Plan: | Provinciaal Inpassingsplan N279 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Het akoestisch onderzoek is uitgevoerd op grond van de Wet geluidhinder (Wgh). In deze paragraaf wordt het wettelijk kader ten aanzien van wegverkeerslawaai beschreven.
Reconstructie
Bij de aanleg of wijziging van een weg dienen volgens de Wet geluidhinder (Wgh) de akoestische gevolgen voor geluidgevoelige bestemmingen binnen de geluidzone getoetst te worden aan de geldende grenswaarden.
In het kader van de Wet geluidhinder is er sprake van een reconstructie van een weg, als er één of meer wijzigingen op of aan een aanwezige weg plaatsvinden waardoor de geluidbelasting op gevels van nabij gelegen geluidgevoelige bestemmingen toeneemt met tenminste 2 dB ten gevolge van het verkeer op die weg.
De toename wordt bepaald door de geluidbelasting 10 jaar na openstelling van de gewijzigde weg te vergelijken met de laagste waarde van:
Indien er sprake is van een reconstructie in de zin van de Wgh moet onderzocht worden of er maatregelen getroffen kunnen worden om de toename van de geluidbelasting ongedaan te maken. Mochten maatregelen op onoverkomelijke bezwaren stuiten dan kan een hogere waarde procedure worden gevolgd.
Krachtens artikel 100a Wgh mag de geluidbelasting niet met meer dan 5 dB toenemen, tenzij aan speciale voorwaarden wordt voldaan.
Indien een hogere grenswaarde wordt aangevraagd dient men rekening te houden met de maximaal toelaatbare binnenwaarde voor geluidgevoelige bestemmingen. Deze waarde bedraagt voor bestaande woningen in de zone van een te reconstrueren weg over het algemeen 33 dB (art 112).
Sanering
Een saneringssituatie is volgens de Wet geluidhinder een geluidgevoelige bestemming waarvan de geluidbelasting (als etmaalwaarde) in 1986 al hoger was dan 60 dB(A). Hiervoor moet eenmalig een programma van maatregelen worden vastgesteld. Als dit nog niet gebeurd is, moet de sanering alsnog in het geluidplan worden meegenomen. In dat geval wordt in dit rapport gesproken van "nog niet afgehandelde sanering".
Het doel van het akoestisch onderzoek is te bepalen of er, door de wijzigingen aan de N279, sprake is van een reconstructie in het kader van de Wet geluidhinder (Wgh) en er maatregelen te treffen zijn waarmee een eventuele toename in geluidbelasting als gevolg van de wijziging kan worden opgeheven.
Voor de geluidgevoelige bestemmingen binnen de zone van de N279 tussen de A2 en de A50 zijn de geluidbelastingen in beeld gebracht voor de huidige situatie en de toekomstige situatie. Het volledige onderzoek is opgenomen in Bijlage 7 van deze toelichting.
De volgende conclusies kunnen getrokken worden:
Sanering
Er is sprake van niet-afgehandelde sanering bij twee woningen (Kanaaldijk Noord 44A en Laverdonk 13). Voor deze woningen is gekeken of maatregelen doelmatig zijn. Indien dit niet het geval is, dienen hogere waarden vastgesteld te worden. Bij een woning zijn maatregelen in de vorm van een geluidscherm doelmatig. Voor de andere woning worden hogere waarden vastgesteld.
Reconstructie N279
Ten gevolge van de wijzigingen aan de N279 tussen de A2 en de A50 is er sprake van reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder (toename >= 1,5 dB). De maximale toename is 7 dB. De geluidstoename is het gevolg van de toename in de verkeersintensiteiten en (lokaal) de verschuiving van de weg en in mindere mate het gevolg van de snelheidsverhoging van 80 naar 100 km/uur.Er dienen bron- en overdrachtsmaatregelen te worden onderzocht.Uit het doelmatigheidscriterium volgt dat bronmaatregelen in de vorm van enkellaags ZOAB doelmatig zijn voor alle clusters. Na het toepassen van deze maatregel wordt de geluidstoename nog niet op alle woningen teruggebracht tot de geluidbelasting van de huidige situatie (of een eerder vastgestelde hogere waarde).
