Plan: | Bestemmingsplan Bedrijventerrein Zuidoost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP516BedrterreinZo-vg01 |
Over het voorontwerp-bestemmingsplan is een inspraakprocedure gevoerd op grond van de Algemene Inspraakverordening Groningen 2005. In het kader van deze procedure heeft het voorontwerp van 30 november 2012 tot en met 10 januari 2013 ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn kon mondeling en schriftelijk, ook via internet, op het bestemmingsplan worden gereageerd. Van deze geboden mogelijkheid is door de volgende personen en bedrijven gebruik gemaakt.
1. een bewoner aan de Euvelgunnerweg
Deze bewoner heeft mondeling op het voorontwerp-bestemmingsplan gereageerd. In een gesprek op 7 januari 2013 heeft hij veel nuttige suggesties voor het verbeteren van het plan gegeven, die voor het merendeel zijn overgenomen. Ook is met hem op 16 januari 2013 in apart verband gesproken over de waterparagraaf van het bestemmingsplan. Dit heeft geleid tot kleine tekstuele verbeteringen en een aanpassing van de waterstructuurkaart (uitbreiding kaartje met het zuidelijk deel Roodehaan).
Samengevat komt zijn reactie neer op de volgende punten:
Bouwperceel entree Gotenburgweg en doorsteek fietsverbinding Bremenweg
Het driehoekige terrein bovenaan de Gotenburgweg op het bedrijfsterrein Euvelgunne zou de bestemming Groen moeten krijgen in plaats van Bedrijventerrein. Dit past beter in het beleid om de Hunzezone te versterken. Het verlies aan kavelopbrengt zou kunnnen worden gecompenseerd met het bedrag dat is gereserveerd voor de doorsteek van een fietsverbinding naar de Bremenweg. Dit fietspad is niet nodig, omdat de Euvelgunnerweg de hoofdfietsroute is en aan de noord- en zuidzijde voldoende fietsroutes in het gebied aanwezig zijn.
Reactie gemeente
Dit verzoek is ook bij de procedure van het onderliggende bestemmingsplan Winschoterdiep-Euvelgunne in 2007 aan de orde geweest. Er is toen besloten de bedrijfsbestemming voor het perceel te behouden en de rand langs de Hunze te bestemmen als Groen. De bedrijfskavel is als zodanig in de exploitatie-opzet opgenomen. Het betreft een aantrekkelijke bedrijfskavel, waarvoor een (voorlopige) overeenkomst met een ondernemer is gesloten. De gemeente is dus niet vrij om de bestemming te veranderen in Groen. Dit zou een kostenpost betekenen.
Het aanwenden van het bedrag dat voor een doorsteek van een fietsverbinding tussen Euvelgunne en Eemspoort via de Bremenweg is gereserveerd wordt niet wenselijk geacht, omdat met het oog op de toekomst, voor deze route al een fietstunnel onder de N7/A7 is aangelegd. Bij het schrappen van deze fietsverbinding is er sprake van kapitaalvernietiging. Bovendien wordt deze fietsroute van belang geacht voor het verbeteren van het fietsverkeer tussen Euvelgunne en Eemspoort en op langere termijn richting Middelbert en Meerstad.
Kaartje fietsstructuur
Volgens de bewoner ontbreekt de fietsroute bij de Kielerbocht langs de oostgrens van het plangebied en moet op het kaartje ook de fietsroute door de Hunzezone richting Winschoterweg worden doorgetrokken.
Reactie gemeente
Aan dit verzoek is voldaan, de fietsroutes zijn aangegeven. Daarbij is het kaartje nog aangevuld met de recente (fiets)verbinding tussen de Bornholmstraat en het Europapark.
Kaartjes groenstructuren en ecologie
Volgens de bewoner ontbreken op het kaartje groenstructuren de bomen langs de Kieler Bocht en de Bremenweg. Op het kaartje ecologie is de Hunzezone langs de zuidrand van Eemspoort (Eemspoort fase, bij het cellencomplex) te breed en zou de Hunzezone op Roodehaan, langs De Stainkoeln, ook een groene kleur moeten krijgen.
Reactie gemeente
De kaartjes zijn overeenkomstig het verzoek aangepast.
Bestemming oostrand De Stainkoeln en fietspad
De bewoner van de Euvelgunnerweg ziet graag dat de bestemming Groen langs de oostrand van de Stainkoeln de bestemming Natuur krijgt. Dit sluit beter aan op de bestemming van de naastgelegen Hunzezone.
Reactie gemeente
Aan dit verzoek kan niet worden tegemoet gekomen, omdat deze zone in eigendom is van De Stainkoeln, die hier liever een bedrijfsbestemming ziet opgelegd (zie onder hun inspraakreactie).
Ten behoeve van de aanleg van een nieuw fietspad naar de Winschoterweg is de bestemmingsplankaart in de zuidpunt aangepast. Een strook grond, die deel uitmaakte van het bestemmingsplan Buitengebied met de bestemming Agrarisch gebied met Waarden, is nu aan het bestemmingsplan Bedrijventerrein Zuidoost toegevoegd en heeft de bestemming Natuur gekregen. Binnen deze bestemming is de aanleg van een fietspad toegestaan.
