direct naar inhoud van 4.2 Ecologie
Plan: Bestemmingsplan Friesestraatweg-Hoogeweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP512FrstrwHoogewe-vg01

4.2 Ecologie

Flora- en Faunawet

Door de in april 2002 in werking getreden Flora- en Faunawet, is de verplichting ontstaan om ruimtelijke plannen aan deze wet te toetsen. Het doel van de wet is om in het wild levende planten en dieren te beschermen. Mochten er in het plangebied sloopwerkzaamheden plaatsvinden, dan is het noodzakelijk de betreffende gebouwen te controleren op de mogelijke aanwezigheid van kraamkolonies van vleermuizen en/of nesten van vogels. Sloop kan dan pas plaatsvinden op het moment dat is vastgesteld dat er zich geen verblijfplaatsen van beschermde soorten in het betreffende pand bevinden. Om de effecten te mitigeren wordt aanbevolen de werkzaamheden niet plaats te laten vinden in de periode 15 maart – 15 juli. Dit om te voorkomen dat de verbodsbepalingen in de Flora- en faunawet en de Habitatrichtlijn worden overtreden.

Natuurbeschermingswet

De bescherming van de Natura 2000-gebieden is vastgelegd in de Natuurbeschermingswet, waarin de Vogel- en Habitatrichtlijn zijn geïmplementeerd. Projecten of activiteiten die niet noodzakelijk zijn of verband houden met het beheer van de natuurwaarden van Natura 2000-gebieden en mogelijk negatieve effecten hebben op deze waarden, dienen getoetst te worden aan de Natuurbeschermingswet.

Ecologische Hoofdstructuur

De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is een samenhangend netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen natuurgebieden in Nederland en heeft tot doel om de natuurwaarden in het land te stabiliseren. De EHS bestaat uit kerngebieden, natuurontwikkelinggebieden en verbindingszones. Indien een ruimtelijke ingreep binnen de begrenzing van de EHS plaatsvindt moet een ‘nee-tenzij’ procedure worden doorlopen en zal bij doorgang van de ingreep in de regel compensatie en mitigatie noodzakelijk zijn.

Ecologische waarden in en om het plangebied

Het plangebied ligt al geruime tijd braak. Er bevinden zich geen opstallen meer en de beplanting wordt periodiek gemaaid. Beschermde flora is tevens niet aanwezig. Indien er bomen of struiken zullen worden gekapt of overige verstorende werkzaamheden zullen optreden, zal dit buiten het broedseizoen worden uitgevoerd. Het broedseizoen loopt globaal van begin maart tot eind juli. Daarbij moet vermeld worden dat de Flora- en faunawet geen vaststaande periode als broedseizoen hanteert, maar dat het om individuele broedgevallen gaat. Daarnaast zijn er reeds bouwwerkzaamheden voor de aanleg van een fietsbrug gaande.

Het Natura 2000-gebied Leekstermeergebied bevindt zich op minimaal 4,5 km afstand van het plangebied. Door de relatief grote afstand van het plangebied worden geen negatieve effecten verwacht op het functioneren van het Natura 2000-gebied.

Het plangebied bevindt zich op ca. 1,5 km afstand van de EHS ten noorden van het Van Starkenborghkanaal. Op ca. 2 km afstand ligt de EHS ten westen van de Groningse wijk Gravenburg. Het plan vormt geen belemmeringen voor de EHS.