direct naar inhoud van 3.2 Groen
Plan: Bestemmingsplan Sontwegtracé
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP515Sontwegtrace-vg02

3.2 Groen

3.2.1 Inleiding

Op basis van het vastgestelde groenbeleid, de groeninventarisatie en het Voorlopig Ontwerp zijn met deze groenparagraaf globaal de gevolgen voor het groen in beeld gebracht. In een later stadium zal, na vaststelling van het Definitief Ontwerp en de technische uitwerking, een Bomen Effect Analyse (BEA), worden vastgesteld. Deze BEA vormt de basis van de uiteindelijk te verstekken omgevingsvergunning voor het kappen van bomen. Er wordt naar gestreefd de te kappen bomen minimaal 1:1 te compenseren. Dit zal nadere aandacht krijgen bij het opstellen van de BEA.

3.2.2 Beleid

De hoofdlijnen van het groenbeleid zijn in 2009 vastgesteld in de groenstructuurvisie 'Groene Pepers'. Andere beleidsinstrumenten, waaraan het herinrichtingsplan wordt getoetst, zijn het bomenstructuurplan en de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen (Afdeling 3. Het bewaren van houtopstanden).

In het bomenstructuurplan is aangegeven waar de bomenhoofdstructuren en het basisgroen zich bevinden. De gemeente Groningen heeft de ambitie deze voor de stad belangrijke structuren te behouden en te versterken. In de groenstructuurvisie is vastgelegd dat eventueel gekapte bomen in het basisgroen/de bomenhoofdstructuur zoveel mogelijk 1: 1 gecompenseerd moeten worden.

Voor (potentieel) monumentale bomen geldt een uiterste inspanningsverplichting deze in te passen. Potentieel monumentale bomen zijn op basis van de leeftijd nog niet monumentaal maar hebben wel de potentie door te groeien naar de status van monumentale boom. Deze bomen zijn tussen de 35 en 50 jaar oud.

De bomen langs de Sontweg en de Driebondsweg/Sint Petersburgweg zijn, zoals aangegeven in het bomenstructuurplan, onderdeel van de bomenhoofdstructuur met bomen van de eerste grootte en zijn in de groenstructuurvisie aangemerkt als basisgroen. Bomen van de eerste grootte zijn bomen die hoger worden dan 18 meter.

3.2.3 Inventarisatie en groenontwerp

Uit de inventarisatie van het groen blijkt dat in het plangebied geen monumentale bomen aanwezig zijn. Wel staan er aan de noordzijde van de Sontweg enkele potentieel monumentale bomen. De ambitie is deze gefragmenteerde bomenrij op termijn te vervangen door een dubbele bomenrij van de eerste grootte.

Aan de zuidzijde van de Sontweg staat ter hoogte van IKEA een enkele bomenrij. Deze bomen kunnen worden verplant en onderdeel worden van de nieuw aan te leggen dubbele bomenrij langs het aan te leggen vrijliggend fietspad.

De groenstructuur van de kruising Sontweg/Bornholmstraat en aansluiting naar de te realiseren Sontbrug zal sterk verbeteren in combinatie met de verkeerskundige verbetering. Hiervoor zullen enkele minder waardevolle bomen moeten wijken.

Ten oosten van de te realiseren Sontbrug zullen voor de aansluiting op de Sint Petersburgweg enkele bossages en enkele bomen moeten worden gekapt. Het te verwijderen groen bevindt zich tussen de brug en de aansluiting op de Sint Petersburgweg. De voor de aansluiting te verwijderen populieren aan de zuidoostzijde van de Driebondsweg hebben wel een respectabele leeftijd, maar zijn niet monumentaal omdat deze bomen niet vitaal zijn.

De ambitie bestaat om in de uitwerking van het groenontwerp de tweerijige grote bomenrij langs de Driebondsweg/Sint Petersburgweg bijna geheel te behouden en te versterken.

3.2.4 Behoud en versterking bomenhoofdstructuur

De ambitie is de aanwezige bomen (in de bomenhoofdstructuur) zoveel mogelijk te handhaven en te versterken. De te kappen bomen zullen minimaal 1:1 worden gecompenseerd door de ruime herplant van bomen langs de Sontweg. De bomenhoofdstructuur langs de Sontweg zal worden versterkt. Langs de Driebondsweg/ Sint Petersburgweg zal deze worden behouden en gedeeltelijk versterkt zoals is vastgesteld in de groenstructuurvisie 'Groene Pepers'.