direct naar inhoud van 8.3 Vooroverleg
Plan: Bestemmingsplan Bodenterrein - UMCG
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP459BodenterreinU-oh01

8.3 Vooroverleg

In het kader van het overleg op grond van artikel 3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is het voorliggende bestemmingsplan toegezonden aan de bij het plan betrokken instanties. De provincie Groningen, de rijksdiensten en de brandweer hebben inhoudelijke opmerkingen gemaakt, die hebben geleid tot aanpassingen van het bestemmingsplan.

De provincie

De provincie acht de verwachting gerechtvaardigd dat een ontheffing zal worden verleend van de omgevingsverordening met betrekking tot de in het bestemmingsplan opgenomen woningbouw- mogelijkheden.

De provincie merkt voorts het volgende op. Het verdient aanbeveling de onderzoeken die als basis hebben gediend voor de conclusies met betrekking tot geluid en luchtkwaliteit aan de plantoelichting toe te voegen, evenals de onderzoeken met betrekking tot geluid en luchtkwaliteit als gevolg van de veranderende verkeerssituatie binnen het plangebied. Het plan dient op grond van de provinciale omgevingsverordening een paragraaf over energie en duurzaam ruimtegebruik te bevatten. Ook wordt de gemeente verzocht een paragraaf over de leefomgevingskwaliteit in de plantoelichting op te nemen, alsmede de integrale afweging tussen de milieubelangen onderling en tussen milieubelangen enerzijds en economische, sociale en ruimtelijke belangen anderzijds met de uitkomst van deze afwegingen.

Gemeentelijke reactie

Het plan is overeenkomstig de reactie van de provincie aangepast. In hoofdstuk 4 is een extra paragraaf toegevoegd als toelichting op het verkeersmodel (par. 4.6). In hoofdstuk 5 is uitgebreid ingegaan op: duurzaam ruimtegebruik, waarbij een afweging van keuzes is gegeven (par. 5.5.1), energie (par. 5.5.6) en de leefomgevingskwaliteit, belangenafweging en conclusies (par. 5.5.8).

De gevraagde onderzoeken op het gebied van geluid en luchtkwaliteit behorend bij de verkeers- en de milieuparagraaf zijn als afzonderlijke bijlage bij het bestemmingsplan (in het Bijlagenboek) gevoegd, evenals het uitgevoerde onderzoek, dat als basis heeft gediend voor de conclusies met betrekking tot de geluid- en luchtkwaliteit. Hoofdstuk 1 en de geluidsparagraaf (5.5.2) zijn geactualiseerd en verduidelijkt mede in relatie tot de verkeersknip.

De rijksreactie

De rijksdiensten merken het volgende op:

  • a. Door het plangebied loopt een aardgastransportleiding. Dit is aangegeven in de plantoelichting evenals in de planvoorschriften. In het voorontwerp-bestemmingsplan is niet aangegeven welke eigenschappen aan de leiding zijn verbonden, zodat niet valt na te gaan welke zonering van toepassing is. Verzocht wordt deze informatie en eventuele consequenties alsnog in de toelichting op te nemen.
  • b. De rijksdiensten gaan ervan uit dat het onderzoek naar de veranderende verkeerssituatie in en om het plangebied tijdig is afgerond en inzichtelijk is wat de effecten hiervan zijn en of er nog een geluidsontheffingsprocedure gevolgd moet worden.
  • c. De gemeente wordt geadviseerd om in artikel 14 van de voorschriften ook een aanlegvergunningstelsel op te nemen met betrekking tot het water en het wegprofiel van de Petrus Campersingel / S.S.Rosensteinlaan. In het voorontwerp-plan is dat alleen voor de bestemming 'Groen' gedaan. Het bestemmingsplan kan met inachtneming van dit punt als voldoende beschermend worden aangemerkt.

Gemeentelijke reactie

Ad a. De gasbuisleiding betreft geen hogedruktransportleiding conform de definitie van het Besluit Externe Veiligheid. De wet- en regelgeving voor externe veiligheid geldt pas vanaf een ontwerpdruk van 16 bar. Dit is hier niet het geval. Echter, gezien het belang van de leiding is de informatie hierover opgenomen in de plantoelichting (in par. 5.8; zie ook paragraaf 8.4 Overige wijzigingen).

Ad b. Het gevraagde onderzoek is opgenomen in de afzonderlijke bijlage bij dit bestemmingsplan (in het Bijlagenboek). Zie ook de gemeentelijke reactie op het vooroverleg met de provincie.

Ad c. Op de plankaart is het wegprofiel van de Petrus Campersingel opgenomen, waaruit blijkt dat er geen plannen zijn ter plaatse van het beschermd stadsgezicht de hoofdstructuur van de inrichting aan te passen; alleen de waterpartij langs de Petrus Campersingel wordt verbreed, mede in verband met de gewenst waterbergingscompensatie. Bescherming wordt voorts gewaarborgd door de toevoeging van een aanlegvergunningstelsel in de bestemmingen Water en Verkeer.

Brandweer

De brandweer adviseert:

a. om in het bestemmingsplan rekening te houden met de noodzaak om met brandweervoertuigen van de ingang ter plaatse van de huidige inrit tegenover huisnummer 247/249 gebruik te kunnen blijven maken;

b. om vanaf de zijde van het ziekenhuisterrein één of meerdere plaatsen te creëren waar een brandweervoertuig direct aan het water een opstelplaats kan krijgen.

Gemeentelijke reactie

Ad a. Het moet inderdaad voor de brandweer mogelijk blijven om van de ingang ter plaatse van de huidige inrit tegenover huisnummer 247/249 gebruik te kunnen blijven maken, zolang er geen alternatieven voorhanden zijn. Mede naar aanleiding van de reactie van de brandweer is de aanduiding 'langzaam verkeer' op de plankaart vervangen door de aanduiding 'verkeer', zodat ook de hulpverleningsdiensten, evenals incidenteel niet-mobiele patiënten, van de toegang halverwege de Petrus Campersingel gebruik kunnen maken.

Ad b. Op de plankaart is rekening gehouden met voldoende ruimte voor opstelplaatsen.

Tussen de gebouwen aan de Petrus Campersingel aan de zijde van het ziekenhuisterrein is direct aan het water halfverharding geprojecteerd, dat door brandweervoertuigen als opstelplaats kan worden gebruikt. Wij zullen het advies bij het UMCG / de RuG onder de aandacht brengen, zodat bij de inrichting en nadere invulling van het terrein voor dit punt voldoende aandacht is.

De overige reacties in het kader van het vooroverleg hebben geen aanleiding gegeven tot aanpassing van het plan. De vooroverlegreacties zijn integraal opgenomen in bijlage 2 bij deze toelichting.