direct naar inhoud van 4.3 Provinciaal beleid
Plan: Dijkverbetering Hagestein - Opheusden
Status: vastgesteld
Plantype: inpassingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0000.IMip12DijkverbHOP-3000

4.3 Provinciaal beleid

Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie Utrecht (2013)

Het ruimtelijk beleid van de provincie Utrecht is neergelegd in de in 2013 vastgestelde structuurvisie gekregen. De provincie streeft naar een klimaatbestendige leefomgeving met een veilig en goed leefklimaat. Hiervoor worden verschillende maatregelen genomen, zoals ruimte reserveren voor waterberging en versterking van de dijken. Hiermee past het inpassingsplan in het beleid van de provincie.

Provinciale Ruimtelijke Verordening Utrecht (2013)

Het provinciaal belang dat direct doorwerkt op gemeentelijk niveau is opgenomen in de Provinciale Ruimtelijke Verordening. Met de verordening stellen Provinciale Staten regels over de inhoud, toelichting of onderbouwing van bestemmingsplannen. In de verordening zijn bepalingen opgenomen over de bescherming van regionale waterkeringen. Met het inpassingsplan wordt de aanwezige primaire waterkering versterkt. Het rijksinpassingsplan raakt de bepalingen van de Provinciale Ruimtelijke Verordening Utrecht niet.

Streekplan Gelderland 2005 (Structuurvisie 2009)

De provincie Gelderland heeft haar ruimtelijk beleid vastgelegd in het Streekplan Gelderland 2005. Met de inwerkingtreding van de Wro heeft het streekplan de status van structuurvisie gekregen. Hoofddoel van het beleid is het scheppen van ruimte voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak. De structuurvisie onderscheidt drie soorten gebieden met een eigen beleid: het rode raamwerk, het groenblauwe raamwerk en het multifunctionele gebied. Voor dit inpassingsplan is het groenblauwe raamwerk van belang. In het groenblauwe raamwerk geeft de provincie ruimte aan natuur. Verstedelijking is hier niet toegestaan, tenzij er een groot belang in het geding is. Dan moeten er wel compensatiemaatregelen worden getroffen. Het groenblauwe raamwerk omvat onder meer de Veluwe, de grote rivieren en grote delen van de nationale landschappen in de Achterhoek, het Rivierenland en de Gelderse Poort. Ten aanzien van ruimte voor de rivieren zet de provincie zoveel mogelijk in op structurele beschermingsmaatregelen. De dijken langs de belangrijke waterwegen worden daarbij zoveel mogelijk gevrijwaard van grootschalige onomkeerbare ruimtelijke ontwikkelingen. In de provinciale structuurvisie is al voorgesorteerd op de dijkverbetering. Hiermee past het inpassingsplan in het beleid van de provincie.

Ruimtelijke Verordening Gelderland (2010)

Met de verordening stellen Provinciale Staten regels over de inhoud, toelichting of onderbouwing van bestemmingsplannen. Deze regels kunnen betrekking hebben op het hele provinciale grondgebied, delen of gebiedsgerichte thema's. Gemeenten moeten binnen een bepaalde termijn hun bestemmingsplan afstemmen op de in de verordening opgenomen regels. De regels in de ruimtelijke verordening zijn gebaseerd op de provinciale structuurvisie. In de verordening zijn ten aanzien van de dijkverbetering geen specifieke regels opgenomen. Het rijksinpassingsplan is dan ook niet strijdig met de Ruimtelijke Verordening Gelderland.