direct naar inhoud van 5.3 Boomeffectanalyse
Plan: Bestemmingsplan Bodenterrein - UMCG
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP459BodenterreinU-oh01

5.3 Boomeffectanalyse

In het voorliggend bestemmingsplan is een boomeffectanalyse (BEA) opgenomen in de bijlage. In de tabellen vermeld in de BEA (zie Bijlagenboek bij het bestemmingsplan) staan de consequenties van deze ruimtelijke ontwikkeling gespecificeerd.

Kap

Om het bestemmingplan uit te kunnen voeren, is het nodig dat er in totaal 224 bomen gekapt moeten worden. Van dit aantal zijn 22 bomen monumentaal en 41 waardevol. In de uitwerking van de plannen kunnen de aantallen te kappen/te verplanten bomen in positieve of negatieve zin licht afwijken. Hiervoor is een uitgewerkte inrichtingsplan en aanvullend onderzoek nodig. Daarnaast kunnen 25 bomen waarschijnlijk verplant worden. Uit nader onderzoek moet blijken of verplanten mogelijk is. Is dat niet mogelijk dan zal hiervoor ook een kapvergunning aangevraagd worden voor het daadwerkelijk kappen. Ook moeten er in totaal 7560 m² houtopstanden gekapt worden; het betreft voornamelijk een hoog opgaande groenstrook langs het Oosterhamrikkanaal met een globale breedte van 14 meter en een in het oog springende hoge beplantingstrook langs de Petrus Campersingel (UMCG-zijde) met een globale breedte variërend van 8 tot 5 meter.

Compensatie

In het bestemmingsplan wordt ingezet op het versterken van water en ecologie aan de kant van de Petrus Campersingel. Op het UMCG-terrein langs de Oostersingel wordt ingezet op een groene zone. Langs de nieuwe Vrydemaweg komt een zware dubbele rij bomen. Daarnaast heeft het UMCG een inrichtingsplan voor het totale terrein laten maken waar de inzet is om een kwaliteitsslag te maken met de inrichting van de openbare ruimte met groen langs de centrale singel en de binnentuinen in de U-vormige bebouwing langs de Petrus Campersingel. Zie voor een indicatie de in de Boomeffectanalyse gevoegde 'Masterplan inrichting UMCG-terrein januari 2009'. Op het UMCG- terrein komen langs de Petrus Campussingel groene daken waarmee wordt ingezet op duurzaamheid. De boomhoofdstructuur Wouter van Doeverenplein / S.S.Rosensteinlaan moet in de ontwikkeling inpasbaar gemaakt worden en, daar waar het mogelijk is, versterkt worden.

Voor het compenseren van het groen geldt de groencompensatie-regeling (één op één), zoals die in de groenstructuurvisie is vastgelegd. Bij de verdere ontwikkeling van dit gebied ligt de inspanningsverplichting voor het compenseren van groen binnen het plangebied zelf. In de kapaanvraag zal deze verder tot uiting komen in een herplantplicht.