direct naar inhoud van 5.2 Uitgangspunten ruimtelijke structuur
Plan: Bourtange Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0048.BP0908-vs01

5.2 Uitgangspunten ruimtelijke structuur

De Vesting

Op grond van de Monumentenwet moeten beschermenswaardige elementen van een Beschermd Dorpsgezicht worden vertaald in de regels van een bestemmingsplan. De bescherming is primair geregeld in een overkoepelende dubbelbestemming, zodat niet in elke bestemming een gedetailleerde regeling hoeft te worden uitgewerkt. In de dubbelbestemming worden de zaken geregeld die in het aanwijzingsbesluit worden genoemd

  • individuele panden worden in stand gehouden doordat op grond van de Monumentenwet binnen het Beschermd Dorpsgezicht een omgevingsvergunningenstelsel voor het slopen van bouwwerken geldt. Dit betekent dat voor de sloop van gebouwen altijd een vergunning is vereist;
  • de groene ruimtes en het bestaande straatprofiel worden in stand gehouden doordat aan deze dubbelbestemming een omgevingsvergunningenstelsel voor uitvoeren van werken, geen gebouwen zijnde en werkzaamheden is gekoppeld. Bij aanlegwerkzaamheden zoals het aanleggen van verharding, het rooien van bomen of het aanbrengen van hekwerken moet daarvoor een vergunning worden aangevraagd.

De rest van de bescherming is geregeld binnen de bestemmingen die gelden binnen de vesting. Omdat binnen de vesting de bestaande ruimtelijke structuur het uitgangspunt vormt, wordt gewerkt met een aparte woonbestemming (met strakke bouwvlakken) en een bestemming 'Tuin'. Daarmee kan veel meer sturing worden gegeven aan de uitbreiding van erfbebouwing. Overige functies hebben dezelfde bestemmingen als het gebied buiten de vesting, omdat de bestemmingen als 'Detailhandel' en 'Horeca' voldoende sturingsmogelijkheden geven.

De maximale goot- en bouwhoogte worden op de verbeelding vastgelegd, waarbij de bestaande hoogtes het uitgangspunt vormen.

De openbare ruimte is in de vesting wordt geregeld met de bestemming 'Groen', 'Water' en 'Verkeer'. De ruimtelijke structuur van de schansen en grachten en de radiale opzet van de vesting, is daarmee vastgelegd.

Toekomstige ontwikkelingen

Aangaande de (toekomstige) ruimtelijke structuur kan verder het volgende worden opgemerk. De Stichting Vesting Bourtange constateert in haar reactie op het voorontwerp dat in het vigerende plan van de volledige reconstructie van de vesting is uitgegaan volgens de hiervoor gekozen historische situatie. Daarvan is inmiddels een aanzienlijk deel gerealiseerd, alleen een aantal vestingfragmenten en gebouwen ontbreekt nog. Verder is op enkele plaatsen sprake van bebouwing die zich qua hoofdvorm onttrekt van de oorspronkelijke uitgangspunten.

De gemeente heeft bij het opstellen van dit bestemmingsplan overwogen dat het hier primair gaat om een actuele regeling voor de aanwezige situatie. Op zichzelf wordt de intentie ondersteund aangaande het voltooien van het oorspronkelijk concept. Het is moeilijk aan te geven of er binnen de bestemmingsplanperiode voldoende mogelijkheden en middelen zijn om de volledige reconstructie te realiseren. Daarom wordt thans ingezet op een conserverend bestemmingsplan. Mocht er zich binnen de planperiode een poassende gelegenheid voordoen, dan is de gemeente bereid daaraan vorm geven door midel van het opstellen van een (partiele) wijziging van het bestemmingsplan. Daarover vindt in dat geval de gebruikelijke inspraak- en overlegproceduire plaats.

Buiten de vesting

Buiten de Vesting is meer flexibiliteit toegestaan. Hier wordt de systematiek van andere woongebieden in de kernen van de gemeente toegepast. De woonpercelen worden globaal inbestemd. In de planregels worden een aantal algemene regels gesteld aan de plaatsing en de omvang van bebouwing. De exacte invulling van het perceel wordt echter vrijgelaten.

Omdat bedrijfsmatige functies kunnen leiden tot hinder voor omliggende functies, wordt hier gewerkt met een meer specifieke regeling. Binnen de bestemmingen 'Bedrijf', 'Detailhandel', 'Dienstverlening' en 'Horeca' wordt de bebouwing daarom vastgelegd door middel van bouwvlakken.