direct naar inhoud van 2.1 Ontstaansgeschiedenis Pijnacker
Plan: Multifunctionele Accommodatie, Keijzershof
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1926.up0600110023-4004

2.1 Ontstaansgeschiedenis Pijnacker

De ontwikkeling van Pijnacker is begonnen rond de Dorpskerk in het oude dorp. Al in de 12e eeuw staat in het oude dorp een houten kerk en een toren. In 1940 stort de toren in, inmiddels is de voormalige scheve toren dankzij particulier initiatief herbouwd. De eerste bewoners van Pijnacker vestigen zich op de zogenoemde klei(kreek)-ruggen in een bosachtig moeras. Aanvankelijk speelt het leven in Pijnacker zich hoofdzakelijk af rond het oude dorp, maar nadat in de 16e eeuw de Pijnackerse Vaart (Delft-Pijnacker) is gegraven, komt Pijnacker ook langs ‘de laan’ wat meer tot ontwikkeling.

Door de jaren heen groeien de Laanwijk en het dorp steeds meer naar elkaar toe. Rond 1900 is Pijnacker een zeer klein dorp. Vanaf de eerste jaren van de 20e eeuw ontwikkelt Pijnacker zich echter snel en neemt het inwoneraantal toe. Ook het beeld van het dorp verandert. De Laanvaart, van de kruising Rijskade-Overgauwseweg-Westlaan tot aan de spoorwegovergang is in 1970 gedempt.

Het karakter van Pijnacker verandert in de loop der jaren. Halverwege de 20e eeuw komen, ook door de ingebruikname van de Hofpleinspoorlijn (1908), steeds meer forenzen in het dorp wonen. De land- en tuinbouw en de boerenbedrijven, sectoren die Pijnacker tot een welvarende gemeente hebben gemaakt, verliezen hun dominante positie. In 2000 nam Pijnacker een belangrijke beslissing. De basis voor het beeld van Pijnacker in de komende 25 jaar werd gelegd. Met de bouw van de wijken Klapwijk, Emerald, Tolhek en Keijzershof werd de groeigemeente Pijnacker verder ontwikkeld.

afbeelding "i_NL.IMRO.1926.up0600110023-4004_0004.jpg"

afbeelding - de ontwikkelingslocatie Keijzershof op een topografische militaire kaart uit 1850-1864 weergegeven

Stedenbouwkundigplan
Als onderdeel van de ontwikkeling van Keijzershof is een stedenbouwkundigplan opgesteld. In het stedenbouwkundigplan worden verschillende cultuurhistorische elementen ingepast; de Zuidweg, de Overgauwseweg en de Plas van Van Buijsen. De Zuidweg en de Overgauwseweg worden fietspaden en de Plas van Van Buijsen wordt onderdeel van het gebied ‘de Eilanden’. Tevens is de plas het visitekaartje van de wijk ter hoogte van de noordelijke entree.