direct naar inhoud van 5.6 Cultuurhistorische waarden
Plan: Almere Hout Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP5ACPZ01-vg01

5.6 Cultuurhistorische waarden

Archeologische waarden

Het plangebied Almere Hout Noord ligt in het oude stroomgebied van de Eem met zandruggen die in de steentijd al bewoond werden. In het plangebied waar op basis van het archeologiebeleid archeologisch onderzoek moet plaatsvinden is dit onderzoek uitgevoerd. Alleen aan de westzijde van vindplaats 5Z_2 in het Oeverbos ligt nog een klein deel selectiegebied, waar alleen bureauonderzoek is uitgevoerd. Hieruit is naar voren gekomen dat in dit gebied archeologisch booronderzoek vereist is voorafgaand aan elke ruimtelijke wijziging. Omdat dit gebied uit bos bestaat en omdat hier in het kader van dit bestemmingsplan geen directe ruimtelijke wijzigingen zijn opgenomen, is op dit moment verder archeologisch niet noodzakelijk, maar dit onderzoek is wel voorgeschreven op het moment dat er veranderingen aan het bosgebied worden doorgevoerd.

Er zijn in Almere Hout Noord drie kleine behoudenswaardige vindplaatsen vastgesteld door middel van booronderzoek, karterend en waarderend onderzoek volgens ARA (Archeologisch onderzoek Almere ).

Het gaat om vindplaatsen die ouder zijn dan 6.000 jaar waar vuursteen is gevonden op een diepte van ca. 7,3 tot 8,5 m. –nap. De vindplaatsen zijn in lokaal, regionaal, nationaal en Europees opzicht uiterst zeldzaam qua datering en paleolandschappelijke context. Deze historische gelaagdheid van het gebied dient te worden gerespecteerd, door in overeenstemming met de Archeologieverordening en het archeologiebeleid van de gemeente de vindplaatsen in te passen en in te richten op een wijze die recht doet aan de archeologische waarde en betekenis en is afgestemd op toegankelijkheid voor onderzoek. Dit betekent een groeninrichting afwijkend van andere groeninrichtingen van Almere, een inrichting zoals is bedoeld in de visie op inrichting van steentijdvindplaatsen in Almere. De inrichting behelst tevens voorzieningen voor monitoring van de kwaliteit van de vindplaatsen. De vindplaatsen dienen aldus bij te dragen aan de identiteit van het gebied en versterken de ruimtelijke kwaliteit van de nieuwe leefomgeving. De vindplaatsen, evenals het nog te onderzoeken selectiegebied, worden planologisch beschermd in dit bestemmingsplan. Uitgangspunt hierbij zijn de regels voor de bestemming Archeologie. Totdat het bestemmingsplan is vastgesteld, is op grond van de Archeologieverordening een Archeologievergunning vereist voor alle werkzaamheden op en aan deze terreinen (vindplaatsen en selectiegebieden