Aanvullende schermmaatregelen om de geluidbelasting verder te reduceren tot aan het geluidniveau van de huidige situatie, zijn voor cluster 2 doelmatig. Voor de saneringswoning (Laverdonk 13) is eveneens een scherm doelmatig. Voor de overige clusters niet. In deze clusters dienen hogere waarden te worden vastgesteld. Echter, bij cluster 3 (Hooidonksedijk 11, 13 en 15) dient het geplande scherm te worden opgehoogd aangezien de maximale ontheffingswaarde wordt overschreden.
Om te voorkomen dat de weg een lappendeken aan wegdektypes wordt, wordt geadviseerd de gehele N279 tussen de A2 en A50 te voorzien van enkellaags ZOAB.
Naar aanleiding van de bestuurlijke notitie over de afweging van geluidmaatregelen heeft provincie Noord-Brabant besloten in plaats van enkellaags ZOAB, tweelaags ZOAB toe te passen. Uitgangspunt daarbij is geweest dat de schermen zoals die eerder met enkellaags ZOAB zijn gedimensioneerd, hetzelfde blijven. In onderstaande tabel zijn de maatregelen en het aantal vast te stellen hogere waarden van de eindvariant opgenomen.
Tabel 5.2 overzicht maatregelen
Bovenstaande maatregelen zijn financieel doelmatig.
Reconstructie Runweg, Molendijk, Heeswijkseweg, Steeg, Kapelstraat
Geconcludeerd kan worden dat er bij de Runweg, Molendijk en Heeswijkseweg geen sprake is van reconstructie in het kader van de Wet geluidhinder. Bij de Kapelstraat en de Steeg is er sprake van reconstructie bij twee woningen (Assendelftseweg 1 en Heeswijkseweg 5). De maximale toename is 3 dB bij de woning Assendelftseweg 1 ten gevolge van de Kapelstraat. De maximale toename ten gevolge van de Steeg is 5 dB op het adres Heeswijkseweg 5. Bron- en overdrachtsmaatregelen worden als niet doelmatig beschouwd. Voor de woning Assendelftseweg 1 dient een hogere waarde te worden vastgesteld van 54 dB ten gevolge van de Kapelstraat. Voor de woning Heeswijkseweg 5 dient een hogere waarde te worden vastgesteld van 53 dB ten gevolge van de Steeg.
Overig onderliggend wegennet
Op veel wegen in de omgeving van de N279 die zelf niet fysiek wijzigen is een afname van de geluidbelasting te zien of een kleine toename (tot 1 dB). Op een paar locaties is de toename meer dan 1,5 dB. Op de Steeg is de toename 1,7 dB. Langs deze weg zijn enkele boerderijen gelegen. Bron- of overdrachtsmaatregelen zullen financieel niet doelmatig zijn door het beperkte aantal woningen en de verspreide ligging.
Verder is er nog een toename te zien ten zuidoosten van Heeswijk-Dinther. Dit is het gevolg van een nieuwe ontsluitingsweg en niet het gevolg van de wijziging aan de N279. Ten gevolge van de wijziging aan de N279 worden hier geen maatregelen geadviseerd.
Maatregelen Geluidluwe gevels
De woningen waar een hogere waarde wordt vastgesteld, dienen volgens het beleid van de provincie een geluidluwe gevel te bezitten. Dit is niet het geval bij vier woningen langs het tracé van de N279. In hoofdstuk 8 van het akoestisch onderzoek worden oplossingsrichtingen aangedragen om zoveel mogelijk te voldoen aan een geluidluwe gevel.
NoMo-woningen (Nota Mobiliteit woningen)
De maximale geluidbelasting in de huidige situatie is 64 dB, de maximale geluidbelasting in de toekomstige situatie zonder maatregelen zou 68 dB zijn. Met tweelaags ZOAB en schermen wordt de maximale geluidbelasting 61 dB. Aangezien de maximale geluidbelasting na maatregelen de 63 dB (incl. art 110g Wgh) niet overschrijdt, is er geen sprake van zogenoemde NoMo-woningen.