direct naar inhoud van 4.6 Recreatie en toerisme
Plan: Structuurvisie Toekomst Afsluitdijk
Status: vastgesteld
Plantype: rijksstructuurvisie
IMRO-idn: NL.IMRO.0000.IMsv11Afsluitdijk-3000

4.6 Recreatie en toerisme

Het bijzondere karakter van het gebied, de icoonfunctie van de waterstaatswerken, de pilots en demonstratieprojecten voor duurzame energie / zilte teelten en het duurzaamheidcentrum kunnen de Afsluitdijk tot een blijvende trekker maken voor bezoekers, recreanten en voor het (inter)nationale toerisme. Met gerichte voorzieningen en door het aanbod van cultuur, natuur, educatie en vermaak in het gebied van Afsluitdijk en de aangrenzende Koppen van de provincies Fryslân en Noord-Holland op elkaar af te stemmen ontstaat een aantrekkelijk gebiedsarrangement. De verwachting is dat de verblijfsduur en de bestedingen van de bezoekers daarmee toe zullen nemen. De Afsluitdijk kan zo bijdragen aan een regionale economische impuls in Fryslân en de Kop van Noord-Holland.

Op de Afsluitdijk wordt de ontwikkeling van voorzieningen voor recreatie en toerisme geconcentreerd in de knooppunten Kornwerderzand, Breezanddijk, Monument, Den Oever/Robbeplaat. Met deze concentratie van voorzieningen tot een beperkt aantal Knopen blijven de openheid van het gebied en de strakke lijnen van het dijklichaam intact en wordt de beoogde kwaliteitsverbetering van de bestaande Knopen ondersteund.

De knooppunten - De knooppunten Monument (links) en Breezanddijk (rechts). (Knooppunten Kornwerderzand en Den Oever zie 4.2)

afbeelding "i_NL.IMRO.0000.IMsv11Afsluitdijk-3000_0022.png"

De structuurvisie biedt ruimte voor relatief kleinschalige voorzieningen die in combinatie aantrekkelijk zijn. Mogelijke voorzieningen hebben betrekking op horeca, wandelen, fietsen, zwemmen, vissen, waterrecreatie, cultuur, natuurbeleving, informatie en educatie. Naast dagrecreatie zal ook ruimte zijn voor enige verblijfsrecreatie, onder meer voor campers, ligplaatsen voor waterrecreanten en bijvoorbeeld overnachtingplaatsen in kazematten. De structuurvisie nodigt uit om een breed scala aan voorzieningen tot stand te brengen die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het gebied voor recreanten en toeristen. Voorwaarde is dat deze voorzieningen passen bij het karakter en de ruimtelijke kwaliteit van de Afsluitdijk inclusief het omliggende gebied en dat de effecten op de (natuurlijke) kwaliteit van het gebied aanvaardbaar zijn.

Identiteit van de recreatieve Knopen op de Afsluitdijk  
De recreatieve ontwikkeling van de Knopen moet bijdragen aan de kwaliteit van elke knoop en aan de variatie van de voorzieningen in het hele plangebied. De gedachte is dat verschil in identiteit tussen de Knopen de aantrekkelijkheid van het totale aanbod vergroot. Bij de planuitwerking zal de identiteit per knoop nader worden aangeduid om richting te geven aan initiatieven voor nieuwe recreatieve voorzieningen. Vooralsnog wordt gedacht aan de volgende identiteit per knoop:
 
-   Kornwerderzand: kruispunt van water- en wegverkeer, cultuurhistorie;  
-   Breezanddijk: innovatie, informatie en educatie;  
-   Monument: rustpunt op de dijk, genieten van de omgeving;  
-   Den Oever/ Robbeplaat: kruispunt van water- en wegverkeer, cultuurhistorie, cluster van bedrijvigheid en haven en testcentrum getijde-energie.  

Daarnaast biedt de dijk mogelijkheden voor fietsen en wandelen inclusief de daarbij behorende kleinschalige voorzieningen (bankjes, informatieborden etc). Bij de planuitwerking voor de dijkversterking zullen mogelijkheden worden verkend van fietspad(en) met zicht naar beide zijden van de dijk. Indien halverwege deze eeuw de huidige civieltechnische kunstwerken aan het einde van hun levensduur zijn, zal bij de planvorming op dat moment bezien worden of de buiten gebruik te stellen sluizen een functie voor reactie en/of natuur kunnen krijgen.

Beleidskeuze recreatie en toerisme

  • 1. Recreatieve ontwikkelingen vinden ruimtelijk geconcentreerd plaats op de knooppunten van Kornwerderzand, Breezanddijk, Monument en Den Oever/Robbeplaat.
  • 2. Bij het uitwerken van het dijkontwerp worden mogelijkheden verkend van fietspad(en) met zicht naar beide zijden van de dijk.

Ontwikkelingsperspectief recreatie en toerisme

  • a. Indien halverwege deze eeuw de huidige civieltechnische kunstwerken buiten gebruik worden gesteld zullen de mogelijkheden voor nieuwe functies, zoals recreatie en natuur, worden bezien.