direct naar inhoud van 8.4 Geluid
Plan: Buitengebied De Voorste Stroom
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008029-e001

8.4 Geluid

Woningen binnen het plangebied

De Wet geluidhinder is van toepassing bij nieuwbouw of vervangende nieuwbouw buiten het bestaande bouwblok. Het bestemmingsplan biedt slechts zeer beperkte mogelijkheden voor (ver)nieuwbouw van woningen in het plangebied. Nieuwbouw is slechts mogelijk in geval van calamiteiten, de nieuwbouw dient dan plaats te vinden op de bestaande fundering. Daarnaast biedt het bestemmingsplan de mogelijkheid om de bestaande woning te vergroten. De uitbreiding dient op de bestaande fundering plaats te vinden. Dit betekent dat vanuit oogpunt van de Wet geluidhinder voor dit bestemmingsplan geen aanvullende eisen worden gesteld aan de woonbebouwing, met uitzondering van de bedrijfswoning van "Ut Rooie Bietje" (zie aparte paragraaf over " Ut Rooie Bietje").

Ut Rooie Bietje

Aan de Oisterwijksebaan tussen nummer 6 en 8 is in het bestemmingsplan " Biologische stadsboerderij Ut Rooie Bietje" geprojecteerd. Op de biologische stadsboerderij worden agrarische activiteiten ontplooid. Tevens is een bedrijfswoning geprojecteerd.

Bedrijfswoning

De bedrijfswoning is een geluidgevoelige bestemming die nieuw in het bestemmingsplan wordt opgenomen, betreft een nieuwe situatie waarop de Wet geluidhinder van toepassing is. De bedrijfswoning wordt gerealiseerd binnen de zone van de spoorlijn en de Oisterwijksebaan. De voorkeursgrenswaarde vanwege wegverkeerslawaai bedraagt 48 dB (artikel 82 lid 1 van de Wet geluidhinder (Wgh). Op grond van artikel 83 kunnen hogere waarden worden vastgesteld. Het betreft hier een buitenstedelijke situatie waarvoor een ten hoogst toelaatbare waarde geldt van 53 dB.

De voorkeursgrenswaarde voor spoorweglawaai bedraagt 55 dB en een ten hoogst toelaatbare waarde van 68 dB ( Besluit geluidhinder 2006, artikel 4.9 en 4.10).

Met behulp van een akoestisch rekenmodel zijn de geluidbelastingen berekend vanwege de Oisterwijksebaan en de spoorlijn. De berekening is uitgevoerd met behulp van de Standaard rekenmethode II uit het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006. De bedrijfswoning is hierbij gemodelleerd conform het voorlopig ontwerp, tekening V0-02 331, blad 1 d.d. 6 januari 2009.

Bij de berekening is, op grond van het verkeersmodel van de gemeente Tilburg, uitgegaan van een etmaalintensiteit van 4340 mtv/etmaal. De geluidbelasting vanwege de Oisterwijksebaan bedraagt ten hoogste 55 dB inclusief correctie ex. Artikel 110g van de Wet geluidhinder. De geluidbelasting overschrijdt de ten hoogst toelaatbare van 53 dB. De bouw van de bedrijfswoning is niet mogelijk conform het voorlopig ontwerp. Om te kunnen voldoen aan de ten hoogst toelaatbare waarde van 53 dB dient de bedrijfswoning te worden gerealiseerd op 45 meter van de as van de Oisterwijksebaan (is nu ca. 33 meter). Voor de woning moet een hogere waarde worden verleend van 53 dB.

De geluidbelasting vanwege railverkeerslawaai bedraagt ten hoogste 53 dB. De voorkeursgrenswaarde wordt niet overschreden.

Geluid vanwege de stadsboerderij

Volgens het boekje Bedrijven en milieuzonering geldt, gezien de activiteit, een indicatieve contour van 30 meter voor geluid. Aan deze indicatieve afstand kan niet worden voldaan. Daarom is, op basis van informatie van de initiatiefnemer, de geluidbelasting vanwege Ut Rooie Bietje naar de omgeving geprognosticeerd. Uit een berekening blijkt dat de geluidbelasting vanwege Ut Rooie Bietje ten hoogste 49 dB(A) bedraagt op de woning aan de Oisterwijksebaan 6. De geluidbelasting op de woning aan de Oisterwijksebaan 8 bedraagt 46 dB(A).

Hierbij is ervan uitgegaan dat diverse geluidproducerende activiteiten (maaien, zagen en tractorbewegingen) gelijktijdig optreden. Dit worst-case scenario zal in de praktijk nauwelijks voorkomen.

Er kan voldaan worden aan een normstelling van 50 dB(A). Voor wat betreft maximale geluidniveaus ("piekniveaus") treden geen overschrijdingen mits bevoorrading beperkt blijft tot de dagperiode (07.00 -19.00 uur).