direct naar inhoud van 5.5 Bodem
Plan: Bedrijventerreinen Hoogezand-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP092HzWest-30va

5.5 Bodem

5.5.1 Gemeentelijk bodembeleid

De gemeente heeft in 2008 de gemeentelijke bodemkwaliteit vastgelegd in bodemkwaliteitskaarten. De gemeente is daarbij ingedeeld in zogenaamde homogene deelgebieden: gebieden waar op basis van historisch gebruik eenzelfde bodemkwaliteit wordt verwacht. Van deze gebieden is de bodemkwaliteit (mate van verontreiniging) bepaald.

De doelstellingen van het gemeentelijk bodembeleid zijn:

  • De bodem duurzaam geschikt te (laten) maken of te houden voor zijn (beoogde) functie;
  • Verslechtering van de bodemkwaliteit binnen redelijke grenzen voorkomen;
  • De prioriteit bij sanering te leggen voor dynamische gevallen van bodemverontreiniging.

5.5.2 Actuele bodemkwaliteit

De gemeente heeft een goed beeld van de bodemkwaliteit van het plangebied Bedrijventerreinen Hoogezand-West. Op basis van het gemeentelijk bodeminformatiesysteem NAZCA, het gemeentelijk bodembeheerplan met bodemkwaliteitskaart zoals vastgesteld in 2008 en het historisch bodembestand uit 2004, wordt geconcludeerd, dat de bodem in het plangebied geschikt is voor de functie van bedrijventerrein.

Daarbij worden de volgende kanttekeningen gemaakt:

  • Op industriegebieden van voor 1970 kan pas een bouwvergunning worden afgegeven als uit bodemonderzoek blijkt, dat het terrein geschikt is voor de beoogde functie, en hoe wordt omgegaan met eventuele aanwezige bodemverontreiniging. Dit geldt voor het plandeel Waterhuizen, Foxhol en deels voor Westerbroek;
  • Er zijn bij de gemeente zeven (vermoedelijk) ernstige gevallen van bodemverontreiniging bekend;
  • Een deel van het bedrijventerrein is opgehoogd met AVI-bodemas; dit geeft enkele gebruiksbeperkingen en vereist beheer van de isolerende voorzieningen.

De provincie Groningen draagt, voor zover het bedrijventerreinen betreft, zorg voor en ziet toe op de milieuhygiënische geschiktheid van de bodem voor de bestemming bedrijfsterrein.

Verder wordt opgemerkt, dat de gemeente voor potentieel ernstige, niet spoedeisende gevallen van bodemverontreiniging geen bodemonderzoek laat uitvoeren bij gelijkblijvende bestemming, omdat hier geen actueel risico wordt verwacht. Bij grondverzet zal op deze locaties wel bodemonderzoek nodig zijn.

In Bijlage 4 Bodemonderzoekbij deze toelichting is het volledige bodemrapport opgenomen.