Plan: | Eerste wijzigingsplan PIP Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.9920.WPwaterbergingZWK-VA01 |
Op 19 december 2018 is het provinciaal inpassingsplan Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier vastgesteld door Provinciale Staten van de provincie Groningen. In dit provinciaal inpassingsplan zijn wijzigingsbevoegdheden opgenomen om bestemmingen aan te passen als dit past binnen de vastgestelde inrichtingsplannen.
Om de inrichtingsplannen uit te voeren is het nodig de bestemming van vier percelen om te zetten van 'Natuur' naar 'Natuur - Agrarisch'. Daarnaast wordt de bestemming 'Waterstaat - Waterberging' van deze percelen verwijderd.
Om de wijziging van bestemming mogelijk te maken is dit wijzigingsplan opgesteld. Omdat sprake is van een zeer recent vastgesteld moederplan wordt voor een groot deel naar dit plan verwezen.
In deze toelichting komen achtereenvolgend aan de orde:
Het plangebied is gelegen in het zuidwesten van de Provincie Groningen. Vier percelen die binnen het Provinciaal inpassingsplan Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier liggen hebben in dit plan de bestemming 'Natuur'. Door het uitvoeren van de inrichtingsplannen worden delen van deze percelen in gebruik genomen als 'Natuur - Agrarisch'.
Voor het wijzigen van de bestemming van de percelen van 'Natuur' naar 'Agrarisch' wordt gebruik gemaakt van de wijzigingsbevoegdheid opgenomen in artikel 5.5 sub b van het Provinciaal inpassingsplan Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier.
5.5 Wijzigingsbevoegdheid
Het bevoegd gezag kan de bestemming 'Natuur' wijzigen:
Aan de voorwaarden die in de wijzigingsbevoegdheid zijn opgenomen wordt voldaan. De bestemming 'Natuur - Agrarisch' is één-op-één overgenomen uit het moederplan. De wijzigingen die nu worden doorgevoerd passen binnen een vastgesteld gedetailleerd inrichtingsplan.
Het verwijderen van de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterberging' kan op grond van de wijzigingsbevoegdheid opgenomen in artikel 20.
Artikel 20 Algemene wijzigingsregels
Het bevoegd gezag kan het plan wijzigen in die zin dat de begrenzing van de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterberging' wordt gewijzigd, mits dit past binnen de inrichtingsplannen.
Ook deze wijziging past binnen de inrichtingsplannen.
Voor deze ontwikkeling is het beleid als opgenomen in het Provinciaal inpassingsplan Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier onverkort van toepassing.
Voor deze ontwikkeling is hoofdstuk 4 van het Provinciaal inpassingsplan Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier onverkort van toepassing.
De regels behorende bij dit wijzigingsplan zijn vormgegeven conform de Standaard Vergelijkbare Plannen (SVBP 2012) die onderdeel uitmaakt van de regeling Standaarden ruimtelijke ordening. Dit uit zich onder meer in de indeling van de regels, de benamingen van de bestemmingen en ook in het gebruik van aanduidingen die voorkomen in deze Standaard.
De bestemmingen die in het wijzigingsplan zijn opgenomen zijn, conform de voorwaarden van de wijzigingsbevoegdheid, gelijk aan de bestemmingen van het provinciaal inpassingsplan Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier.
Relatiebepaling
In de relatie bepaling is aangegeven dat naast de regels die in dit wijzigingsplan zijn opgenomen de regels van het moederplan onverkort van toepassing zijn.
Natuur - Agrarisch
Deze bestemming is opgenomen voor de nieuwe natuurgebieden. Voor deze gronden geldt dat inrichtingsplannen aangeven hoe ze ingericht moeten worden. Natuur en agrarisch grondgebruik zijn beide toegestaan binnen deze bestemming. De bestemming regelt dat gronden die zijn ingericht voor natuur niet meer mogen worden omgezet in agrarische gronden.
Waarde - Archeologie 5
Deze dubbelbestemming is opgenomen om de in het plangebied aanwezige archeologische waarden te beschermen. De regeling sluit aan bij de regels opgenomen in de bestemmingsplannen voor de buitengebieden van Leek en Marum.
Aangezien bij de uitvoering van het inrichtingsplan rekening zal worden gehouden met de uitkomsten van het bureauonderzoek en de daarin opgenomen aanbevelingen, geldt de verplichting voor een omgevingsvergunning niet voor werkzaamheden op basis van het inrichtingsplan.
Conform het gestelde in het Besluit ruimtelijke ordening vindt over het wijzigingsplan vooroverleg plaats met de betrokken instanties.
Het ontwerp wijzigingsplan wordt gedurende 6 weken ter inzage gelegd. Een ieder wordt daarbij in de gelegenheid gesteld schriftelijk en/of mondeling zienswijzen op het plan naar voren te brengen
De uitvoeringskosten van de waterberging en natuurontwikkeling in het Zuidelijke Westerkwartier zijn bij de provincie Groningen en het Waterschap Noorderzijlvest bekend. Financiering van deze kosten vindt plaats door inzet van eigen middelen van de provincie Groningen en het Waterschap Noorderzijlvest. Er is sprake van een sluitende exploitatieopzet. Daarmee is het PIP op dit punt uitvoerbaar.