhouding van de aanwezige soorten komt niet in gevaar, mits de mitigerende maatregelen in acht worden genomen.
  • Het project kan doorgang vinden in het licht van de Flora- en faunawet.

In september 2008 is tevens een aanvullend visonderzoek uitgevoerd3 naar de kleine modderkruiper. Hieruit blijkt dat er geen kleine modderkruipers in de sloten van en nabij het plangebied zijn aangetroffen. Een ontheffing van de Flora- en faunawet voor de kleine modderkruiper voor de werkzaamheden in het plangebied is op basis van dit onderzoek niet noodzakelijk.