direct naar inhoud van 5.10 Duurzaamheid
Plan: Bedrijventerreinen Hoogezand-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP092HzWest-30va

5.10 Duurzaamheid

De gemeente wil, los van de vraag voor wie gebouwd wordt, minimaal volgens de meest actuele normen op een duurzame manier bouwen. De gemeente heeft op 25 maart 2008 het Energieakkoord Noord-Nederland mede ondertekend. De vijf thema's van dit akkoord zijn energiebesparing, duurzame energie, biotransportbrandstoffen en duurzame mobiliteit, schoonfossiele energie, en kennis en innovatie.

Bij de nieuwbouw van gebouwen, maar in veel gevallen ook bij de verbouw, moet voldaan worden aan de eisen aan duurzaamheid zoals gesteld door het landelijke Bouwbesluit. Voor woningbouw geldt dat per 1 juli 2010, voor Noord-Nederland, de EPC van 0,8 aangescherpt naar 0,5 (Energieprestatiecoefficiƫnt woongebouwen). Daarbij wordt een nieuwe rekenmethodiek gehanteerd zodat de isolatiewaarde van de schil meer 'gewogen' wordt dan de techniek. Voor de bouw van niet-woningen gelden de landelijke eisen uit het Bouwbesluit.

Een onderzoek naar een effectiever gebruik van de gronden op het bedrijventerrein en de mogelijke uitvoering daarvan, zal moeten bijdragen aan een toekomstgericht, duurzamer gebruik van het bedrijventerrein. Het onderzoek zal in overleg met diverse belanghebbenden, waaronder het waterschap, wanneer het gaat om duurzaam waterbeheer worden uitgevoerd. Met revitalisering kunnen afspraken met de bedrijven worden gemaakt over parkmanagement in het kader van duurzaamheid. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op energiegebruik en -levering, mobiliteit, gezamenlijke voorzieningen. Dit soort zaken bespaart grondstoffen en gebruik van fossiele brandstoffen. Het uiterste westlijke deel (ten westen van de brug Energieweg /Rijksweg West) staat op de nominatie gerevitaliseerd te worden.