direct naar inhoud van 3.3 Ecologie
Plan: Bestemmingsplan Sontwegtracé
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP515Sontwegtrace-vg02

3.3 Ecologie

3.3.1 Ecologische groenstructuur

Het bestemmingsplan ligt in de zuidoosthoek van het stedelijk gebied en maakt deel uit van de bedrijfsterreinen Eemskanaal en Driebond. Op twee plekken is sprake van een kruising met de Stedelijk Ecologische Structuur.

Omdat de uitvoering van het plan nagenoeg uitsluitend binnen het wegvlak en openbaar vaarwater valt, is er beperkt verlies van ecologisch groen. Dat betekent dat de huidige kwaliteit van de ecologische structuur door uitvoering van dit plan niet nadelig wordt beïnvloed.

Binnen het gehele plangebied is er sprake van ecologische waarden in de betekenis van bomen, struiken en kruiden. De bomen en struiken zijn als foerageergebied, vliegroute of verblijfplaats voor vogels en vleermuizen van belang. In een enkele boom is reeds een verblijfplaats vastgesteld van streng beschermde rosse vleermuizen.

Langs de Bornholmstraat ligt een ecologische verbindingsroute welke zich kenmerkt door bloemrijke kruiden. Aan de oostzijde van het Winschoterdiep kruist de nieuwe verbinding de ecologische Hunzezone. Deze zone grenst hier aan het slipdepot langs het Eemskanaal. Zowel Bornholmstraat, slibdepot als Hunzezone zijn onderdeel van de Stedelijke Ecologische Structuur.

3.3.2 Gewenste ontwikkeling

In het plan wordt gestreefd bestaande ecologische verbindingen te behouden dan wel te versterken. Vooral voor de Hunzezone liggen hier belangrijke kansen. De boombeplanting langs de Driebondsweg moet daarnaast als vliegroute en foerageergebied voor vogels en vleermuizen behouden blijven. Het projectgebied valt onder de beleidsnota 'Stenige Biotopen Stedelijk Gebied'. Soortgroepen die in dit gebied van belang zijn, zijn vleermuizen, planten, vogels, vlinders, marters, egels, amfibieën en muizen. Het ontsnipperen ten behoeve van grondgebonden dieren van de kruising Bornhomstraat-Sontweg is niet wenselijk. Voor deze dieren is dit specifieke gebied onvoldoende geschikt.

3.3.3 Wet- en regelgeving

In het plangebied heeft reeds een ecologische quickscan plaatsgevonden. Vanwege vastgestelde vleermuisactiviteiten langs de Driebondsweg en bij de Woonschepenhaven moet voor de ontwikkeling in dit deelgebied nog een gericht onderzoek worden uitgevoerd. De afstand tot de Ecologische Hoofdstructuur bedraagt ruim 4 kilometer. De afstand tot het dichtstbijgelegen Natura 2000-gebied Zuidlaardermeer bedraagt eveneens ruim 4 kilometer.

Voor de uitvoering van het bestemmingsplan zullen bomen moeten worden gekapt (verwezen wordt naar paragraaf 3.2). Tevens zal een bedrijfsverzamelgebouw aan de Sontweg (gedeeltelijk) moeten worden gesloopt. De kap- of sloopwerkzaamheden mogen geen nadelig effect hebben op broedende vogels dan wel verblijvende vleermuizen. Daarom zullen de bomen voor het kappen worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van nesten. In het bedrijfsverzamelgebouw zal, voordat de sloopwerkzaamheden plaatsvinden, een vleermuizenonderzoek worden uitgevoerd.