direct naar inhoud van Regels
Plan: Lauwersweg 2 in Uithuizen
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1966.WP9981VE2-VS01

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 Wijzigingsplan

het 'wijzigingsplan Lauwersweg 2 in Uithuizen' van de gemeente Het Hogeland, omvat de geometrisch bepaalde planobjecten zoals vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1966.WP9981VE2-VS01 met de bijbehorende regels.

De begrippen, voor zover relevant voor dit wijzigingsplan, van het bestemmingsplan Buitengebied, vastgesteld op 28 juni 2010 , de herziening bestemmingsplan Buitengebied, vastgesteld op 15 oktober 2015, het Facetbestemmingsplan mini-windturbines, vastgesteld op 28 juni 2016, het Facetbestemmingsplan Eemsmond Gebouwd Erfgoed, vastgesteld op 12 juli 2018 en het bestemmingsplan Facetregeling geitenhouderijen, vastgesteld op 18 oktober 2020 zijn van overeenkomstige toepassing.

Artikel 2 Wijze van meten

Bij toepassing van deze regels wordt als volgt gemeten:

  • 1. de bouwhoogte van een bouwwerk:

vanaf het peil tot aan het hoogste punt van een gebouw of van een bouwwerk, geen gebouw zijnde, met uitzondering van ondergeschikte bouwonderdelen, zoals schoorstenen, antennes, en naar de aard daarmee gelijk te stellen bouwonderdelen;

  • 2. de dakhelling:

langs het dakvlak ten opzichte van het horizontale vlak;

  • 3. de goothoogte van een bouwwerk:

vanaf het peil tot aan de bovenkant van de goot, c.q. de druiplijn, het boeibord, of een daarmee gelijk te stellen constructiedeel;

  • 4. de inhoud van een bouwwerk:

tussen de onderzijde van de begane grondvloer, de buitenzijde van de gevels (en/of het hart van de scheidingsmuren) en de buitenzijde van daken en dakkapellen;

  • 5. de oppervlakte van een bouwwerk:

tussen de buitenwerkse gevelvlakken en/of het hart van de scheidingsmuren, neerwaarts geprojecteerd op het gemiddelde niveau van het afgewerkte bouwterrein ter plaatse van het bouwwerk;

  • 6. de ashoogte van een windturbine:

vanaf het middelpunt van de as van de wieken tot aan het aansluitende afgewerkte terrein, met dien verstande dat in geaccidenteerd terrein gemeten wordt vanaf het niveau van het afgewerkte terrein dat direct aansluit op de dichtstbijzijnde weg in de zin van de Wegenverkeerswet 1994;

  • 7. de wieklengte van een windturbine:

De afstand tussen de uiterste punt van een wiek en de naaf;

  • 8. de bouwhoogte van een molen:

vanaf het peil tot aan de (wieken)as van de molen;

  • 9. de afstand tot de zijdelingse perceelgrens:

de kortste afstand vanaf enig punt van een (hoofd)gebouw tot de zijdelingse perceelgrens.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Van toepassing verklaring

3.1 Bestemmingsplan Buitengebied en herziening bestemmingsplan Buitengebied

Het wijzigingsplan wijzigt de verbeelding behorende bij het bestemmingsplan Buitengebied, vastgesteld op 28 juni 2010 en de herziening bestemmingsplan Buitengebied, vastgesteld op 15 oktober 2015. De regels van het bestemmingsplan Buitengebied en de herziening bestemmingsplan Buitengebied zijn onverkort van toepassing. In dit wijzigingsplan gaat het om de volgende bepalingen:

  • 1. Agrarisch - Dijkenlandschap

De regels van artikel 3, voor zover relevant voor dit wijzigingsplan, van het bestemmingsplan Buitengebied, vastgesteld op 28 juni 2010 en de herziening bestemmingsplan Buitengebied, vastgesteld op 15 oktober 2015 , zijn van overeenkomstige toepassing.

  • 2. water

De regels van artikel 40, voor zover relevant voor dit wijzigingsplan, van het bestemmingsplan Buitengebied, vastgesteld op 28 juni 2010 en de regels van artikel 11 van de herziening bestemmingsplan Buitengebied, vastgesteld op 15 oktober 2015, zijn van overeenkomstige toepassing.

  • 3. Waarde - Archeologie 2

De regels van van Factbestemmingsplan mini-windturbines, vastgesteld op 28 juni 2016, zijn van toepassing op dit wijzigingsplan. Het bepaalde in dit wijzigingsplan blijft van toepassing, met dien verstande dat in geval van strijdigheid van bepalingen de bepalingen van dit bestemmingsplan voorgaan op de regels die ingevolge andere artikelen op de desbetreffende gronden van toepassing zijn.

3.2 Facetbestemmingsplan mini-windturbines

De regels van het Facetbestemmingsplan mini-windturbines zijn onverkort van toepassing op dit wijzigingsplan, met dien verstande dat in geval van strijdigheid van bepalingen de bepalingen van het Facetbestemmingsplan mini-windturbines voorgaan op de regels die ingevolge andere artikelen op de desbetreffende gronden van toepassing zijn.

3.3 Facetbestemmingsplan Eemsmond Gebouwd Erfgoed

De regels van het facetbestemmingsplan Eemsmond Gebouwd Erfgoed zijn onverkort van toepassing op dit wijzigingsplan, met dien verstande dat in geval van strijdigheid van bepalingen de bepalingen van het bestemmingsplan Eemsmond gebouwd Erfgoed voorgaan op de regels die ingevolge andere artikelen op de desbetreffende gronden van toepassing zijn.

Facetbestemmingsplan Eemsmond Gebouwd Erfgoed is niet van toepassing op rijksmonumenten zoals bedoeld in de Erfgoedwet en op gemeentelijke monumenten, zoals aangewezen op grond van de gemeentelijke Monumentenverordening. Voor zover reeds een sloopvergunning noodzakelijk is op grond van de Wabo (artikel 2.1, lid 1, sub h of 2.2, lid b) geeft dit plan slechts een aanvulling van toetsingseisen ter verlening van een omgevingsvergunning.

3.4 Bestemmingsplan Facetregeling geitenhouderijen

De regels van het bestemmingsplan Facetregeling geitenhouderijen zijn onverkort van toepassing op dit wijzigingsplan, met dien verstande dat in geval van strijdigheid van bepalingen de bepalingen van het bestemmingsplan Facetregeling geitenhouderijen voorgaan op de regels die ingevolge andere artikelen op de desbetreffende gronden van toepassing zijn.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 4 Specifieke gebruiksregels

Voorwaardelijke verplichting

  • a. het in gebruik nemen van de gronden en bouwwerken is in strijd met de bestemming indien de landschappelijke inpassing, zoals opgenomen in Bijlage 1, niet binnen één jaar na het gereedkomen van de nieuwbouw is gerealiseerd;
  • b. het bepaalde onder a. geldt niet voor de gronden en bouwwerken ter plaatse van het bestaande erf.

Artikel 5 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Een eenmaal als bedrijfswoning gerealiseerd bouwwerk blijft bij de toepassing van deze regels aangemerkt als bedrijfswoning.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 6 Overgangsrecht

6.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het bepaalde in 8.1 onder a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in 8.1 onder a met maximaal 10%.
  • c. onder a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
6.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet;
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in 8.2 onder a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld in 8.2 onder a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. 8.2 onder a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 7 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als "Regels van het wijzigingsplan Lauwersweg 2 te Uithuizen" van de gemeente Het Hogeland.

de secretaris, de burgemeester,