direct naar inhoud van 5.6 Water
Plan: Bedrijventerreinen Hoogezand-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP092HzWest-30va

5.6 Water

Bij het opstellen van de waterparagraaf is het waterschap Hunze en Aa's betrokken geweest en heeft er overleg over plaatsgevonden. Ook verder in het planproces zal het waterschap blijven worden betrokken. Bij processen die spelen in de ruimtelijke ordening binnen de gemeente Hoogezand-Sappemeer zal het waterbeleid ook als leidraad dienen. Het waterbeleid van de gemeente bestaat uit een visie en een uitvoeringsplan. Bij het opstellen van het waterbeleid is genoemd waterschap betrokken geweest. Voor nieuwe ontwikkelingen heeft het waterplan uiteraard meer betekenis dan voor bestemmingsplannen die de huidige situatie willen vastleggen. In ontwikkelingssituaties is water eerder op een goede manier in te passen dan binnen de beperkingen van de bestaande omgeving. Niettemin kent ook de regeling van actualiserende bestemmingsplannen mogelijkheden om ingeval zich de mogelijkheid voordoet bestaande knelpunten in de omgeving op te kunnen lossen of te verbeteren.

Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van genoemd waterschap. Het plangebied en omgeving ligt in de Eemskanaal Dollardboezem, wat betekent dat afwatering van het gebied plaatsvindt naar Eems en Dollard. Het Winschoterdiep is onderdeel van dit waterhuishoudkundig systeem. De hoogteligging van het gebied varieert globaal van -0,85 m NAP, vast, op het bedrijventerrein Westerbroek, via -0,55 m NAP (Foxholstermeer) tot 0,00 NAP op het bedrijveneiland Waterhuizen. Het Winschoterdiep heeft een peil van - 0,55 m NAP. Het zuidelijk gelegen natuurgebied heeft een zomerpeil van -0,80 m NAP en een winterpeil van -1,00 m NAP.

De polder waarin het plangebied is gelegen wordt door een aantal gemalen gereguleerd. Het huidige watersysteem van het plangebied als geheel is nog niet nader onderzocht. Het bedrijventerrein Westerbroek is recent ontwikkeld. In dit gebied is de huishouding op orde. Wel zijn er problemen met betrekking tot de afvoer van hemelwater in het gebied Waterhuizen. Als uitvloeisel van het waterplan zal onderzocht worden op welke wijze een oplossing hiervoor kan worden gevonden.

Teneinde oplossingen in de vorm van 'ruimte voor water' niet te frustreren, zal bij recht in de regels binnen de hoofdbestemmingen 'Verkeer' en 'Bedrijf' de aanleg van watergangen en -partijen mogelijk worden gemaakt. De grotere waterlopen in het gebied verkrijgen in het bestemmingsplan een aparte "waterbestemming". Voor de goede orde: het Foxholstermeer en de zuidelijke natuurgebieden vallen planologisch in het bestemmingsplan voor het buitengebied van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. De natuurgebieden verkrijgen daarin tevens een waterbergende functie.

Langs het Winschoterdiep zijn kades aanwezig met een waterkerende functie. Hierop is de keurverordening van het waterschap Hunze en Aa's van toepassing. Op de plankaart is de aandachtszone voor de boezemkering aangegeven. Deze betreft 15 meter gemeten vanaf de teen van de kade. In de voorschriften van het bestemmingsplan is een regeling opgenomen ter bescherming van de kade. De beschermingszone in het water zelf van het (oude) Winschoterdiep is niet vastgelegd, daar de bestemming 'Water' alleen bebouwing toestaat voor beheersing van de waterhuishouding en brugbeheer en dit geen belemmering vormt voor de stabiliteit of het noodzakelijke onderhoud van de boezemkering. Tevens heeft de zone Waterstaat-waterkering een functie voor de scheepvaart, vanuit het provinciale kanalenreglement is hier sprake van een invloedszone voor het scheepvaartverkeer. Alleen bij uitzondering en na advies van waterbeheerder en waterschap kan binnen de genoemde vrije zone van 15 meter gebouwd worden. De bestemming 'Waterstaat' kent verder een regeling om werken en werkzaamheden in deze zone te reguleren.

De hoogte van de kaden langs het Winschoterdiep zijn gedeeltelijk te laag en dienen verzwaard te worden. In de praktijk wordt en is hier al aan gewerkt. Hiervoor is door het waterschap een Masterplan Kaden opgesteld. Dit heeft een impact op het plangebied. Het Masterplan is een raamwerk hoe zaken ten aanzien van veiligheid met betrekking tot hoog water aangepakt zouden kunnen worden. Er bestaat thans nog geen duidelijkheid hoe eventuele voorzieningen er uit komen te zien om voldoende veiligheid bij extreem hoge waterstanden te bieden. In verband hiermee is in overleg met het waterschap besloten om nog geen mogelijkheden in het plan vast te leggen. Immers, de alternatieven dienen eerst goed te worden onderzocht op haalbaarheid en betaalbaarheid.

Ten aanzien van waterkwaliteit kan gemeld worden dat de kwaliteit van de waterbodem van het Winschoterdiep problematisch is. Vanwege de aanwezigheid van PAK's is de sanering van de waterbodem een belangrijke opgave. Dit ligt voornamelijk op de weg van de provincie als kanaalbeheerder mede vanwege de samenhang met de vaardiepte in het Winschoterdiep die thans niet zo is zoals de reglementen vereisen. Voor de vrijkomende baggerspecie moet nog een oplossing gevonden worden. Bovengenoemde punten zijn weliswaar wel opgenomen - voor zover bekend - opgenomen in het gemeentelijke baggerplan.

Het plangebied heeft een gescheiden rioolstelsel. Omdat de waterhuishouding in gebied Waterhuizen niet op orde is, wordt een groot deel van het hemelwater afgevoerd via het rioolsysteem. Dit is hierop niet berekend en daardoor ontstaat in de achterliggende systemen overlast. In de komende periode zal onderzoek worden gedaan naar mogelijkheden voor afkoppeling van verhard oppervlak. Bij dit onderzoek zullen het waterschap en de bedrijven worden betrokken.

De bedrijventerreinen zijn nagenoeg volledig bebouwd. Bij het bouwrijp maken van de nog beschikbare gronden dient aandacht te worden geschonken aan de Waterkansenkaart. In het gebied komen nogal wat komvormige laagten voor, die - alvorens te bebouwen en in overleg met het waterschap - zullen moeten worden opgehoogd. Bij ontwikkeling van deze gronden zal moeten worden voldaan aan de geldende normen voor de waterbeheersing. Hier gelden de tritsen: schoonhouden/scheiden en dan pas zuiveren en de trits vasthouden/bergen en dan pas afvoeren. In dit verband zouden ook andere oplossingen voor de aanwezige komvormige laagten gekozen kunnen worden.

Voor wat betreft een van de aanleidingen van het maken van dit nieuwe bestemmingsplan, het verzoek van scheepswerf Ferus Smit om een gedeelte van het verbindingskanaal te dempen voor het vergroten van hun productiehal, is overleg geweest met het waterschap Hunze en Aa's. Voorwaarde van het waterschap is het in stand houden van haar boezemgebieden voor waterberging. Dit betekent dat de door de demping verloren waterberging volledig gecompenseerd moet worden. Ook dient Ferus Smit een keurontheffing aan te vragen bij het waterschap.Verder moet de doorvaart van het Winschoterdiep naar het Foxholstermeer gewaarborgd te blijven. Dit betekent dat de breedte van het verbindingskanaal door de demping niet smaller mag worden dan de smalste breedte.