2. Afvalverwerking Stainkoeln
Het afvalverwerkingsbedrijf wijst er op dat in het oude geldende bestemmingsplan "Stainkoel'n/Woldjerspoor II" de oostrand van het bedrijfsterrein de bestemming "Afvalverwerking-randzone" heeft. In het nieuwe voorontwerp-bestemmingsplan Bedrijventerrein Zuidoost is aan deze rand de bestemming Groen toegekend. Het bedrijf wijst er op dat deze strook bij de inrichting hoort en hier ook stortactiviteiten moeten kunnen plaatsvinden.
Reactie gemeente
Omdat het terrein behoort bij het afvalverwerkingsbedrijf, is de bestemming van deze strook voorzover in eigendom van De Stainkoeln, veranderd in 'specifieke vorm van bedrijventerrein-afvalverwerking (zonder gebouwen)'.
Op deze wijze worden de bestaande rechten gerespecteerd. Dit betekent ook dat aan de wens van bovengenoemde bewoner van de Euvelgunnerweg om deze strook de bestemming Natuur te geven, niet tegemoet kan worden gekomen.
Het bedrijf geeft aan dat in het voorontwerp geen beschrijving voorkomt van de bestemming Groen.
Reactie gemeente
Deze opmerking is correct. In de allereerste versie van het voorontwerp ontbraken de regels bij deze bestemming. Deze zijn nu in het voorliggende ontwerp-bestemmingsplan opgenomen.
De Stainkoeln wijst er op dat in het voorontwerp-bestemmingsplan gesproken wordt over een stortplaats, maar dat de inrichting veel meer activiteiten omvat dan het exploiteren van een stortplaats.
Er is niet alleen sprake van vuilstort, maar ook van composteren en aanverwante bedrijfsactiviteiten.
Stainkoeln ziet graag in het bestemmingsplan geen planologische beperkingen opgelegd aan bedrijfsactiviteiten waarvoor zij een omgevingsvergunning hebben gekregen.
Reactie gemeente
Naast het storten van afvalstoffen, is ook het verwerken en/of bewerken van afvalstoffen, waaronder het composteren, mogelijk alsmede aanverwante bedrijfsactiviteiten waaronder de opwekking van energie. De bestemmingsomschrijving is hierop aangevuld (artikel 7.1.2 onder b) De vergunning voor deze activiteiten wordt geregeld via de Wabo. Het bestemmingsplan staat deze niet in de weg.
Het afvalverwerkingsbedrijf heeft geconstateerd dat de bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, beperkt is tot 6 meter. Deze hoogte is voor het bedrijf te laag. Zo wordt er met installaties gewerkt voor de verwerking van afval die hoger zijn. Het bedrijf vraagt om een maximale bouwhoogte van 15 meter toe te staan, dezelfde hoogte die geldt voor gebouwen.
Reactie gemeente
De geringe hoogte van 6 meter is gebaseerd op het vereiste van de Provinciale Omgevingsverordening die geldt voor reclamemasten. Voor andere bouwwerken is dit niet van toepassing. Het verzoek van Stainkoeln is op een bedrijventerrein is heel redelijk en is in het nieuwe ontwerp-bestemmingsplan overgenomen.
Het bedrijf ziet graag een uitbreiding van het bouwvlak in noordoostelijke richting (maximaal het verharde terreinoppervlak), waarbij geen strijdigheid is met planologische regels.
Daarnaast ziet De Stainkoeln graag dat op het zuidoostelijk deel van hun inrichting bouwwerken, geen gebouw zijnde, mogelijk zijn.
Reactie gemeente
Het bouwvlak is op verzoek van De Stainkoeln in noordoostelijke richting verruimd, op basis van het huidige gebruik. Omdat de bestemming van de randzone veranderd is van Groen in Bedrijventerrein, afvalverwerking, mogen hier bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden opgericht tot een hoogte van maximaal 15 meter (zie hierboven).
Het afverwerkingsbedrijf merkt op dat in het bestemmingsplan Eemspoort-Zuid 2007 een laad-los-voorziening langs het Winschoterdiep is opgenomen, die in het voorontwerp-bestemmingsplan Bedrijventerrein Zuidoost ontbreekt.
Reactie gemeente
Deze laad-en losvoorziening is inderdaad niet meegenomen in het bestemmingsplan Bedrijventerrein Zuidoost, omdat dit een plan is dat gemaakt is in het kader van de actualisering van bestemmingsplannen die ouder zijn dan 10 jaar. De bedoelde laad- en loswal is niet wegbestemd, maar is nu naar aanleiding van het verzoek van De Stainkoeln, om reden van duidelijkheid en overzichtelijkheid opgenomen in het nieuwe ontwerp-bestemmingsplan Bedrijventerrein Zuidoost. Op deze wijze blijft er geen apart planogisch postzegelplan over.
De Stainkoeln geeft aan dat het beoogde fietspad aan de oostzijde van het bedrijfsterrein niet op de plankaart en de fietsstructuurkaart staat aangegeven en vraagt zich of daarmee het aan de gemeente verleende erfpachtrecht kan komen te vervallen.
