direct naar inhoud van 3.4 Water
Plan: Brandweerkazerne Winsum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0053.BPWI2009INBR3-VA02

3.4 Water

Het projectgebied ligt binnen de Keurzone. Dit betekent dat voorafgaand aan de uitvoering keurontheffing moet worden aangevraagd. Het projectgebied ligt niet in een zoekgebied voor waterberging, zoals deze zijn weergegeven in het POP II Groningen. Het plan heeft hierdoor geen nadelige gevolgen voor en door (grond)water in de omgeving.

Alle ruimtelijke plannen moeten voorzien zijn van een waterparagraaf. In de waterparagraaf worden de effecten van de ruimtelijke plannen op het watersysteem beschreven. Aspecten die daarbij aan de orde komen zijn onder anderen: uitbereiding verhard oppervlak, (IRT compensatie in de vorm van openwater), afvoer hemelwater, afvoer afvalwater, toepassing van (niet) uitlogende materialen).

Grondwater

In 2007 is door Royal Haskoning een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd binnen het projectgebied. Hieruit blijkt dat grondwaterstand ten tijde van het onderzoek 1,40 meter –mv bedroeg. In het grondwater zijn lichte verontreinigingen zink aangetroffen. Dit geeft echter geen milieutechnische bezwaren voor het afgeven van een bouwvergunning.

Het gebied ligt binnen een grondwaterfluctuatiezone zoals de provincie Groningen deze heeft gedefinieerd. Door voldoende lage grondwaterstanden zal grondwater echter geen overlast veroorzaken in dit plan en niet structureel afgevoerd worden. Het plan kan 'grondwaterneutraal' worden ontwikkeld.

Het hemelwater van de dakvlakken en het verhard oppervlak zal worden afgekoppeld naar het oppervlaktewater. Er wordt gebouwd volgens de principes van Duurzaam Bouwen. Ingrepen voortkomend uit dit plan zullen geen bodemlagen aantasten als gevolg waarvan het grondwatersysteem verandert. Het gebouw zal worden aangesloten op de bestaande riolering via een nieuw aan te leggen persleiding.

Oppervlaktewater

Aan de zuidzijde van het plangebied kruist de geplande toegangsweg naar de brandweerkazerne een watergang waarbij de Keur van toepassing is. Hiervoor wordt een duiker onder de weg geplaatst waardoor de verbinding van de watergang gewaarborgd blijft.

In de nieuwe situatie zal in totaal 1.250 m² worden verhard waarvan 350 m² wordt bebouwd ten behoeve van de nieuwe brandweerkazerne. Aangezien de toename van het verhard oppervlak meer dan 750 m² bedraagt heeft het waterschap aangegeven dat 10% van het verhard oppervlak zal moeten worden gecompenseerd. Dit betekent dat 125 m² extra oppervlaktewater gecreëerd moeten worden door bijvoorbeeld het verbreden van de watergang of het aanleggen van een waterpartij.

Het plan wordt ontwikkeld conform de principes van Duurzaam Bouwen en heeft geen nadelige gevolgen voor de oppervlaktewaterkwaliteit. Het plan veroorzaakt ook geen nadelige gevolgen voor of door het oppervlaktewatersysteem in de omgeving.

Procedures

Geconcludeerd is dat dit plan valt het onder de categorie kleinere plannen met weinig impact op het watersysteem. Dit betekent dat voor dit plan het 'standaard wateradvies' geldt. Afwijkingen hiervan zijn niet aan de orde. Bij negatieve effecten voor het watersysteem is weergegeven hoe deze gemitigeerd en wel gecompenseerd zijn.

Het plan is voorgelegd aan Waterschap Noorderzijlvest en hun opmerkingen zijn in deze waterparagraaf verwerkt. Bij de vervolgprocedure zal een verzoek om een formeel wateradvies worden ingediend.