direct naar inhoud van 3.3 Beleid Waterschap Hunze en Aa's
Plan: Ter Apel Dorp
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0048.BP0902-on01

3.3 Beleid Waterschap Hunze en Aa's

De gemeente Vlagtwedde ligt in het beheergebied van het Waterschap Hunze en Aa's.
Het Waterschap Hunze en Aa's draagt als waterbeheerder in zijn beheergebied de zorg voor de waterkering, de aan- en afvoer van water, het peilbeheer, het zuiveren van rioolwater, het waterkwaliteitsbeheer en het vaarwegbeheer.

Het waterschap heeft enkele beleidsrapporten uitgebracht welke een directe relatie hebben met de ruimtelijke ordening. De hoofdpunten van deze rapporten zijn hierna kort weergegeven.

Waterbeheerplan 2010-2015
Het waterbeheerplan 2010-2015 is geldig tot en met 2015. Er staat in welke opgaven er op het gebied van veiligheid, voldoende en schoon water spelen en welke maatregelen Hunze en Aa's neemt. De opgaven zijn gekoppeld aan de geografische gebiedskenmerken en bestemmingen. Deze bestemmingen zijn een ruimtelijke vertaling van het provinciale beleid zoals verwoord in het Provinciaal Omgevingsplan.
Het beheergebied is in het kader van het beheerplan uitgewerkt op gebiedsniveau, waarvoor afzonderlijke perspectieven zijn opgesteld. Het plangebied maakt deel uit van het watersysteem Westerwolde.
De belangrijkste ontwikkeling is de uitvoering van de EHS Westerwolde. Het plangebied van de EHS strekt zich uit van Ter Apel tot Blijham. Binnen de EHS worden ook de hermeandering van de Ruiten Aa, de herinrichting van de Runde en de koppeling van beide beken gerealiseerd.

Notitie Stedelijk Waterbeheer
De meest recente Notitie Stedelijk Waterbeheer dateert van 2011. De doelstelling van de Notitie Stedelijk Waterbeheer is het formuleren van een samenhangende visie op duurzaam stedelijk waterbeheer vertaald in beleidsdoelen, maatregelen en richtlijnen teneinde knelpunten samenhangend met het stedelijk water op te lossen en in de toekomst te voorkomen. Deze notitie vormt het beleidskader voor het gezamenlijk realiseren van duurzame watersystemen binnen een aantrekkelijke leefomgeving.

Het waterschap stimuleert het opstellen van gemeentelijke waterplannen. In een dergelijk waterplan dienen gebiedsvisies te worden opgesteld om zodoende te komen tot een goede (her)inrichting en onderhoud van stadswater.

Wat betreft het oppervlaktewater bestaat de stedelijke wateropgave uit de aanpak van wateroverlast door overstromend oppervlaktewater, de aanpak van de wateroverlast in relatie tot rioolcapaciteit en de aanpak van grondwateroverlast. De gemeente stelt daarbij de doelen vast voor riolering en grondwater.
Samen met de gemeenten worden de benodigde maatregelen vanuit de stedelijke wateropgave voor oppervlaktewater, riolering en grondwater waar mogelijk gecombineerd.