direct naar inhoud van 4.3 Water
Plan: Bestemmingsplan Friesestraatweg-Hoogeweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP512FrstrwHoogewe-vg01

4.3 Water

Sinds 1 november 2003 is het verplicht plannen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening te toetsen op water. Het doel van deze watertoets is waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op een evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen. De waterhuishouding bestaat uit de overheidszorg die zich richt op het op en in de bodem vrij aanwezige water, met het oog op de daarbij behorende belangen. Zowel het oppervlaktewater als het grondwater valt onder de zorg voor de waterhuishouding. Naast veiligheid en wateroverlast (waterkwantiteit) worden ook de gevolgen van het plan voor de waterkwaliteit en verdroging onderzocht. Belangrijke beleidsdocumenten op het gebied van de waterhuishouding zijn het Nationaal waterplan en de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte. In het Nationaal Bestuursakkoord Water worden de gezamenlijke uitgangspunten geformuleerd voor een integraal waterbeleid in de 21e eeuw. De verantwoordelijkheid voor de te treffen waterhuishoudkundige maatregelen gericht op: vasthouden, bergen en afvoeren van water ligt bij het waterschap (trits: kwantiteit) en het schoon houden, scheiden en zuiveren van water (trits: kwaliteit) ligt bij alle betrokkenen en het waterschap.

Provincies en gemeenten zorgen voor een integrale afweging en leggen deze vast in provinciale beleidsplannen en streekplannen, respectievelijk structuur- en bestemmingsplannen. De provincie geeft richting aan ruimtelijke ontwikkeling door de gebieden te benadrukken die van nature het eerst onder water komen te staan bij hevige regenval of overstromingen. De provincie wil dat deze gebieden gevrijwaard blijven van kapitaalintensieve functies.

Het beleid van waterschap Noorderzijlvest is verwoord in het beheerplan 2010 - 2015. De ruimtelijke zonering van de provincie heeft het waterschap vertaald naar een eigen zonering met water als belangrijkste element. Het waterschap benadrukt in haar functiezonering de volgende aspecten: de hoogte van de waterpeilen en het gewenste grondwaterregime (GGOR), een optimale wateraanvoer en -afvoer (waterkwantiteit), de waterkwaliteit voor verschillende functies en de inpassing van water in het landschap.

Huidige situatie en project

Het plangebied heeft een oppervlakte van ca. 8.960 m2. De huidige situatie van het terrein betreft een braakliggend terrein dat oorspronkelijk bebouwd en verhard is geweest. Het oorspronkelijke verhard oppervlak bestond uit:

- bebouwing ca.1.830 m2

- verhardingen ca. 3.115 m2

Het totaal aan oppervlakteverharding komt daarmee op 4.945 m2.

Het plan grenst direct aan het Reitdiep. Deze vaarweg is vooral van belang voor de recreatievaart. Het Reitdiep heeft een peil van 0.53+ N.A.P. Langs het Reitdiep is een regionale waterkering aanwezig. Deze waterkering dient een minimale hoogte te hebben van 1,80+ N.A.P. De aanwezige hoogte van 2,00+ N.A.P. is voor de verdere uitwerking aangehouden.

De waterkering langs het Reitdiep en het achterliggende gebied vallen binnen het beheergebied van waterschap Noorderzijlvest. Het Reitdiep zelf ligt binnen het beheergebied van het waterschap Hunze en Aa's.

Uit verrichte boringen blijkt dat de ondergrond bestaat uit een laag matig fijn, zwak siltig zand, met een dikte van ca. 0,90 m met daaronder een kleilaag tot ca. 2,60- N.A.P. De aangetroffen grondwaterstand bedraagt gemiddeld 0,20- N.A.P.

In de nabijheid van de locatie is een gescheiden stelsel aanwezig in de kruising Reitdiephaven/Hoogeweg. Op deze kruising is een aansluitmogelijkheid op het DWA-riool op 2.43- N.A.P. en op het RWA (infiltratie/bergings)-riool op 1,66- N.A.P. Voor de locatie ligt tevens een kleine watergang.

De oppervlakte aan bebouwing van de jongerenhuisvesting bedraagt: 2.540 m2 (excl. binnenplaats, meegerekend met verhardingen). De oppervlakte aan verhardingen bedraagt: 4.180 m2. De nieuwe oppervlakte aan verharding komt in totaal op 6.720 m2.

Maatregelen watertoets

De plannen hebben tot gevolg dat het verharde oppervlak toeneemt met 1.775 m2. Voor compensatie van deze toename is conform de richtlijnen van het waterschap een compensatie gemaakt in de vorm van het creëren van water met een oppervlak van 10%, zijnde 180 m2. Dit water zal worden gerealiseerd in de vorm van een vijver met natuurlijke taluds.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP512FrstrwHoogewe-vg01_0004.jpg"

Waterberging

Het beleid van waterschap Noorderzijlvest is het gescheiden afvoeren van vuilwater en hemelwater. Hierbij dient rekening te worden gehouden dat vervuiling van het hemelwater moet worden voorkomen of moet worden verminderd.

In het plan worden alle verhardingen afgevoerd via een regenwaterriool naar de te creëren watercompensatie.

Ter voorkoming van wateroverlast op het terrein wordt het hemelwater verzameld door toepassing van kolken (met name bij parkeerplaatsen) en tussen het nieuwe fietspad en de nieuwe bebouwing door middel van een drainagekoffer.

Bergen en/of infiltreren in de bestaande ondergrond is op deze locatie niet mogelijk in verband met de aanwezige kleiondergrond. Vanaf de watercompensatie kan het water worden geborgen en verder (vertraagd) worden afgevoerd naar het gemeentelijke RWA stelsel op de hoek Reitdiephaven/Hoogeweg. Dit RWA-stelsel betreft een infiltratieriool.

Het water van het dakoppervlak zal rechtstreeks worden afgevoerd naar het Reitdiep. Deze afvoer wordt zodanig aangelegd dat geen aansluitingen op maaiveld niveau worden gemaakt zodat geen lek in de waterkering ontstaat. Bij het rechtstreeks afvoeren van regenwater naar oppervlaktewater moet rekening worden gehouden met het voorkomen van vervuiling door uitlogende materialen zoals zink.

Het vuilwater zal apart worden verzameld in een vuilwaterriool dat afvoer kan hebben op de bestaande DWA-riolering in de kruising Reitdiephaven/Hoogeweg. Het betreft een afvoer van ca. 400 personen x 12 l/uur = 4,8 m3 per uur.

De huidige grondwaterstand bedraagt ca. 0,20 – N.A.P. Het peil van de nieuwe bebouwing is vastgesteld op 0,80 + N.A.P.

De geplande bebouwing ligt aan een regionale waterkering. De bouwwerkzaamheden vinden niet plaats in de waterkering zelf. Aanvullende maatregelen zijn niet noodzakelijk.

Ten behoeve van de bouw zal met alle waarschijnlijkheid gebruik worden gemaakt van open bemaling. Het opgepompte water kan worden geloosd op het Reitdiep.