direct naar inhoud van 2.2 Beschrijving Keijzershof
Plan: Multifunctionele Accommodatie, Keijzershof
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1926.up0600110023-4004

2.2 Beschrijving Keijzershof

Keijzershof is een onderdeel van de uitbreiding ten zuiden van Pijnacker. Het landelijk gebied in de omgeving bestaat uit de Zuidpolder van Delfgauw aan de westzijde en de toekomstige Groenzone, onderdeel van de Groenblauwe Slinger, aan de zuidzijde. De Zuidpolder van Delfgauw is een open weidelandschap. Plaatselijk heeft het gebied grote natuurwaarden.

In het Masterplan is de hoofdopzet van de uitbreidingswijk Keijzershof weergegeven. Deze hoofdopzet heeft als basis gediend voor de verdere uitwerking. Een van de doelstellingen uit het Masterplan is dat Keijzershof goed verankerd wordt in zijn omgeving, zowel ruimtelijk als functioneel. De N470 mag geen scherpe grens vormen tussen het landelijk en stedelijk gebied maar doorsnijdt verschillende landschappen: een waterrijke setting de Plas van Van Buijsen, het wijkpark het Groene Vizier en een boszoom van de Groenblauwe Slinger (zie afbeelding).

Met de auto is Keijzershof op drie manieren te bereiken; via twee rotondes op de N470 en via de interwijktunnel ter hoogte van de RandstadRailhalte Pijnacker Zuid. Directe verbindingen met Pijnacker zijn alleen mogelijk voor langzaam verkeer.

Enkele belangrijke openbare ruimtes markeren de entrees tot Keijzershof: De Plas van Van Buijsen, een plein bij de RandstadRailhalte Pijnacker Zuid en een boslaan. Een andere mogelijkheid is Keijzershof te bereiken met de trein. De invloed van het spoor zal stedenbouwkundig zoveel mogelijk geminimaliseerd worden, zodat de woonwijk Tolhek ook aansluiting krijgt op Keijzershof.

afbeelding "i_NL.IMRO.1926.up0600110023-4004_0005.jpg"

afbeelding - ruimtelijk en structuurbepalende elementen in omgeving en globale ligging MFA

Het dorpse karakter van Pijnacker ligt verankerd in de structuur van lintbebouwing. Aan het 'gevoel' van wonen in een dorp wordt bijgedragen door de kleinschaligheid van de woonomgeving en doordat Pijnacker omgeven wordt door landelijk gebied. De hoofdopzet van Pijnacker wordt gekenmerkt door lange lijnen met lintbebouwing in oost-westrichting en noord-zuidrichting. Deze lange lijnen vallen grotendeels samen met het stelsel van langzaamverkeersverbindingen en het auto-ontsluitingssysteem. De linten vanuit Pijnacker worden ook onderdeel van het raamwerk van Keijzershof. Hiermee wordt zowel ruimtelijk als functioneel Keijzershof betrokken bij Pijnacker. Deze nieuwe linten veranderen steeds van karakter waardoor een afwisselend beeld ontstaat. Korte blokken met voortuinen, die niet in één strakke rooilijn staan, zijn karakteristiek voor de bebouwing langs de linten.

Er wordt naar gestreefd de scheidende werking van de spoorlijn en de Klapwijkseweg te minimaliseren. Zichtlijnen, fietspaden en de interwijktunnel leggen de relatie tussen Keijzershof en Tolhek. De inrichting van de randen, evenals de oriëntatie van de bebouwing zijn essentiële factoren om een verwevenheid van het woongebied met de omgeving tot stand te brengen.

Het wijkcentrum in Keijzershof dat onder andere binnen dit plangebied wordt gerealiseerd zal als wijkcentrum voor heel Pijnacker-Zuid gaan functioneren. De Centrale Zone ligt in het verlengde van de interwijktunnel, zodat het centrum ook rechtstreeks vanuit Tolhek bereikbaar is.