Plan: | Muntendam, Tussenklappen Westzijde 30 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1952.wpmtdtussenkw30-va01 |
Het wijzigingsplan Muntendam, Tussenklappen Westzijde 30 met identificatienummer NL.IMRO.1952.wpmtdtussenkw30-va01 van de gemeente Midden-Groningen.
De geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.
methode van overleg via keukentafelgesprekken met als doel overeenstemming te bereiken over omvang, situering en inrichting van een project binnen een plangebied;
het bestemmingsplan Dorpen, bestaande uit geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1987.BPDorpen2017-0401 de bijbehorende verbeelding, regels en bijlagen, zoals vastgesteld door de gemeenteraad van Menterwolde op 30 november 2017.
Voor het overige zijn de begrippen uit het moederplan onverkort van toepassing op dit plan.
De regels van het moederplan (inclusief de wijze van meten) zijn onverkort van toepassing op dit plan.
De voor 'Agrarisch' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
in de bestemming is voorts begrepen:
in de bestemming zijn niet begrepen:
Voor het bouwen van gebouwen gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, gelden de volgende regels:
Burgemeester en wethouders kunnen met het oog op het voorkomen van een onevenredige aantasting van:
nadere eisen stellen aan:
Het bevoegd gezag kan, mits geen onevenredige aantasting plaatsvindt van:
bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in:
Tot een strijdig gebruik van gronden en bouwwerken met deze bestemming wordt in ieder geval gerekend:
In aanvulling op artikel 3.5.1 a.b.en c geldt dat er een fasering van het Erfinrichtingsplan is toegestaan: bij realisatie van bouwwerken in het gebied van fase 1 (zoals weergegeven in het bijgevoegde Erfinrichtingsplan) moet fase 1 van het Erfinrichtingsplan worden uitgevoerd en in stand gehouden. Bij realisatie van bouwwerken in het gebied van fase 2 (zoals weergegeven in het Erfinrichtingsplan) moet ook fase 2 van het Erfinrichtingsplan worden uitgevoerd en in stand gehouden.
Voor het gebruiken van gebouwen ten behoeve van beroeps- en/of bedrijfsmatige activiteiten aan huis gelden de volgende regels:
Onder strijdig gebruik met deze bestemming wordt begrepen het gebruik dat afwijkt van de bestemmingsomschrijving, waaronder elk geval wordt begrepen:
In afwijking van het bepaalde in sub a wordt niet tot een strijdig gebruik gerekend het gebruik van gronden, gebouwen en/of overkappingen waarbij een toename plaatsvindt van de stikstofemissie als gevolg van een wijziging van dieraantallen, diersoorten en/of andere stalsystemen vanaf het betreffende agrarische bedrijf of de betreffende gronden, indien:
Het bevoegd gezag kan bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 3.1 en 3.5 ten behoeve van:
Na het toestaan van de afwijking blijft de bestemming Agrarisch en wordt de woning aangeduid als 'specifieke vorm van agrarisch - plattelandswoning'. De bouwregels van lid 3.2.1 blijven van toepassing, met dien verstande dat de bouw van een nieuwe bedrijfswoning ten behoeve van het agrarisch bedrijf niet is toegestaan.
De voor 'Waarde - Landschap en cultuurhistorie' aangewezen gronden zijn, naast de andere voor die gronden aangewezen bestemmingen, mede bestemd voor de opbouw, het behoud en het herstel van landschappelijke en cultuurhistorische waarden, met inbegrip van de wegbeplanting en de daarmee samenhangende slingertuinen.
Bij de beoordeling van verzoeken om een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden, een omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk, een omgevingsvergunning voor het afwijken van de bouw- en gebruiksregels en wijzigingen dienen de hieronder beschreven specifieke ruimtelijke kenmerken van het gebied in acht te worden genomen. Deze dienen tevens als referentiekader bij het stellen van nadere eisen en bij de inrichting van de openbare ruimte.
De gronden zijn bestemd voor het behoud en/of herstel van de landschappelijke openheid. Tevens zijn de gronden bestemd voor extensieve dagrecreatieve activiteiten zoals wandelen en fietsen en het gebruik als schapen- of ponyweide en vergelijkbare hobby's in de agrarische sfeer.
Het historisch bebouwingslint langs de Tussenklappen bestaat naast de historische bebouwing tevens uit beeldbepalende bomen en de daarmee samenhangende slingertuinen.
Burgemeester en wethouders zijn, indien hierdoor kan worden voorkomen dat afbreuk wordt gedaan aan de specifieke ruimtelijke kenmerken en waarden van het betreffende gebied, bevoegd nadere eisen te stellen ten aanzien van:
Binnen het in lid 4.1 omschreven gebied is het verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren:
Een omgevingsvergunning als bedoeld in lid 4.3.1 wordt uitsluitend verleend indien er geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de ruimtelijke structuur en samenhang van het gebied aangewezen voor de opbouw, het behoud en het herstel van landschappelijke en cultuurhistorische waarden, zoals omschreven in lid 4.1.
Het in lid 4.3.1 vervatte verbod is niet van toepassing op werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden die:
Het is verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag bebouwing te slopen.
Bij de beslissing door het bevoegd gezag omtrent de verlening van een omgevingsvergunning wordt het toetsingscriterium in acht genomen dat door het slopen, dan wel door de hiervan hetzij direct, hetzij indirect te verwachten gevolgen, de dorpskarakteristiek, waarvan de kenmerkende elementen zijn beschreven in lid 4.1, niet onevenredig wordt aangetast in verhouding tot de mate waarin andere belangen met het slopen worden gediend.
In het geval dat de bebouwing tevens een aanduiding 'karakteristiek' heeft dan gaan de bepalingen waarin de omgevingsvergunning voor het slopen op grond van de enkelbestemming voor.
Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
De regels van het moederplan zijn onverkort van toepassing op dit plan.
Deze regels worden aangehaald als:
Regels van het wijzigingsplan Muntendam, Tussenklappen Westzijde 30.