direct naar inhoud van 5.2 Functionele structuur
Plan: Markerkant 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP2T05-vg02

5.2 Functionele structuur

Voor de verschillende delen van Markerkant is op grond van de huidige en de gewenste situatie een functieprofiel opgesteld, dat de basis is voor de bestemmingsplanregeling:

afbeelding "i_NL.IMRO.0034.BP2T05-vg02_0019.jpg"

Markerkant 10, 11 en 16: "Gemengd profiel, consumentverzorgend, PDV concentratiegebied"

  • Groothandels-, industriële en ambachtelijke bedrijven;
  • Perifere detailhandel in de daartoe bestemde panden.

Markerkant 12: "Gemengd profiel+, starterslocatie"

  • Groothandels-, industriële en ambachtelijke bedrijven;
  • Dienstverlening en zelfstandige kantoren met een maximum van 250 m2 bvo per vestiging;
  • Reguliere detailhandel (maximaal het bestaande aantal m2) met een mogelijkheid voor maximaal 10 nieuwe vestigingen van maximaal 100 m2 V.V.O. per vestiging binnen twee aangewezen panden;

Markerkant 13: "Gemengd profiel"

  • Groothandels-, industriële en ambachtelijke bedrijven;
  • Zelfstandige kantoren op het perceel van het gebouw 'New Element' (met een maximum van 250 m2 bvo per vestiging);
  • Perifere detailhandel in het Mondriaangebouw en de Mondriaan units.

Markerkant 14: "Gemengd profiel, centrumrand"

  • Groothandels-, industriële en ambachtelijke bedrijven;

Markerkant 15: "Gemengd profiel, centrumrand plus"

  • Groothandels-, industriële en ambachtelijke bedrijven;

Voor alle bedrijven geldt dat detailhandel als ondergeschikte nevenfunctie wordt toegestaan.

Verder worden alle, legale, bestaande (op 23 november 2009) functies en oppervlaktes die met het gewenste beeld in strijd zijn met een aanduiding mogelijk gemaakt in combinatie met een wijzigingsbevoegdheid en alle illegale bestaande (op 23 november 2009) functies via een voorlopige bestemming nog voor maximaal 5 jaar toegestaan.

Milieuzonering

Milieuzonering is het aanbrengen van een ruimtelijke scheiding tussen milieubelastende(bedrijven) en milieugevoelige functies (scholen, woningen, etc.) ter bescherming of vergroting van de leefkwaliteit. Bij milieuzonering wordt uitgegaan van milieunormen met een ruimtelijke dimensie. Het gaat om in afstanden uit te drukken aspecten als geluid, geur, stof en gevaar. Bij het bedrijventerrein Markerkant is sprake van een bestaande situatie, waarbij op sommige plaatsen de afstand tussen woningen en bedrijven niet zo groot is. Teneinde de planologische mogelijkheden bij bedrijfswisselingen inzichtelijk te maken, is het wenselijk om aan de hand van de aanwezige bedrijven en de omgevingsfactoren (woongebieden) een milieuzonering op te stellen.

De milieuzonering voor dit bestemmingsplan is opgesteld op basis van de VNG-publicatie "Bedrijven en Milieuzonering"(2009). In deze publicatie zijn voor een groot aantal bedrijfsactiviteiten de richtafstanden tot een rustige woonwijk aangegeven. Markerkant is gezoneerd conform deze richtafstanden, uitgaande van de woonwijken die ten oosten en westen van het plangebied zijn gelegen. De zonering is gebaseerd op oplopende milieucategorieën. Naarmate het bedrijf in een zwaardere milieucategorie valt zal de afstand tot de woonbebouwing groter moeten zijn. Om inzicht te krijgen in de milieucategorie van bedrijven wordt gebruik gemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Dit is een lijst waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar de mate van belasting van het milieu. Deze Staat van Bedrijfsactiviteiten maakt deel uit van de regels. Hoe hoger de milieubelasting van een bedrijf, hoe hoger de milieucategorie zal zijn waaronder het bedrijf valt.

Binnen milieucategorie 3 is in dit plan een tweedeling gemaakt tussen licht, categorie 3.1 (50 m tot woonbebouwing) en zwaar, categorie 3.2 (100 m tot woonbebouwing). Twee bedrijven zitten één milieucategorie boven de toegestane categorie. Zij zullen een maatbestemming krijgen, waardoor bij vertrek alleen een soortgelijk bedrijf in deze hogere categorie wordt toegelaten en andere bedrijven moeten passen binnen de milieuzonering.

In het plangebied zijn twee benzineservicestations aanwezig met (een milieuvergunning voor) de verkoop van LPG.

Ten behoeve van de veiligheid wordt op de plankaart een zone rond het LPG-vulpunt aangegeven waarin geen gevoelige bestemmingen, waaronder kantoren, mogen worden gerealiseerd. Hierbij zijn om saneringsituaties te voorkomen de afstandcriteria van het besluit Kwaliteitseisen externe veiligheid inrichtingen milieubeheer gehanteerd.