direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan Poelestraat-achterzijde
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP481Poelestrac-oh01

2.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie 'Stad op Scherp'

Op 25 maart 2009 heeft de gemeenteraad de structuurvisie 'Stad op Scherp' vastgesteld. Deze structuurvisie omvat de periode 2008-2020. De centrale doelstelling van deze structuurvisie kan als volgt worden samengevat:

  • verbeteren van de woon- en leefomstandigheden van alle stadjers (incl. toekomstige generaties), waarbij duurzaamheid en bereikbaarheid gelden als randvoorwaarden;
  • versterken van de positie als hoofdstad van het Noorden;
  • (inter)nationaal positioneren van de stad en het stedelijk netwerk Groningen-Assen als stad en regio met economische kansen in met name de kennissector.

Als rode draad gelden hierbij de volgende vier kernkwaliteiten, die de gemeente wil faciliteren en verder ontwikkelen:

  • Energieke stad (jong en dynamisch door onderwijs en kennis)
  • Intense stad in een weids en waardevol landschap
  • Inspirerende stad met een groot bereik voor topvoorzieningen, cultuur, winkelen en recreatie
  • Compacte stad met kleinschalige, karakteristieke en vitale wijken met een sterke sociale cohesie

De 'Stad op Scherp' gaat uit van een offensieve benadering om de internationale, landelijke en landsdelige positie van de stad te behouden en te versterken. Hierin speelt de aantrekkelijkheid van de binnenstad een cruciale rol. De binnenstad moet flexibel zijn en ruimte blijven houden voor afstemming op de nieuwe vraag en veranderende behoeften, bijvoorbeeld op het gebied van leisure en cultuur.

Bestemmingsplan 'Binnenstad 1995'

In 1997 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan 'Binnenstad 1995' vastgesteld. Uit dit bestemmingsplan blijkt dat (in lijn met het concept 'compacte stad') wordt gestreefd naar intensivering van het grondgebruik. Dit betreft zowel de bebouwing als het gebruik van de openbare ruimte.

De binnenstad van Groningen is in 1991 aangewezen als beschermd stadsgezicht. Het bestemmingsplan 'Binnenstad 1995' heeft mede ten doel de ruimtelijke structurele kenmerken van het beschermde stadsgezicht te behouden en te versterken. In het bestemmingsplan 'Binnenstad 1995' is al rekening gehouden met het opschuiven van de oostwand van de Grote Markt. Op Bebouwingskaart B is de bouwgrens in de vooroorlogse rooilijn teruggelegd (zie afbeelding 2). Tevens zijn de noord- en oostwand aangeduid als 'reconstructiegebied'. Ter plaatse van deze aanduiding kunnen burgemeester en wethouders het bestemmingsplan met toepassing van artikel 11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (oud) wijzigen voor zover het betreft de ligging van de bouwgrenzen en een afwijking van de bebouwingseisen met niet meer dan 25% ten opzichte van de op de bebouwingskaart aangegeven bebouwingsmatrix. Op deze manier is destijds al rekening gehouden met ontwikkelingen in de oostwand van de Grote Markt en het daarachter gelegen gebied. De bestemmingsregeling is echter niet toereikend om de huidige plannen voor de Grote Markt-oostzijde te kunnen realiseren. Met name de bouw van het Groninger Forum en de nieuwe parkeergarage maken een nieuw bestemmingsplan nodig. Ook de nieuwe oostwand en de Poelestraat-achterzijde wijken op een aantal onderdelen van het geldende bestemmingsplan af.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP481Poelestrac-oh01_0002.jpg"

Afb. 2 Bestemmingsplan 'Binnenstad 1995', fragment Bebouwingskaart B