Reactie gemeente
Op grond van de bestemming Natuur die deze zone heeft is de aanleg van een fietspad mogelijk.
Het fietspad is nog steeds een gewenste ontwikkeling, die daarom op de kaart fietsstructuur nader is aangeduid (zie ook inspraakreactie van de bewoner van de Euvelgunnerweg). Het verleende erfpachtrecht hoeft daarom niet te vervallen.
De Stainkoeln merkt op dat in de waterparaaf staat vermeld dat het gebied onder het Waterschap Noorderzijlvest valt, maar het afvalverwerkingsbedrijf valt onder het beheersgebied van het Waterschap Hunze en Aa's.
Reactie gemeente
De naam van het waterschap is aangepast.
De Stainkoeln zou graag vastgelegd zien dat in de omgeving van het afvalverwerkingsbedrijf de (grond)waterpeilen niet verhoogd mogen worden.
Reactie gemeente
In de waterpargaaf wordt de bestaande situatie van de waterhuishouding in het plangebied beschreven. Het regelen van de waterpeilen kan niet worden geregeld via het bestemmingsplan.
Voor een verzoek om deze te veranderen dient De Stainkoeln zich te wenden tot het Waterschap.
De Stainkoeln merkt op dat in het bestemmingsplan niet wordt gerefereerd aan de voormalige stortlocatie Gideon.
Reactie gemeente
Op zich is deze constatering juist, maar er is geen directe relatie met De Stainkoeln.
In de toelichting is nu in het ontwerp-bestemmingsplan opgenomen dat zich aan de Gideonweg de voormalige gelijknamige stortlocatie bevindt, waar een bedrijfsverzamelterrein is gevestigd.
De Stainkoeln vraagt zich af wat het belang is van de Cultuurwaardenkaart en merkt op dat de hierop aangegeven nummers niet nader worden verklaard.
Reactie gemeente
De kaart is opgenomen in de toelichting van het bestemmingsplan, ter ondersteuning van de cultuurhistorische paragraaf en heeft vooral een illustratief karakter. De nummers op de kaart stemmen overeen met de nummers van de objecten die worden genoemd in de paragraaf Archelogie.
De Stainkoeln merkt op dat in het voorontwerp Afvalverwerking Stainkoeln wordt genoemd onder artikel 7.2.2. Dit artikel ziet toe op gebouwen, en de aldaar opgenomen bepaling over Stainkoeln heeft niet te maken met bouwen.
Reactie gemeente
Deze opmerking is correct. De betreffende bepaling is inderdaad niet nodig en daarom verwijderd.
De Stainkoeln geeft aan dat de noordoostrand van terrein geschikt zou kunnen zijn om windturbines te plaatsen.
Reactie gemeente
De gemeente deelt deze wens van de Stainkoeln. In de planregels is daarom nu een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor het plaatsen van windturbines met een ashoogte van niet meer dan 15 meter (artikel 7.4. onder e).
De gemeente is daarbij echter gehouden aan de rechtstreeks werkende regels van de Provinciale Omgevingsverordening.
De Stainkoeln merkt op dat paragraaf 4.1.2 waarna op pagina 41 van het voorontwerp wordt verwezen niet bestaat.
Reactie gemeente
Er is hier sprake van een type-fout. Het moet zijn paragraaf 4.5.2. Het bestemmingsplan is aangepast.
Het is De Stainkoeln niet duidelijk wat de bron van de geluidzonering is en of er vanwege deze zonering beperkingen ontstaan voor hun bedrijfsactiviteiten.
Reactie gemeente
De bron van het industrielawaai is Steenbrekerij Gideon. Dit bedrijf is, samen met de scheepswerven aan de Scandinavische havens die buiten dit plangebied liggen, de bron van het gezoneerd zijn van dit industrieterrein. Het gezoneerd zijn levert De Stainkoeln geen beperkingen op. Integendeel, omdat kwetsbare objecten zoals woningen in het bestemmingsplan worden uitgesloten. Daardoor is er meer ruimte voor bedrijfsactiviteiten.
De Stainkoeln merkt op dat in de zuidoosthoek van het bestemmingsplan bedrijven worden toegestaan tot en met milieucategorie 5. In de bijbehorende Staat van bedrijfsactiviteiten komt echter geen bedrijf in deze categorie voor.
Reactie gemeente
Ook deze reactie van De Stainkoeln is juist. Er komen inderdaad geen milieucategorie 5 bedrijven voor. Dit zijn zware bedrijven met een zoneringsafstand van minimaal 1000 meter tot woningbouw, zoals de Suiker Unie. Binnen de beperkte gemeentegrenzen van de stad Groningen is geen ruimte (meer) voor deze zware vorm van bedrijvigheid. Vandaar dat in dit bestemmingsplan Bedrijventerrein Zuidoost bedrijven in milieucategorie 3.2 en 4 zijn toegestaan. Zie ook onder de Juridische toelichting, bij artikel 7 Bedrijventerrein.