direct naar inhoud van 5.10 Bedrijven en Milieuzonering
Plan: Buitengebied, partiële herziening diverse percelen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP098Buitengebied-50oh

5.10 Bedrijven en Milieuzonering

De VNG-brochure "Bedrijven en Milieuzonering" geeft afstanden weer waarbinnen bepaalde activiteiten hinder kunnen opleveren voor het woongenot. Van de weergegeven afstanden in de uitgave mag gemotiveerd worden afgeweken.

De woningbouwontwikkelingen in dit bestemmingsplan zijn getoetst aan de hinderafstanden uit de VNG-brochure met het doel om een goede woon- en leefsituatie te kunnen scheppen en om te voorkomen dat bestaande bedrijvigheid niet onevenredig in haar bedrijfsvoering wordt beperkt. Bij de toetsing is mede beschouwd dat het bestemmingsplan het mogelijk maakt dat milieucategorie 1 en 2 bedrijven zich zonder nadere toetsing mogen vestigen binnen de bestemming Bedrijf.

De woningbouwlocatie aan de Pieter Venemakade tussen 157 en 161 is niet gelegen binnen hinderafstanden van activiteiten in de omgeving. Activiteiten in de omgeving verhinderen dus niet dat ter plekke een goed woon- en leefklimaat kan worden gerealiseerd.

Enkele van de wijzigingsbevoegdheden voor woningbouw in Kiel Windeweer, Kalkwijk en Westerbroek, zijn gelegen binnen de hinderafstand van activiteiten in de omgeving van de betreffende locaties. In veruit de meeste gevallen zijn echter al één of meerdere bestaande woningen op kortere afstand van de betreffende activiteit gesitueerd. Omdat de activiteit niet mag leiden tot aantasting van een goed woon- en leefklimaat ter plaatse van de bestaande woningen(en), kan dus ook een dergelijk klimaat ter plaatse van de voorgestane woningen worden gerealiseerd.

In een tweetal gevallen gaat dit niet op. Het betreft de woningbouwlocaties Kalkwijk tussen 183 en 185 en Pieter Venemakade tussen 61 en 67. In beide gevallen kan mogelijk geluidhinder ontstaan door de aanwezigheid van een agrarisch bedrijf. Bij toepassing van de wijzigingsbevoegdheid op deze locaties zal nader moeten worden onderzocht in hoeverre werkelijk sprake is van hinder. De betreffende wijzigingsbevoegdheden zijn echter wel uitvoerbaar, omdat eventueel (geluids)maatregelen kunnen worden getroffen om ter plekke een goed woon - en leefklimaat te kunnen realiseren.

De woningbouwlocaties aan het Achterdiep (wijzigingsbevoegdheid) zijn veelal gelegen binnen de afstand waar hinder door toekomstige tuinbouwbedrijven kan ontstaan. De VNG-brochure geeft aan dat het kan gaan om geluidhinder en geurhinder. Gezien de grootschaligheid van de tuinbouwontwikkeling is het gewenst om ook het woon- en leefklimaat ter plaatse van de bestaande woningen te beschermen. Daarom is in het bestemmingsplan langs de woonlinten in Sappemeer - Noord een zone aangeduid waarbinnen zich geen tuinbouwbedrijven mogen vestigen (zone van 50 meter vanwege geluid en geur) of waarbinnen geen mestopslag mag plaatsvinden (zone van 100 meter vanwege geur).

In de besluit-MER is ook het aspect lichthinder nader onderzocht. Sterk afhankelijk van het gebruik van assimilatieverlichting en de afscherming door de nieuwe bedrijven, kan lichthinder optreden in de vorm van oplichten van de woning en tuinen, gloed boven de kassen of direct zicht op het kaslicht. In het voorkeursalternatief is voorzien in de aanleg van robuuste afschermende groenstructuren die de effecten beperken. Als in de toekomst daadwerkelijk hinder op treedt kan die hinder afdoende worden beperkt door maatwerkvoorschriften te stellen aan de betreffende tuinders.