direct naar inhoud van 5.5 Luchtkwaliteit
Plan: Ter Apel Dorp
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0048.BP0902-on01

5.5 Luchtkwaliteit

Inleiding
Nederland heeft de Europese regels ten aanzien van de luchtkwaliteit geïmplementeerd in de Wet milieubeheer. De in deze wet gehanteerde normen gelden overal, met uitzondering van een arbeidsplaats (hierop is de Arbeidsomstandighedenwet van toepassing).

NSL/NIBM
Kern van de wet, wat betreft luchtkwaliteit, is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Hierin staat wanneer en hoe overschrijdingen van de luchtkwaliteit moeten worden aangepakt. Het programma houdt rekening met nieuwe ontwikkelingen, zoals bouwprojecten of de aanleg van infrastructuur. Projecten die passen in dit programma, hoeven niet meer te worden getoetst aan de normen (grenswaarden) voor luchtkwaliteit.

Ook projecten die 'niet in betekenende mate' (nibm) van invloed zijn op de luchtkwaliteit hoeven niet meer te worden getoetst aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit. De criteria om te kunnen beoordelen of voor een project sprake is van nibm, zijn vastgelegd in de AMvB-nibm.
In de AMvB-nibm is vastgelegd dat na vaststelling van het NSL of een regionaal programma een grens van 3% verslechtering van de luchtkwaliteit (een toename van maximaal 1,2 µg/m3NO2 of PM10) als 'niet in betekenende mate' wordt beschouwd.

Onderzoek
De meest relevante luchtkwaliteitseisen voor ruimtelijke plannen betreffen stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10). De grenswaarden voor stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10) uit de wet zijn opgenomen in de navolgende tabel.

Luchtconcentratie   Norm  
NO2    
Jaargemiddelde concentratie   40 µg/m3  
PM10    
Jaargemiddelde concentratie   40 µg/m3  


Om te bepalen hoe in Ter Apel de situatie is met betrekking tot stikstofdioxide en fijnstof, is Grootschalige Concentratiekaart Nederland 2011 geraadpleegd.

Stikstofdioxide
Uit het beschikbare kaartmateriaal blijkt dat in de huidige situatie (meetjaar 2010) de concentratie stikstofdioxide tussen de 0 en 15 µg/m3 ligt.
In het jaar 2020 is de verwachting dat in de gehele gemeente deze concentratie is gedaald tot beneden 10 µg/m3.

Fijnstof
Ten aanzien van fijnstof blijkt uit het kaartmateriaal dat vrijwel in het gehele plangebied de concentratie fijnstof tussen de 22 - 24 µg/m3 ligt (2010). Voor het jaar 2020 is de verwachting dat deze concentratie is gedaald tot 18-20 µg/m3.

Conclusie
Op dit moment worden de grenswaarden ten aanzien van stikstofdioxide en fijnstof niet overschreden.
Het voorliggende plan is overwegend conserverend van aard. Op basis van het plan worden bij recht slechts geringe uitbreidingsmogelijkheden geboden. Deze dragen 'niet in betekenende mate' bij aan de luchtkwaliteit ter plaatse, de grens van 3% wordt niet overschreden (een toename van 1,2 µg/m3 NO2 of PM10).
Een onderzoek naar luchtkwaliteit kan in het kader van dit bestemmingsplan hiermee achterwege blijven.