direct naar inhoud van 6.3 Planologische aspecten voorkeursalternatief / masterplan
Plan: Golfbaan Cromvoirt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0865.bgBPgolfbaan-VG01

6.3 Planologische aspecten voorkeursalternatief / masterplan

6.3.1 Algemeen

Het VKA / masterplan is op de kaart Inrichtingsschets/VKA (bijlage 2) weergegeven. Het voorkeursalternatief uit de MER vormt tevens het masterplan/inrichtingsschets voor de golfbaan. In deze paragraaf worden de planologische aspecten ervan nader beschreven.

6.3.2 Ontsluiting en parkeren

De ontsluiting van de golfbaan is vanaf de Deutersestraat. De bestaande ontsluiting wordt hiervoor gebruikt.

Het parkeerterrein ligt voor het clubhuis. De omvang zal minimaal 150 parkeerplaatsen bedragen conform de CROW-norm van 8 parkeerplaatsen per hole. Het parkeerterrein biedt daarnaast ruimte voor extra parkeren in geval van incidentele evenementen.

6.3.3 Bebouwing

De bebouwing ligt geclusterd in een zone langs de ontsluitingsweg met:

  • bedrijfswoning en gebouwen beheer en onderhoud ter plaatse van de huidige boerderij;
  • het clubhuis en het gebouw tassenopslag en caddies op ca 250 m afstand van de Deutersestraat;
  • de driving range met lesruimten ten westen van de boerderij op ca 200 m van het clubhuis.

De omvang van de bebouwing is toegelicht in het programma van eisen in hoofdstuk 5.

6.3.4 Nieuwe natuur

De nieuwe natuur bestaat uit natuurdoeltypen die voldoen aan de eisen subsidieregeling Natuurbeheer van het Programma Beheer van het ministerie LNV. De omvang is in de tabellen in paragraaf 6.3.7 opgenomen. De natuurdoeltypen worden vervat in de bestemming Natuur - 2, waarin gebruik voor golf expliciet is uitgesloten.

6.3.5 Cultuurhistorie

In het VKA/Masterplan heeft het cultuurhistorische lamellen patroon een superpositie ondergaan. Er zijn – aan de zuidzijde van het plangebied - nieuwe maten ingebracht in het lamellenpatroon van weitjes en houtsingels/sloten. Deze lamellenstructuur vormt tevens een optimale inrichting voor de das. In het VKA/Masterplan valt het herstel van cultuurhistorie/landschap samen met de versterking van het leefgebied voor de das. Op de andere gedeelten van de golfbaan is binnen het VKA/Masterplan gestreefd (oude) landschappelijke lijnen te versterken, met name door het plaatsen van markante bomen.

6.3.6 Openbare paden

Voorliggend plan voorziet in der realisering van het gemeentelijke padenplan “Rondje Cromvoirtsedijk”. Dit leidt tot een padenplan zoals op onderstaande afbeelding is weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.bgBPgolfbaan-VG01_0025.jpg"uitsnede ’Rondje Cromvoirtsedijk’, met paden in plan voor de golfbaan

De volgende paden zijn opgenomen:

  • merk 1 door de gemeente aan te leggen pad op/langs de Cromvoirtsedijk;
  • merk 2 verbetering bestaand pad langs oostzijde Zandleij, met aansluiting op onverharde weg ten zuiden van Drongelens Kanaal.
  • merk 3 nieuw pad in compartiment 3 langs de zuidrand van de golfbaan met een aansluiting op de Nieuwkuijkseweg. Dit pad komt in de plaats van het pad dat in het plan Rondje Cromvoirtsedijk aan de westzijde van de Zandleij is getekend, in het verlengde van de Cromvoirtsedijk.

Naast bovengenoemd padenplan zal de golfbaan niet vrijelijk toegankelijk zijn voor wandelaars. Dit is vanwege de onveiligheid van (afdwalende) ballen niet toegestaan.

6.3.7 Grondgebruik

De oppervlakteverdeling van de verschillende baanonderdelen is in onderstaande tabel weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.bgBPgolfbaan-VG01_0026.jpg"

Onderstaande tabel geeft de oppervlakteverdeling over de te realiseren natuurdoeltypen. Afbeelding 6.1 geeft de indeling in natuurdoeltypen.

Natuurdoeltype   Opp. (ha)  
water met natuurfunctie (poelen)
hei(schraal grasland)
bloemrijk droog grasland
bloemrijk grasland (dassencompensatie)
pimpernelhooiland
bloemrijk dras grasland
bos/laan  
1,0
3,0
5,8
5,9
6,3
4,5
3,2  
totaal natuurdoeltypen   29,7  

tabel Verdeling natuurdoeltypen binnen het VKA

6.3.8 Beheer

Het beheer van de golfbaan valt in twee onderdelen uiteen:

  • beheer van de golfbaan zelf, het ‘netto golfgedeelte;
  • beheer van dassencompensatie en nieuwe natuur en roughs en carries.

Hoe het beheer van de natuurgedeelten eruit komt te zien is in hoofdlijnen beschreven in paragraaf 5.3.2. In de uitvoering van het beheer zal in de praktijk nauwelijks onderscheid gemaakt worden (en in het terrein te herkennen zijn) tussen de ‘formele nieuwe natuur’ en het overige neutrale terrein. De nieuwe natuur bestaat uit natuurdoeltypen die voldoen aan de eisen subsidieregeling Natuurbeheer van het Programma Beheer van het ministerie LNV. Het beheer en onderhoud zal geschieden door de exploitant conform een in een convenant vastgelegd beheerplan. Het beheer zal regelmatig gemonitord worden door een nader te bepalen organisatie.

Watergebruik, meststoffen en bestrijdingsmiddelen
In het VKA zal in principe geen beregening plaatsvinden met grondwater. Daarbij is er van uitgegaan dat voldoende oppervlaktewater uit de Zandleij kan worden ingelaten.

In geval van extreme droogte kan bij uitzondering tot het gebruik van grondwater moeten worden overgegaan voor de beregening van de greens. Voor de fairways en driving range zal onder alle omstandigheden geen grondwater gebruikt worden.

Inzake de bestrijdingsmiddelen en bemesting wordt de NGF-Handleiding “Committed tot green” gevolgd.