direct naar inhoud van 5.9 Cultuurhistorie
Plan: Bedrijventerreinen Hoogezand-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP092HzWest-30va

5.9 Cultuurhistorie

5.9.1 Monumenten

De bescherming van de rijksmonumenten is geregeld in de Monumentenwet. De bescherming van de gemeentelijke monumenten is geregeld in de Monumentenverordening/Erfgoedverordening (in voorbereiding) van de gemeente. In de verordening is geregeld dat het verboden is zonder vergunning een monument af te breken, te verstoren, te verplaatsen of in enig opzicht te wijzigen. En in de verordening is geregeld dat het verboden is zonder vergunning een monument te herstellen, te (laten) gebruiken op een wijze, dat het monument wordt ontsierd of in gevaar gebracht.In het plangebied zijn geen beschermde monumenten aanwezig.

Om deze reden is het niet nodig in het bestemmingsplan beschermende regels op te nemen die bijvoorbeeld sloop vergunningplichtig maken.

5.9.2 Archeologie

In de Monumentenwet 1988 is aangegeven dat bij het opstellen van bestemmingsplannen rekening dient te worden gehouden met de in de grond aanwezige dan wel te verwachten archeologische waarden. Momenteel is de gemeente bezig om archeologisch beleid op te stellen op welke wijze om dient te worden gegaan met die waarden. De beleidvorming tot op heden heeft geleid tot de concept Nota Archeologiebeleid januari 2010.

In de concept Nota zijn de bekende aanwezige archeologische waarden geïnventariseerd en is bekeken in welke gebieden archeologische waarden te verwachten zijn. Op basis daarvan zijn voorwaarden geformuleerd waaronder ruimtelijke ontwikkelingen kunnen plaatsvinden. Uitgangspunt daarbij is dat waardevolle archeologische, cultuurhistorische en cultuurlandschappelijke relicten worden behouden.

In de concept Nota zijn een drietal gebiedscategorieën genoemd die bescherming behoeven in het bestemmingsplan. Deze zijn weergegeven op de onder weergegeven archeologische beleidskaart.

In volgorde van het hoogste naar het laagste risico op het verstoren van archeologische waarden, zijn dit onderstaande gebiedscategorieën.

  • AMK-terreinen en cultuurhistorisch waardevolle terreinen.
  • Historische kernen en bebouwing en cultuurlandschappelijke waardevolle relicten
  • Gebieden met een hoge archeologische verwachtingswaarde en rivier- en beekdalen.

Er zijn geen AMK-terreinen en cultuurhistorisch waardevolle terreinen binnen het plangebied. De in de concept Nota opgenomen kaart archeologische waarnemingen laat voor het plangebied ook geen archeologische vindplaatsen zien.

Het overgrote deel van het plangebied kent een lage verwachting en daar is nader archeologisch onderzoek niet noodzakelijk. Daar kunnen de geplande ruimtelijke ontwikkelingen zonder archeologisch voorbehoud worden uitgevoerd.

Voor het gebied met cultuurlandschappelijk waardevolle relicten en het gebiedje met een hoge archeologische verwachting wordt verwezen naar de Erfgoedverordening (in voorbereiding), de Nota Archeologiebeleid en de Beleidskaart Archeologie (concept 2010).

afbeelding "i_NL.IMRO.0018.BP092HzWest-30va_0017.jpg"